Attraksjoner

Hamsunsenteret

Om

Hamsunsenteret er det nasjonale senteret for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun (1859 –1952). Det prisbelønte bygget ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma i Hamarøy, Nordland, rett ved stedet der den gamle prestegården på Hamarøy lå.

Det stod et tårn foran meg, jeg støtte mot det og jeg så det tydeligere og tydeligere … jeg står ved dette tårn, jeg hører atter et: Kom! Og jeg går inn. Porten ble stående åpen efter meg.
Hamsun: Mysterier (1892)

Senteret er tegnet av arkitekten Steven Holl og sto ferdig på Knut Hamsuns 150-årsdag 4. august 2009.

Hamsuns romanfigurer har etterlatt seg spor i byggets arkitektur. I utstillingen kan du utforske Knut Hamsuns omstridte liv og litteratur. Vinduene og balkongene oppmuntrer deg til å se og lytte til det landskapet som Knut Hamsun vokste opp i, og som har gitt inspirasjon til verdenskjente bøker som Pan, Markens grøde og Landstrykere.

Gjennom året kan man delta på blant annet arkitekturvandring, foredrag, filmvisninger, debatt, forfattermøter, konserter, og temautstillinger.

SOMMERÅPNING OG SOMMERPROGRAM
4. juni kl. 21 åpner Hamsunsenterets sommersesongen 2022 med arrangementet «Nordlandssommerens evige dag». Det varer til kl. 24.

Tårnbygget står åpent, der to nysatsinger kan oppleves: Kunst- og lytteinstallasjonene til Nervenes poesi i 3. etasje og kunstutstillingen Tankenes brøk i 4. etasje.

Fra 18. juni til 31. august har vi åpent hver dag fra 10 til 18. Det vil da være daglige formidlingsopplegg for barn og voksne. Se hjemmesiden vår for program og klokkeslett.

BARNDOMSHJEMMET
Knut Hamsuns barndomshjem er åpent i perioden 27. juni – 7. august, kl. 11–16. Benytt sjansen til å forstå mer av Knud Pedersens oppvekst på den fattige gården i Hamsund!

Stopp gjerne på vei til eller fra Hamsund, på uteområdet til handelsgården Breidablikk, en gammel handelsgård fra midten av 1800-tallet. Våningshuset er et ombygd nordlandshus fra 1860, med en nydelig nordnorsk hage, fjøs med tilbygd låve, bårstue, tørkehus og sengkleloft, og et stabbur. Puben «Teodor med brokk» i bårstua holder åpent i forbindelse med enkeltarrangement i sommersesongen.

HAMSUNDAGENE 4.–6. AUGUST
Hamsundagene er en litteratur– og kulturfestival som holdes annethvert år, første gang arrangert 1982. I år fyller festivalen 40 år. Hamsundagene åpnes ved barndomshjemmet til forfatteren som vanlig 4. august med tale ved bysten på Hamsund. På låven på Hamsund blir det vernissasje med årets festivalkunstner, Regine Hamsun (Hamsuns barnebarn). Av andre arrangementer kan nevnes: Skeiv litteratur, Munch møter Hamsun, StilleLytting, Omreisende Bokfest for de unge, bokprat og debatter. 

For nærmere informasjon om Hamsundagene, se: hamsunsenteret.no/no/hamsundagene

Les mer

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.