Hamarøyskaftet og Skaftheia

Hamarøyskaftet og Skaftheia

Hamarøyskaftet er en naturlig obelisk som blikket fester seg på. Den spesielle, høgreiste formen har gjort den til et landemerke i alle tider.

Parkering/start

Langs fv. 17 ved Mølnbukta, ikke merket

Høyeste punkt

400 moh (Skaftheia)

Vanskelighetsgrad

Skaftheia: Lett, merket sti Hamarøyskaftet: Krevende

Lengde

2,6 km t/r (Skaftheia)

Terreng

sti

Tidsanalsg

1 – 2 timer t/r (Skaftheia)

Turbeskrivelse

Vil du bestige selve Hamarøyskaftet må du ha klatreerfaring eller bruke en lokal klatreguide. Det anbefales for de som ønsker full pott! De fleste nøyer seg likevel med å ta turen til Skaftheia. Den kan tas av alle som tåler en motbakke. Fra Skaftheia (400 moh) har du flott utsikt til Straumsvatnet, Lofotveggen, Steigen og indre Hamarøy hvis du snur deg. Ønsker du å forlenge turen, anbefales Landstyrkerstien, en sjeldent vakker tur i rå nordlandsnatur. 

Dette kan du finne på i nærheten

Slik kommer du deg hit

Fra parkeringsplassen går du nordover og oppover lia på tydelig sti. Du passerer en port (husk å lukk porten) og så skrått oppover til du er på Skaftheia.

Skal du opp på Hamarøyskaftet følger du stien langs ryggen til foten. Klatreruta herfra har vanskelighetsgrad 4+/5- og nedturen kan gjøres via 5 etablerte rappeller der den lengste er 30 m.

Vil du videre til Straumsvatnet eller rundturen Landstrykerstien, følger du god, merket sti videre over ryggen ned til vatnet og videre langs sør og vestsiden, så gjennom passet til Nordlandsdalen og videre sørover langs kysten til Nordland og Sørdal og opp til Vassenga igjen. Fra Nordland er det god gangsti opp til Vassenga.

Turen er en av Salten Friluftsråds utvalgte 55 forførende friluftsmål i regionen.

Et ikonisk landemerke

Hamarøyskaftet

Flere turmål og aktiviteter i området