Sykle langs Kulturveien og sykkelstien i Saltdal

Sykle til Saltdal fra Bodø, med retur langs Kulturveien. Her kan du besøke små steder med sterk bygdekultur og sjarm. Ikke glem å ta en avstikker til vakre og frodige Beiarn.

Turbeskrivelse

Se kartet og scroll nedover for vår turbeskrivelse og alle anbefalte stoppesteder langs sykkelruta.

Reiserute

Sykkel i salten

Sykle langs sykkelstien i Saltdal og Kulturveien

Start

Start gjerne med tog fra Bodø til Lønsdal, Røkland eller Rognan. Alternativt buss eller bil til Storjord i Saltdal. Velger du toget til Lønsdal, starter turen langs E6 til Storjord, med en del trafikk. Men du verden for en vakker strekning!

Starter du på Storjord, er du på sykkelstien med en gang. Her ligger Saltdal turistsenter og Nordland nasjonalparksenter med galleri og flotte uteområder til både liten og stor.

Ønsker du en topptur til fots, anbefaler vi Solvågtind (55FF) – en majestet i øvre Saltdalen. Det er mange muligheter for bespisning og overnatting i Storjordområdet.

Utforsk Storjord:

Nordnes

Fra Storjord følger du sykkelstien nedover dalen langs Saltdalselva mot Rognan. Til Nordnes går turen på idyllisk gruset natursti. Dette er en skiltet sykkeltur i duvende dal-landskap du sent vil glemme. Turen holder seg unna E6, og langs ruta er det flere fine rasteplasser. Nordnes Kro og Camping selger lunsjpakker til sykkelturen som du kan ta med.

Mat og drikke får du kjøpt på Nordnes, Røkland eller Rognan. Vi anbefaler at du prøver den lokale retten Møsbrømlefse, som de er spesialister på i Saltdal. De samme stedene finner du overnatting. 

Utforsk Nordnes:

Rognan

Sykkelstien går helt til Rognan – kommunesenteret i Saltdal. Her finner du det du trenger av butikker, overnatting, spisesteder, vinmonopol m.m.

Dette bør du få med deg på Rognan:

På turen videre mot Bodø har du to valg:

 1. Langs fjorden
  Turen ut langs fjorden byr på fantastisk fjordutsikt i naturskjønne omgivelser. Her følger du grusvei og noe sti (trilling 1,5-2,5 km, med mindre du er terrengsyklende) og du må klare deg selv.
 2. Over fjellet
  På turen over fjellet følger du Kulturveien, fv 812, til Vestvatn og Misvær. På veien kan du også ta en avstikker til Beiarn. (vi anbefaler denne ruta)

Ønsker du å forlenge turen, anbefaler vi en avstikker fra Vestvatn over Beiarfjellet til den naturskjønne, grotte- og laksefiskerbygda Beiarn. Her kan du få en smak av pitesamisk eller middelalderhistorie i stavkirkeminiatyr.

Du kan velge og vrake i turmuligheter i Beiarn, for eksempel Segelfjellet (55FF) eller Kristinagammen (55FF). Om du vil, kan turen tas videre med båt ut Beiarfjorden til Kjelling, for så å følge fv17 til Saltstraumen.

Å gjøre i Beiarn:

Kulturveien: Vestvatn og Misvær

På turen over fjellet følger du Kulturveien, fv 812, til Vestvatn og Misvær. Her finner du overnattingsmuligheter, lokal mat, butikker etc. Vil du en tur av sykkelsetet, anbefaler vi en fottur til Rognlivatnet (55 FF).

Fra Misvær til Sand følger du hovedveien på vestsiden av fjorden. Veien på østsiden er stengt pga rasfare.

På Sand møtes de to turene igjen.

Å gjøre langs Kulturveien:

Saltstraumen – verdens sterkeste malstrøm

Fra Sand til Saltstraumen følger du Kulturveien fv 812 videre i vekslende, klassisk nordnorsk landskap – fra fjord til høgfjell. Litt ekstra puls må du regne med over Kvikstadheia.

Saltstraumen taler for seg, med verdens sterkeste malstrøm og overnattingsmuligheter i alle klasser. Her kan du bli med på guidede turer, fiske eller bare gå en tur langs den frådende Saltstraumen (55FF).

Aktiviteter, mat og overnatting i Saltstraumen:

Turen videre til Bodø går først langs den trafikkerte fv 17, men fra Godøystraumen (ca 4km) går den over på Tverlandsveien til Tverlandet og videre på gang og sykkelvei til Bodø sentrum.

Alle aktiviteter, overnattingssteder og spisesteder i nærheten

Tips til sykkelturen

 • 55 Forførende friluftsmål (55 FF) er spesielt utvalgte, attraktive turmål i Salten. De spenner fra lette til mer krevende turer. Mer informasjon om 55 Forførende finner du HER.
 • Juster sykkelretning og tid på døgnet med vær og andre lyster. Husk at her er det lyst hele natta om sommeren. Du kan alltids snu den tiltenkte sykkelturen eller erstatte etapper med hurtigbåt hvis mulig.
 • Ta med pumpe, dekkspatler, ekstra sykkelslange, og multiverktøy tilpasset sykkelen din. Det er få sykkeloperatører i distriktet.
 • Ta med vannflaske. Vann som kommer fra fjellet, kan stort sett også drikkes.
 • Sjekk åpningstidene for de matbutikkene du du vil bruke, før du reiser.
 • Etterlat deg så få fysiske spor som mulig og lever søpla på steder som er beregnet for det.
 • Husk at du ikke skal telte nærmere enn 150 m fra bebodd hus eller hytte.
 • Det kan være spesielle regler for telting i naturreservat.
 • Vis hensyn til øvrig trafikk, selv om det er lite.
 • Hils på folk du møter og slå gjerne av en prat.

Sykkelutleie

I Bodø kan du leie sykkel på følgende steder:

Opplev Nord AS

Konrad Klausens vei 4A
+47 901 92 636
ola@opplevnord.no
www.opplevnord.no

Sport 1 Sentrum

Sjøgata 17
+47 995 08 001
bodosentrum@sport1.no
(250 m fra Sentrumsterminalen)

Se og gjøre

Utforsk Saltdal

Se og gjøre

Utforsk Beiarn

se og gjøre

Utforsk Saltstraumen