Aktiviteter

Junkerdal nasjonalpark

Om

I Junkerdal nasjonalpark finner man vidstrakte vidder, stupbratte fjelltopper, lange frodige daler, et rikt planteliv og ikke minst: godt merkede stier og flere overnattingsmuligheter. Med andre ord – noe for enhver smak!

Spør man lokalbefolkningen om Junkerdal nasjonalpark er det gjerne to ting som er gjengangere; unikt planteliv og godt fiske. Det er den kalkrike berggrunnen i nasjonalparken som gir grunnlaget både for forekomsten av de mange sjeldne plantene, vegetasjonstypene og det stedvis gode ørretfisket i mylderet av små og store vann. Selv om naturen i dag virker urørt har området blitt brukt til reinbeite i flere hundre år. Fortsatt er det aktiv reindrift i nasjonalparken, men klimaendringer og menneskelig aktivitet gjør driften utfordrende. Det er viktig at man ikke aktivt oppsøker rein, og generelt viser hensyn til reindriftsaktiviteten som foregår.

Opplevelser

Junkerdal nasjonalpark er omkranset av unike områder som alle har en historie å fortelle. Like nord for nasjonalparken finner du flere reiselivsbedrifter som samarbeider for å gi deg den beste opplevelsen av området. Nord for nasjonalparken finner man den lille gruveutposten Jakobsbakken, som med sine rike malmforekomster var et viktig bidrag i oppbyggingen av landet for 100 år siden. I dag er gruvene nedlagt, men bygningene fra 1900-tallet gir en følelse av samfunnet som en gang eksisterte her oppe. En av de gamle bygningene er oppusset, og her tilbyr Jakobsbakken mountain resort et skreddersydd opplegg for deg og dine ønsker (https://jakobsbakkenmountainresort.com/nb/). Litt lengre ned mot Sulitjelma finner man Daja fjellandsby med alpinbakke og muligheter for leie av leiligheter. Et snøsikkert vintereldorado hvor du kan gå i skiløyper i world-cup standard, suse nedover alpinbakken eller sette dine egne spor i fjellet. Det er ikke helt tilfeldig at det norske herrelandslaget på ski legger en av sine årlige samlinger akkurat til dette området. Sulitjelma turistsenter er en campingplass rett i nærheten av fjellandsbyen hvor man kan leie hytter, få igjen varmen i badstua eller sitte i badestamp under nordlyset.

Vil du ut på langtur kan du lange i vei på godt merkede DNT-stier og overnatte i en av de mange ubetjente hyttene både innenfor og utenfor nasjonalparken. Oversikt over sti- og hyttenettet finner du på http://www.ut.no. Hyttejuvelen i Junkerdal nasjonalpark er Argaladhytta som er kåret til Norges koseligste DNT-hytte. Denne finner du midt i den frodige Skaitidalen, og ligger en liten dagsmarsj fra den lille fjellbygda Skaiti i Saltdal. Inne i nasjonalparken er ikke alt på gjestens premisser, og derfor må man være forberedt på utfordrende elvekryssinger, områder uten telefondekning og mulighetene for ikke å treffe folk.

Les mer

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.