9 ting du må gjøre i høst

Høsten er tid for innekos og det frister å krype opp i sofaen med levende lys og deilige varme pledd. Kanskje spesielt på dager hvor vinden hyler rundt ørene. Andre dager byr høsten på flott turvær hvor en kan kose seg ute blant naturens nyanser i gult, rødt, brunt og oransje.

Se våre ni forslag til hyggelige høstaktiviteter.

1. Dra på nordlysjakt

Nordlysjakt er den perfekte høstaktivitet, og når det endelig klaffer med været og nordlyset viser seg venter en magisk opplevelse. Det vises best på helt skyfrie kvelder, gjerne rundt kl. 23 eller senere, og du må bort fra byens lys for å best kunne se det. Husk også å slå av lysene på bilen eller lommelykta.

Nordlys-sesongen i Salten er fra ca september – april.

2. Ta turen ut i skogen

Det er lite som slår en vandretur omringet av naturens nydelige nyanser i gult, rødt, brunt og oransje. Bare husk å kle deg godt for høstværet, og nyt gjerne kveldsmaten ute under stjernehimmelen. Her er noen av våre turtips, fra korte skogsturer til høye fjelltopper. Turforslagene er godt tilrettelagt, og mange med tursti for barnevogn og rullestol. 

3. Gå på museum

Å besøke museer er både hyggelig og lærerikt. Utforsk Bodø og Saltens museer, gallerier og utstillinger – her finnes det noe for alle aldre og interesser! Lær om gruvehistorien og hvordan det var å være gruvearbeider på 1900-tallet i Sulis, her kan du bli med lokomotiv og vogn langt inn i fjellet, en opplevelse som virkelig tar deg tilbake i tid. Lær om norsk havbruksnæring på Salmon Center, eller om Knut Hamsuns liv og forfatterskap på Hamsunsenteret. Opplev Norgeshistorien i både militær og sivil luftfartsutstilling på Luftsfartsmuseet, la deg facinere av vakre bilder på Karl Erik Harr-museet, eller ta deg en street art-jakt i Bodø sentrum. 

4. Utforsk Saltens nasjonalparker

Salten har hele fem nasjonalparker som alle er spennende på hver sin måte. Bruk høsten til å utforske storslåtte natur- og friluftsopplevelser i Salten. I Rago kan du vandre i et kontrastfylt og spektakulært landskap og kjenne på følelsen av ekte villmark. Làkho og Junkerdal byr på et unikt planteliv og fantastiske fiskemuligheter. I Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark kan du oppleve et yrende dyreliv og besøke Nord- Skandinavias største isbre: selveste Svartisen. Skal du på tur med barn, er Sjunkhatten med sine utallige turløyper og bålplasser den perfekte destinasjonen. 

5. Matlagingskurs med Heges matopplevelser


Hege er «kokk på hjul» og tilbyr matlagingskurs utendørs. Har du lyst til å gjøre noe ekstra ut av toppturen, venneturen eller familiesøndagsturen, og samtidig lære å lage ordentlig god mat utendørs? Da er dette perfekt. Hege stiller opp der du er: til fjells, i skogen, i fjæra eller innendørs. I matlagingen bruker dere lokale råvarer fra Salten og Nordland, og også noen egenproduserte.

6. Gå på konsert i Stormen

Høsten er perfekt for innendørs opplevelser, og i Stormen får du nettopp det. De har høsten spekket full av gode konserter og teaterforestillinger som passer til alle og enhver.

7. Sykle på naturstien i Saltdal

I Saltdal er det etablert en naturbasert sykkelsti gjennom hele kommunen. Sykling sies å være terapi for sjela, og det kan ikke bli mer perfekt enn å sykle omringet av ekte nordnorsk natur. På Saltdal utstyrssentral kan du leie sykler til turen, så slipper du å ta med din egen om du kommer langveis fra. Saltdal turistsenter har også to el-sykler til leie.

8. Dra på en weekend-getaway

Sett av ei langhelg sammen med familien, vennegjengen eller bare deg selv. Bruk tid på noe dere liker og glem av hverdagsmas og stress, enten det er. Her er våre helgeturforslag.

9. Unn deg en spa-dag

Høsten er tid for avslapping. Unn deg noen timer med badstuer, boblebad og velværebehandlinger. Ekstra deilig en dag høststormen herjer utenfor.