15 spektakulære fjellturer

Å dra på fjelltur er nærmest obligatorisk når du er på ferie i Nord-Norge.


De nordnorske fjelltoppene byr på spektakulære utsikter som bildene nesten ikke kan rettferdiggjøre. Opplevelsen av å speide utover den kanskje vakreste naturen vi har i Norge gir en helt spesiell følelse. Her er Bodø & Saltens fjelltur-favoritter for deg som vil ha den ultimate nordnorske opplevelsen.

1. Sandhornet

Vanskelighetsgrad: Krevende, umerket, men tydelig sti
Lengde: 8 km t/r
Høyeste punkt: 993 moh
Tidsanslag: 6 timer t/r
Kommune: Gildeskål

Sandhornet står som en symmetrisk spiss rett opp av havet i Gildeskål. Herfra har du utsikt over krystallklart hav og det nydelige øyriket sør i Salten. Det er en krevende tur, men all slitet er verdt det når du står på toppen!

2. Per Karlsatind

Vanskelighetsgrad: Krevende, merket sti
Lengde: 7 km t/r
Høyeste punkt: 1036 moh
Tidsanslag: 5 timer t/r
Kommune: Bodø

Per Karlsatind er en av toppene blant de ikoniske Børvasstindan – Bodøs hjemmefjellmassiv. En nydelig tur med utsikt som vil ta pusten fra deg. Dette er en godt besøkt tur som gir mye utsiktsvaluta for innsatsen. 

3. Finnesfjellet og Finnesjuran

Vanskelighetsgrad: Middels, merket sti
Lengde: 3,5 km t/r
Høyeste punkt: 506 moh
Tidsanslag: 3 timer t/r
Kommune: Gildeskål

Finnesfjellet er en av de fineste toppene i Gildeskål, og har blitt en stor favoritt blant lokale i Salten. Her får du helt rå utsikt over kystlandskapet fra toppen, og på veien opp må du bare oppleve Finnesjuran. Dette er noen spektakulære fjellstabber (Pinakler) som står ca. 25m opp fra bakken. De er et fantastisk syn – spesielt i kveldssolen.

4. Rødøyløva

Vanskelighetsgrad: Middels, merket sti
Lengde: 8 km t/r
Høyeste punkt: 518 moh
Tidsanslag: 3 timer t/r
Kommune: Rødøy Kommune

Majestetiske Rødøyløva gir en uforglemmelig utsikt over de tusenvis av små og store øyene i Rødøy. Det er luftig på toppen, men turen opp går på flotte sherpatrapper. Er du på vei nordover eller sørover langs Kystriksveien, er dette en av klassikerne du bør få med deg langs helgelandskysten.

5. Sørskottind

Vanskelighetsgrad: Middels
Lengde: 4,4 km t/r
Høyeste punkt: 608 moh
Tidsanslag: 3 timer
Kommune: Steigen

Sørskottinden finner du på vei ut til Nordskot i vakre Steigen. Hele veien opp har du utsikt i særklasse over Steigens nydelige kystlandskap med krystallklart hav, drøssevis av øyer og kritthvite sandstrender. Fra toppen ser du utover de majestetiske Skotstindan og Lofotveggen hengende ytterst i havet.

6. Trohornet

Vanskelighetsgrad: Middels
Lengde: 8 km t/r
Høyeste punkt: 649 moh
Tidsanslag: 4,5 timer t/r
Kommune: Steigen, Engeløya

Dette er virkelig en av de vakreste toppturene i naturskjønne Steigen. Fra toppen kikker du rett ned på den lange hvite stranda Bøsanden og går du opp på kveldstid kan du bare myse mot lofotveggen som bader i midnattssol. 

7. Engenbreen og Helgelandsbukken på Svartisen

Vanskelighetsgrad: Krevende
Lengde: 10,7 km t/r (inkludert skyssbåten fra hovedveien til Engenbreen)
Høyeste punkt: 1270 moh
Tidsanslag: 3 timer t/r
Kommune: Meløy

Ta turen til Svartisen og Engenbreen – Norges lavest liggende isbre. Opplev den magiske blå isen før du går opp til hytta Tåkeheimen. Legg inn en overnatting her før du fortsetter til toppen av Helgelandsbukken. Dette er en krevende tur, men på toppen venter et fantastisk 360-graders panorama utover hav, øyer, fjorder, Svartisen og fjellrekker! Når du kommer ned til Engenbreen igjen kan du ta deg et velfortjent måltid hos Brestua, med vakker utsikt mot breen.

8. Seglfjellet

Vanskelighetsgrad: Middels
Lengde: 8,3 km t/r
Høyeste punkt: 647 moh
Tidsanslag: 6 timer t/r
Kommune: Beiarn

Seglfjellet er en luftig topp med storslagen utsikt. Helt på kanten går fjellveggen rett ned – så vær forsiktig!

9. Hatten

Vanskelighetsgrad: Krevende
Lengde: 6,6 km t/r
Høyeste punkt: 850 moh
Tidsanslag: 4 t
Kommune: Hamarøy

Hatten byr på en av de aller flotteste utsiktspunktene i Nord-Salten, med utsikt mot både Vestfjorden og Lofotveggen. Den ligger langt fra andre fjell, og havutsikten er derfor formidabel! Fjellet er det høyeste i sin fjellrekke, og kan sees fra omtrent alle steder nord i Salten.

10. Svartvasshamran

Vanskelighetsgrad: Middels/Krevende
Lengde: 11,2 km t/r
Høyeste punkt: 626 moh
Tidsanslag: 4-5 t
Kommune: Meløy

Dette er uten tvil en av favoritt-turene til lokalbefolkningen i Meløy. Du går i flott fjellterreng, og fra toppen har du utsikt over Meløys majestetiske fjell, vakre skjærgård og Vestfjorden. På klare dager ser du helt ut til de karakteristiske fjellene på Træna i Helgeland.

11. Bjørntinden og Rismålstind

Vanskelighetsgrad: Krevende
Lengde: 10 km t/r
Høyeste punkt: 887 moh
Tidsanslag: 6 timer t/r
Kommune: Rødøy

På denne turen får du oppleve et kraftfullt møte mellom hav, fjell og isbre. Her kan du skue utover Svartisen som brer seg over fjellet nedover mot fjordene. Herfra kan du ta en avstikker til nydelige Rismålstind.

12. Hamarøyskaftet/Skaftheia

Vanskelighetsgrad: Lett
Lengde: 8 km t/r
Høyeste punkt: 400moh
Tidsanslag: 2 timer t/r
Kommune: Hamarøy

Hamarøyskaftet er en ikonisk topp på Hamarøy. På egenhånd kommer du deg kun opp til Skaftheia, men du har spektakulær utsikt også herfra. For å komme helt til toppen må du ha klatreerfaring eller booke guide. Både Nordland Turselskap og Albmi Adventures kan guide deg til toppen.

13. Solvågtind

Vanskelighetsgrad: Krevende, merket sti
Lengde: 16 km t/r
Høyeste punkt: 1559 moh
Tidsanslag: 8 timer t/r
Kommune: Saltdal

Dette er en tur for deg som er i god form, eller for deg som vil ha en ekstra utfordring. Men her er masse vann og bekker å bade i på vei opp hvis det blir for varm! Fra toppen er det nydelig 360graders utsikt!

14. Kvarven

Vanskelighetsgrad: Middels
Lengde: 8 km t/r
Høyeste punkt: 540 moh
Tidsanslag: 4 timer t/r
Kommune: Bodø, Kjerringøy

Kvarven ligger på idylliske Kjerringøy, helt ytterst på nordsiden av Bodø. Kjerringøylandskapet er nordlandssommer på sitt aller vakreste. Isblått vann, hvite sydhavsstrender og blendene midnattssol som henger over lofotveggen i det fjerne. Veien opp til Kvarven er lettgått og variert.

15. Mørsvikvasstinden

Vanskelighetsgrad: Lett
Lengde: 7 km t/r
Høyeste punkt: 640 moh
Tidsanslag: 2,5 timer t/r
Kommune: Sørfold

Denne turen kan du ta på vei nordover eller sørover forbi Sørfold langs E6. Utsikten fra toppen er vakker over flere vatn. Turen er også fin på vinterstid.

Engenbreen // Foto: Karoline O.A. Pettersen

Finn flere naturopplevelser i Bodø & Salten

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.