Sandhornet

For mange er dette turen over alle turer i Gildeskål. Fra nesten 1000 meters høyde får du i klart vær en fantastisk utsikt mot Lofoten og Steigen i nord, Værøy og Røst i vest, Træna på Helgelandskysten, Svartisen i sør, og i øst mektige fjell helt inn til Sulitjelma og Sverige.

Parkering/start

Ved fergeleiet i Horsdal på Sandhornøy

Høyeste punkt

993 moh

Vanskelighetsgrad

Krevende. Umerket, men tydelig sti

Lengde

12 km t/r

Terreng

Tøff og jevn stigning med vekslende underlag, tydelig sti.

Tidsanslag

6 timer t/r

Turbeskrivelse

Sandhornet står som et av de tydeligste landemerkene i Sør-Salten med sin ranke og høgreiste form og spisse topp. Ved foten av dette fjellet vokste dikterpresten Elias Blix opp. Ikke rart Nordlandsnaturen står sterkt i diktningen hans. Her er naturinntykkene sterke, med lysende strender, frodige lier og den kneisende tinden Sandhornet i ryggen. 

Turen er en av Salten Friluftsråds utvalgte 55 forførende friluftsmål i regionen.

Slik kommer du deg til Sandhornet

Turen starter fra fergeleiet i Horsdal på Sandhornøy. Gå østover langs fjæra og du vil deretter finne stien som følger traktorveien fra naustene og videre til utløpet av Stjernåga. Herfra går det en tydelig sti på østsida av Stjernåga og et langt stykke opp i Stjerndalen. Når du er kommet inn til bunnen av Stjerndalen, følger du bekken videre vestover på nordsida av nakken til du nærmer deg eggen på vestsida av Sandhornet. Følg eggen videre opp til toppen. Alternativ reisemåte ned er rompeakebrett så lenge snøen varer.

Til Sandhornøy kommer du deg lettest fram med egen bil. Du kan også kombinere turen med hurtigbåt til Våg og sykkel eller buss videre til Horsdal. Det er også mulig å parkere på Sund eller ta bussen dit og ta ferga over til Horsdal. Både buss og hurtigbåt tar sykkelen med gratis. 

Sandhornøy, Gildeskål

Sandhornet

Flere turmål og aktiviteter i nærheten

Gildeskål byr på drøssevis av opplevelser. Fra toppen av Sandhornet ser du rett ned på både Arnøyene og Langsanden, som er fine steder å besøke. Ferge til Arnøyene går ved foten av fjellet der turen starter. Fergen kan du også ta over til Sund/Inndyr som er kommunesentrumet i Gildeskål.