Langsanden

Langsanden er ei kritthvit sandstrand i naturskjønne omgivelser på Sandhornøy i Gildeskål. Stranda er enormt stor, og selv om mange tar turen hit er det alltid god plass. Det er et nydelig sted å slå opp teltet og nyte lange sommerkvelder.

Parkering/start

Parkeringsplass langs Sandvikveien

Høyeste punkt

3 moh

Vanskelighetsgrad

Lett

Lengde

0 – 2 km

Terreng

Sandstrand

Tidsanalsg

0 – 1,5 timer

Turbeskrivelse

Du trenger slett ikke reise til sydligere strøk for å oppleve langgrunne strender og krystallklart vann. En tur på Langsanden gir deg en nydelig naturopplevelse året rundt, og er populær både for å oppleve midnattssola og nordlyset. Elias Blix hentet trolig inspirasjon til sangen «Barndomsminne frå Nordland / Å eg veit meg eit land her».

Stranda er nesten 2 km lang og hele 300 meter bred, og egner seg ypperlig for en flott gåtur langs sjøen hele året.

Dersom du ønsker et lengre opphold på Langsanden er det fine gressletter for telting i bakkant av stranda. Det er også toalett og dusjfasiliteter i servicebygg på stranda. For at besøket skal bli fantastisk både for deg og alle som kommer etter er det viktig å bruke de fasilitetene som finnes tilgjengelig, ta vare på eget søppel etter besøket og unngå å sette varige spor i naturen.

Er du ikke fan av telting, finner du Følvika Northern Retreat like i nærheten – her kan du overnatte «under åpen himmel» i en dome.

Turen er en av Salten Friluftsråds utvalgte 55 forførende friluftsmål i regionen.

Slik kommer du deg til Langsanden

Langsanden, også kalt Sandviksanden, ligger på Sandhornøya. Du tar av fv. 17 ved Kjøpstad, kjører over brua og tar etter hvert til høyre mot Alsvik. Deretter er det bare å følge veien helt til du ser stranda, og etter hvert en stor parkeringsplass. Fra parkeringsplassen går du rett over veien og ned til stranda.

Til Sandhornøy kommer du deg lettest fram med egen bil. Du kan også kombinere turen med hurtigbåt til Våg og sykkel eller buss videre. 

Både på buss og båt tar du med sykkelen gratis, men det kan være lurt å reservere plass til både deg selv og sykkelen.

sandhornøy

Langsanden

Galleri Langsanden

På Langsanden kan du oppleve den spennende fotoutstillingen «Å eg veit meg eit land».
Utstillingen kom til som et resultat av en nasjonal fotokonkurranse, hvor tittelen på alle bidrag skulle være en av verselinjene fra sangen «Barndomsminner frå Nordland», eller «Eg veit meg eit land» som den også er kjent som. Teksten er skrevet av Gildeskålværingen Elias Blix.

Utstillingen hadde sin offisielle åpning i august 2022, og består av 12 fotografier montert i store granittsteiner. Steinene er plassert i terrenget før man kommer til stranden. Her kan man fint både gå på strandvandring og oppleve utstillingen i fantastiske omgivelser. Høsten 2024 fornyes utstillingen med 12 vinnerbilder fra konkurransen «Utsikt og innsikt på og fra Langsanden». Les mer om dette på www.gifk.no  

Bonustips

Er du først i området og har god tid, er det flere ting du bør få med deg. Her er våre anbefalinger:

  1. Sandhornet
    Den spisse toppen er «turen over alle turer» for mange fastboende i Gildeskål. Turen er krevende, men utsikten over øyriket fra toppen er garantert en belønning som er verdt slitet.
  2. Elias Blix
    På Sandhornøy finner du Elias Blix’ barndomshjem. På tunet der han vokste opp er det utstilling gjennom Nordlandsmuseet og kafé i sommersesongen. Herfra kan du også gå en tur på Blixstien.
  3. Arnøyene
    Fra Horsdal på Sandhornøy kan du ta ferga over til vakre Sør-Arnøy. Har du bil eller sykkel kan du utforske den vakre øya. Ta en tur til en av de lokale serveringsstedene. Arnøy brygge serverer både havrettsbord og byr opp til dans. Her finner du også overnatting om du vil bli værende en stund.

Flere turmål og aktiviteter i nærheten