Hellmobotn

Hellmobotn eller Vuodnabahta som boplassen i botn av Tysfjorden riktigere heter, er lulesamisk område. Turen til grensa følger en tradisjonell ferdselsvei over til Sverige. Lulesamene har sitt folk på begge sider av grensen og har brukt områdene her aktivt i århundrer.
Under krigen var dette en viktig flyktningerute. 

Parkering/start

Hellmobotn kai

Høyeste punkt

600 moh

Vanskelighetsgrad

Krevende, merket

Lengde

19 km rundtur

Terreng

Variert skogs- og fjellterreng

Tidsanalsg

8 timer

Turbeskrivelse

Turen fra Hellmobotn til riksgrensen er en populær ferdselsrute i dag. Her er Norge på sitt smaleste og naturen er spektakulær. Fra innerst i Hellmobotn til grensa mot Sverige er det kun 6,3 kilometer i luftlinje. Turen er spekket med opplevelser fra fjord til høgfjell. Ved utsiktspunktet Kanonen står du med føttene 200 m over Hellmojuvet – Nord-Europas største canyon!

Ruta er merket med Turistforeningas T-er hele veien inn til Sverige. Fra Hellmobotn starter turen med en gang du er fremme ved kaia. Turterrenget er tørt og fint på sommeren og det er broer over elvene som må krysses. Fra Hellmobotn er det to brukte stier for å komme seg opp på fjellet. En går over brua til Njallarheim, hytta til Tysfjord Jeger- og Fiskerforening. Den andre og anbefalte turen følger et stykke oppover dalen før du krysser elva ved Storråvve. I starten er det endel bratte stigninger, men etter hvert flater det ut og det blir lettere å gå. 3 km før riksgrensen kan du ta en avstikker til en åpen gamme. Her er det fint å ta seg en rast. Fra riksgrensen går stien videre inn til Vaisaluokta i Sverige. Der starter Padjelantaleden. Her kan du gå hele leden til Jokkmokk, eller gå halve leden og ta av ved Staloluokta og inn til Sulitjelma. 

 

Dette kan du finne på i nærheten

Slik kommer du deg hit

Fra Kjøpsvik i Narvik og Drag i Hamarøy går det hurtigbåtrute inn til Hellmobotn tre ganger i uka på sommerstid.

Turen er en av Salten Friluftsråds utvalgte 55 forførende friluftsmål i regionen.

Flere turmål og aktiviteter i området