Saltdal

Saltdal ligger like nord for polarsirkelen, en vakker del av Norge mellom fjell og fjord.
Med arktiske forhold står opplevelsene i kø for den som vil fiske i Saltdalselva, gå på tur i de nydelige nasjonalparkene, ta pedalene fatt gjennom sykkelstien – eller besøke regionens mange kulturminner.

Friluftsliv, natur og fiske

Saltdal byr på dramatisk natur, fra høyfjell til elv og fjord.
Her kan man oppleve vakre vidder, fiske og lokalmat i godt og hyggelig lag.

Saltdal er en av Norges nasjonalparkkommuner.
Her kan du ta turen innom Besøkssenter nasjonalpark Nordland, som er et autorisert besøkssenter for alle de fem nasjonalparkene i Salten.

bli inspirert

Sykling i Saltdal og langs Kulturveien

En «Saltdaling» er en lokal som bor eller er fra Saltdal.

Saltdalingene er kjente for å være ekstremt inkluderende og gjestfrie. Dugnadsånden står sterkt og alle støtter opp om hverandre. De serverer alltid tradisjonsmat eller deilig bakst, og forteller beretninger om industrihistorie og en rik Samisk kultur.

Å komme til Saltdal og Saltdalingene kan enkelt beskrives som å komme «hjem». Det kjennes trygt og godt, samhold er viktig og maten laget fra bunnen av.

Overnatting i Saltdal

Dette kan du gjøre i Saltdal

Aktiviteter

Mat og drikke i Saltdal

Spisesteder

Turmål i Saltdal

Dette bør du også få med deg når du besøker Saltdal

Vi har plukket ut fem anbefalinger som du bør skrive på lista over opplevelser du skal få med deg i Saltdal

1. Rognan og sentrumsnære opplevelser

Rognan er kommunesenteret i Saltdal. Her finner du kaféer, overnattingssteder og butikker. I gangsavstand (4 km) fra Rognan sentrum ligger Tangodden. Her går du langs fjæra og gjennom «100 meters skogen» før du kommer til fyret. Her er gode muligheter for havfiske og her finnes et rikt fugle- og planteliv.

2. Bryggene på Rognan

Båtbyggingen i Saltdal er en gammel tradisjon som kan føres mange hundre år tilbake i tid. De rike furuskogene som bygda hadde, gav førsteklasses materialer til båtbygging. Antakelig tok båtbyggingen til med den første bosettingen for omkring 1000 år siden. Det konsentrerte miljøet av båtbyggerier på Rognan var trolig Norges største. I 1953 var det 22 båtbyggerier i Saltdal. I tillegg drev mange privatpersoner med bygging av mindre båter. 

3. Sykkelstien i Saltdal

Den flotte sykkelstien i Saltdal går mellom Storjord og Rognan, i vakker natur og store deler på natursti.

Du kan velge å sykle hele eller deler av strekningen, og du finner flere naturlige stoppesteder med gapahuker og benker. Både på Storjord, Rognan og langs stien finnes en rekke spennende tilbud og aktiviteter for hele familien, blant annet spisesteder, frisbeegolf, badeplasser, naturklatrejungel og friluftsområder. Turen egner seg godt for både store og små syklister.

Sykler i både barne- og voksenstørrelser kan du leie hos Nordnes Kro og Camping eller digital her.

4. Saltdalselva – «Dronninga i nord»

Den flotte elva strekker seg fra Saltfjellet og mot Rognan. På Ankermoen på Storjord møtes Junkerdalselva som kommer ned Junkerdalen og Lønsdalselva som kommer fra Saltfjellet. Når elva renner videre nordover herfra heter den Saltdalselva. Nært inntil elva er det mange fine skogsveier du kan benytte og du skal ikke gå langt før du er i skikkelig villmark.

5. Saltdal bygdetun

Museet er bygd opp rundt den vakker Skippergård som ligger i front på museet. Her bodde jekteskipper Ellingsen med familie fra 1750 til slutten av 1800-tallet. Resten av tunet består av et tyvetalls bygninger fra perioden 1600-1900-tallet.

Møsbrømlefse

Møsbrømlefsen er en tradisjonsrett fra Salten som består av lefse og møsbrøm, som i hovedsak er laget av brunost og melk. Saltdal sies å være Møsbrømlefsas opprinnelige hjem. Her kan du spise det som har blitt kåret til verdens beste Møsbrømlefse, og Møsbrømlefsefestivalen arrangeres her årlig.

Slik lager du Møsbrømlefse

Lokal rett fra Salten

Møsbrømlefse

Praktisk informasjon

Saltdal turistinformasjon

Saltdal turistinformasjon

Nordnes Camp & Bygdesenter
Nordnes, 8255 Røkland

Telefon

+ 47 45 42 33 00

Åpningstider

Åpen hver dag kl. 09.00-23.00 i sommersesongen. Utenfor sesong åpent kl. 10.00-20.00 de fleste dager.

E-post

post@nordnescamp.no

Utforsk flere reisemål i Salten