Sykle i Steigen og Hamarøy

Steigen og Hamarøy er nordnorsk sommeridyll på sitt aller beste. Hvite strender, blått hav og grønne enger. Sykle langs veiene der Nobelprisvinner Knut Hamsun lot seg inspirere til å skrive sine verdenskjente romaner.

Turbeskrivelse

Turen til Steigen og Hamarøy er beregnet til ca. seks dager. Ønsker du en kortere tur kan du enkelt sykle en av halvdelene, enten i Steigen eller i Hamarøy.

Se kartet og scroll nedover for vår turbeskrivelse og alle anbefalte stoppesteder langs sykkelruta.

Reiserute

Sykkel i salten

Sykle i Steigen og Hamarøy

Start

Ta hurtigbåt fra Bodø sentrum til Helnessund i Steigen. Herfra starter sykkelturen. Du kan også ta hurtigbåten direkte til Skutvik i Hamarøy dersom du kun ønsker å sykle denne halvdelen av ruta.

Helnessund

Første stopp på vei fra hurtigbåtkaia i Helnessund er Brennviksanden (55 FF) – en pittoresk strand omkranset av ville fjell. Brennvikstranden er naturvernområde, så husk at du ikke kan telte eller tenne bål her. Men ta deg gjerne en rastepause og et forfriskende bad. Husk å ta med deg søppel og etterlat kun fotspor i sanden. Ønsker du å legge inn en overnatting anbefaler vi Helnessund brygger.

Vil du til fjells, anbefaler vi fotturen til Skarbua (55 FF) like ved Brennviksanden. Både bua og utsikten gjør inntrykk, særlig i midnattssol!

Sykle deretter videre til Nordskot. Legg gjerne inn en rast på kafé, eller i Hellvika friluftsområde i Leinesfjord på veien.

Nordskot

Nordskot er kjent for sine mange attraktive og unike overnattingsteder, så her bør du bli over natten:

Området har også et vel av turmuligheter til lands og vanns. Vi anbefaler turen til Oksholmen, et vakkert nes med kritthvite strender, utsikt mot Lofotveggen og mektige Skotstindan i ryggen. Ønsker du en fjelltur på Nordskot, anbefaler vi Sørskottinden (55 FF).

Engeløya

Sykle eller ta hurtigbåten videre til Bogøy. Her er utgangspunkt for rundturen rundt vakre Engeløya.

På Engeløya står opplevelsene i kø. Øya er til og med nasjonalt utvalgt kulturlandskap. Ta av til Bøsanden (55 FF), en usedvanlig vakker sandstrand. 

Har du interesse for krigshistorie, er Batterie Dietl et must mens du er her, og kribler det i toppturføttene er Trohornet (55 FF) en himmelsk tur.

På Bogøy avsluttes turen og du kan enten reise tilbake til Bodø med hurtigbåt herfra, eller ta båten motsatt vei og fortsette syklingen fra Skutvik hvor du kan oppleve eventyrlandet Hamarøy

Steigen-ruta har asfaltveier, med unntak av avstikkeren til Oksholmen, Batterie Dietl, Bøsanden og siste del til Brennviksanden. Ruta har generelt lite biltrafikk.

Skutvik og Oppeide

Fortsetter du turen til Skutvik og Hamarøy, er første stopp vakre Nes og Nesstraumen (55 FF). Fotturen rundt neset gir nærkontakt med den sterke Nesstraumen og flere gravhauger.

Fra Nes sykler du til Oppeide. På veien dit er Knut Hamsuns barndomshjem i Hamsund verdt en stopp. Fremme ved Oppeide er Hamsunsenteret et absolutt must! Både den arkitektoniske bygningen og utstillingen utvider horisontene dine for Hamsuns diktning. På veien kan du oppleve nordlandsnaturen som Hamsun skildrer så godt i sine bøker.

På Oppeide kan du også gå Glimma rundt (55 FF) – Nordlands beste turrute.

Tranøy

Sykle så videre til Tranøy med nydelige Tranøy fyr, den gamle los-bygda, gallerier, bakeri, kapell, utendørsutstilling, spa og flere spisesteder. Hos Tranøy fyr kan du både overnatte og ta et deilig måltid i kaféen.

Så er det tid for retur til Skutvik. Legg inn en liten spasertur til de flotte strendene og vikene i Kvitsandhola (55 FF) eller til det lille fiskeværet Buvåg på veien.

Vil du nyte utsikt og få nærkontakt med obelisken Hamarøyskaftet, er fotturen til Skaftheia (55 FF) fin.

Skal du komme deg helt til toppen på ikoniske Hamarøyskaftet må du enten ha veldig god klatreerfaring eller klatreguide. Du kan booke klatretur hos både Nordland Turselskap og Albmi Adventures. Dette anbefaler vi at du gjør i forkant av turen din.

Fra parkeringen til Hamarøyskaftet/Skaftheia er også fotturen til Sørdal/Nordland fin. Her blir du betatt av skjønnheten nordlandsnaturen byr på. Det er ikke uten grunn at Hamsunfilmen «Landstrykere», er spilt inn her.

Hamarøyruta har asfaltveier, med unntak av avstikkeren til Hamarøyskaftet og Tranøy fyr. Lite biltrafikk hele veien.

Alle aktiviteter, overnattingssteder og spisesteder i nærheten

Reise med hurtigbåt

Planlegg og book plass til deg selv og sykkelen på de strekningene du velger hurtigbåt. Det gjør du på reisnordland.no.

Tips: Med Reis Nordlands Travel Pass kan du reise så mye du vil med hurtigbåt og buss i hele Nordland i en uke. Dette kan lønne seg dersom dere tar mange strekk med båt. For pris og info se Travel Pass Nordland.

Bonustips: Når du går på – spør mannskapet på hurtigbåten om du skal gå av båten på øvre eller nedre dekk, så er du forberedt og slipper å stresse opp/ned med sykkel og bagasje rett før avstigning.

Tips til sykkelturen

  • 55 Forførende friluftsmål (55 FF) er spesielt utvalgte, attraktive turmål i Salten. De spenner fra lette til mer krevende turer. Mer informasjon om 55 Forførende finner du HER.
  • Juster sykkelretning og tid på døgnet med vær og andre lyster. Husk at her er det lyst hele natta om sommeren. Du kan alltids snu den tiltenkte sykkelturen eller erstatte etapper med hurtigbåt hvis mulig.
  • Ta med pumpe, dekkspatler, ekstra sykkelslange, og multiverktøy tilpasset sykkelen din. Det er få sykkeloperatører i distriktet.
  • Ta med vannflaske. Vann som kommer fra fjellet, kan stort sett også drikkes.
  • Sjekk åpningstidene for de matbutikkene du du vil bruke, før du reiser.
  • Etterlat deg så få fysiske spor som mulig og lever søpla på steder som er beregnet for det.
  • Husk at du ikke skal telte nærmere enn 150 m fra bebodd hus eller hytte.
  • Det kan være spesielle regler for telting i naturreservat.
  • Vis hensyn til øvrig trafikk, selv om det er lite.
  • Hils på folk du møter og slå gjerne av en prat.

Sykkelutleie

I Bodø kan du leie sykkel på følgende steder:

Opplev Nord AS

Konrad Klausens vei 4A
+47 901 92 636
ola@opplevnord.no
www.opplevnord.no

Sport 1 Sentrum

Sjøgata 17
+47 995 08 001
bodosentrum@sport1.no
(250 m fra Sentrumsterminalen)

Se og gjøre

Utforsk Steigen

Se og gjøre

Utforsk Hamarøy

se og gjøre

Utforsk Bodø