L

egeg

w

Opplev Tranøy

I den vakre, velholdte bygda Tranøy, helt nord i Æventyrlandet Hamarøy, kan du få en smak av det gode liv

13.03.201712:29 Viktor Håkonsen

Tranøy er et gammelt handelssted og flere av de gamle bygningene er restaurert og huser i dag et flere galleri, hotell og restuarant. I havna ligger en restauret hvalfangerskute, "Svolværing". 

Vest for grenda ligger Tranøy fyr som ble opprettet 1864. Her er det restaurant og  et 27 m høyt jerntårn som tilbyr fin utsikt for turister.

Dorotheas

Dorotheas drives av Vibeke Stavøy og Geir Solli og her tilbyr de overnatting, bakeri og kapell

Dorotheas Fryd er en bakerikafe med vedfyrt steinovn og selskapslokaler. Her serveres et godt utvalg av kaker, dagens bakst av brød og kanelsnurrer, smørbrød og lunsjretter. 

Den Hellige Dorotheas Kapell er deres private kapell som kan besøkes. I kapellet arrangeres bryllup, barnedåp og gudstjenester. 

Sist tilskudd er Dorotheas Ly som er et gammlet fjøs ombygd til overnatting. Her er 4 dobbeltrom med egne bad, felles oppholdsstue og et stort velutstyrt kjøkken med spiseplass for 8 personer. Dorotheas Ly er også velegnet til små møter.

Les mer om Dorotheas

Edvardas Hus

Edvardas Hus byr på stillhet og skjønnhet, både ute og inne. Her er en egen ro som gir hvile og overskudd, derfor er husene uten både TV og bakgrunnsmusikk. Maten er hjemmelaget og velsmakende.

Edvardas Hus er et hjem som også er et hotell, med 9 værelser og to lofts-suiter fordelt på to nesten 100 år gamle trebygninger.  Vi tar imot gjester etter avtale til alle årstider.

Våre jubileumspriser favoriserer i sær våre lengreboende gjester, både i form av rabatter på værelsene og gode pensjonspriser. Mere om våre jubileumstilbud finner du under fanen «Priser».

NB! Fra 03.07 t.o.m. 28.07 2016 holder vi stengt pga vedlikeholdsarbeid. Vi beklager ulempen for våre gjester, og ønsker velkommen tilbake etter det.

Les mer om Edvardas Hus

Kunstpark Tranøy

Det hele begynte i år 2000 med skulpturen ”Stjerner som fisker i himmelen” av Harald Bodøgaard. Kunstneren hadde en utstilling på Tranøy Galleri, en utstilling som skulpturen var en del av. Folket på øya tapte sitt hjerte til de oppadstrebende sjøstjernene og ville ikke miste de. Penger ble samlet inn og dette betydde begynnelsen på kunstparken. I løpet av årene har det kommet flere unike kunstinstallasjoner til denne første. Disse er plassert på klippene, ved stranden, på nes, skjær og langs veien. Der de står er det gode omgivelser for ro og ettertanke, for kreativitet og  kommunikasjon.

Tranøy Galleri

Galleriet ligger idyllisk til ved sjøkanten med panoramautsikt over Vestfjorden, du ser Tilthornet og trolske fjell i øst, du ser Hinnøya’s og Vesterålen’s vakre topper og Lofotveggen, lys blå mot nord.

Åpning av galleriets sommerutstilling er alltid den andre lørdagen i juni.

I 2016 er billedkunstnerne Frank Robert Brunner, Espen Dietrichson og Victor Vasarelys verker til salgs i Tranøy Galleri. Årets glasskunstner er Camilla Knapstad. Vår keramiker er Ingun Dahlin.

Galleriet har åpent alle syv dager i uken fra kl. 11.00 til kl. 18.00 helt fram til midten av august. Gratis inngang

I løpet av sommermånedene byr vi på boblende øyeblikk i Champagnehuset, bokbad og vakker musikk i galleriet.

Svabergutstillingen

Ytterst på Tranøy – på Buneset, der hvor storbåra bryter og du ser over mot Hinnøya, Vesterålen og Lofoten – finner du førtitre reproduksjoner av kunstnere, hvis malerier og litografier også er utstilt i ett av de to kunstgalleriene i bygda, Tranøy Galleri og Hamsungalleriet; hver sommer promoteres en til to nye kunstnere. Reproduksjonene er fotografier som er prentet på værfaste plater og klebet på glassplatene som er skrudd fast på de loddrette klippeveggene. Sommeren 2015 var Frank Brunners bilder på svabergene. I 2016 er Karl Erik Harr’s og Sigmund Lars Olsvik’s bilder å finne på svabergene.
Gratis inngang

Hamsungalleriet

Hamsungalleriet er stedet for den gode opplevelsen av kunst og historie. Hvis Heimerhavna er hjertet av Tranøy, ligger galleriet midt i dette hjertet. Den blå kramboden som var Knut Hamsuns arbeidssted før bøkene og før Nobelprisen, ligger ved en slynget grusvei som fører ned til den hvite sandstranda, med nærhet til fjæra og havet, der det bruser, det suser, det synger av vind og naturens godhet rundt alle galleriets hjørner.

Les mer om galleriene her

Tranøy fyr

Tranøy fyr ligger ytterst på Hamarøy, ut mot Vestfjorden, der skipstrafikken inn mot malmkaia i Narvik og videre nordover går. Et rød- og hvitmalt fyr rager opp over en klynge av hvite hus ute på en liten holme.
Tidlig på sommeren stupdykker terna mot hodene, mens ærfuglhunnen forholder seg mer flegmatisk til menneskene. Spekkhoggere, vestfjordkval (springer) og grindhval kan av og til ses rett utenfor fyret

Bo på Tranøy fyr

I perioden 1 mai til 30 september kan du oppleve å bo på fyret. Bygningene på Tranøy fyr er delt inn i små og store enheter, ensengskammers, dobbeltrom og flersengsrom, delt eller eget bad, alt ettersom.
Noen gjester gjør slett ingenting annet enn å gå litt rundt og snuse inn sjølufta, dukke seg når terna stuper og drikke kaffe med driverparet Inger og Villy. Mer energiske gjester bruker Tranøy som utgangspunkt for å besøke de mange severdighetene på veien utover fra E6.

Spise på Tranøy fyr

Det rødmalte naustet innest på holmen er der det skjer på Tranøy fyr, der serveres kaffe og kaker som seg hør og bør i Nord-Norge.
Lokalbefolkningen på Hamarøy foretrekker imidlertid å ta middagen her. På menyen står alt fra laks, bacalao, grillet tørrfisk og med litt kjøttkaker i bakhånd. Det er flust med gjengangere, den beste attesten et spisested kan få.

Les mer om Tranøy Fyr