9 Lokale turfavoritter

Bodø og Salten-regionen byr på utallige fjellturer og løyper som passer for både barn, vokse, erfarne og uerfarne. 
Her finner du en oversikt over 9 lokale turfavoritter med variasjon i lengde og vanskelighetsgrad. 
God tur!

1. Mørsvikvasstinden

Mørsvikvasstinden ligger i Sørfold kommune å er en enkel tur, på merket sti.

Dette er en slik tur hvor du får ufortjent fin utsikt, sett i sammenheng med hvor lite krevende denne turen faktisk er.
Fra toppen får du et nydelig utsyn ned mot Mørsvikvatnet og Mørsvikfjorden i sør. Mot nord ligger Grønnvatnet og Tennvatnet med den majestetiske Kråkmotinden som bakteppe. 

Turen er like fin både i sommer- og vinterhalvåret. Toppen ligger på 640 moh, og turen er i sin helhet 7,5 km lang, tur-retur.

2.
Trohornet

Trohornet ligger på Engeløya, og er en av de fineste toppturene i Steigen.
Den gir deg både en skikkelig topptur og en fin «bortovertur».

Den bratteste delen av turen er i starten, opp gresslia, mens resten av turen er mye slakere. Siste del er noe luftig og kan være utfordrende for noen, men gevinsten er stor når du står på toppen av Trohornet og ser ned på Bø og Bøsanden, og så lar blikket følge hele Lofotveggen der vest i havet.

Hele turen er godt merket med T-er og stien er ryddet i grei bredde. Dette er en middels vanskelig tur, da man har noen litt tyngre og brattere partier, men fortsatt overkommelig for de fleste.

3. Ingeborgfossen

Ingeborgfossen er et kraftig fossestryk som ligger i Saltdal. Fossen strekker seg hele 150 meter ned til Botnvatnet. En tur hit er relativt enkel og man følger en lett og tydelig sti. Turen opp til utkikkspunktet tar omtrent en time.

4. Rødøyløva

Dette er en klassiker av en topptur på Rødøy på Helgeland. Rødøyløva ligger som en øytopp midt ute i havgapet, som gjør denne turen ekstra spektakulær.

Turen tar ca 4 timer tur-retur og kan oppleves som litt luftig på toppen, men veien opp går fint og du kan følge den nybygde sherpastien.

5.
Nedre naver

Turen til Nedre Naver ligger i Meløy, og går gjennom Lákho nasjonalpark, i lett åpent fjellterreng. Ved turmålet Nedre Naver finner du den spektakulære Fykantrappa med ca 1100 trinn og Rallarbrakka som har åpen kafé enkelte dager om sommeren. 
Utsikten på denne turen er formidabel! Selve Fykantrappa er dessverre foreløpig stengt.

Dette er en middels krevende tur, hvor du går på anleggsvei og merket sti, turen er ca 10 km tur-retur.

6.
Straumstien

Vandre langs kritthvite strender og svaberg, i et landskap omgitt av grandiose fjell, den sterke havstrømmen Nesstrømmen og beskyttede fjordområder.

Dette er en lett tur på merket sti, hvor du vandrer i lavlandet. Turen kan gå som en 4 km rundtur, som tar ca 1,5 time.

7.
Finnesfjellet

I Gildeskål ligger Finnesfjellet beskjedent til på Finneset.
Ikke la deg lure av fjellets beskjedne topp på 506 moh, da dette er en vandring i bratt fjellterreng for å nå toppen. På veien opp passerer du Finnesgjuran nede i lia.

Vel oppe
blir du møtt av en utrolig utsikt over det ville og råe landskapet. Fjellformasjonene i området er et skikkelig skue da de skiller seg markant ut fra omgivelsene rundt.

Turen til Finnesfjellet går du på delvis merket sti, i bratt fjellterreng. Fra start til slutt er turen ca 3,5 km og tar anslagsvis 3 timer.

8.
Keiservarden

Keiservarden Bodøs byfjell, og ligger lett tilgjengelig med nærhet til byen.

Keiservarden er et yndet turmål på grunn av den vide utsikten, ikke bare ut over havet, men over Bodøhalvøya, Saltenfjorden, Børrvasstidan og endog inn til toppene på Saltfjellet og grensefjella i Sulitjelma.

Det er flere veier til toppen, de mest vanlige er fra Maskinisten eller Turisthytta. Turen er forholdsvis enkel og kort.

De lokale tar turen i all slags vær, og utsikten mot Landegode er ikonisk. Turens varighet avhenger av hvor du starter, men dette er en perfekt ettermiddags- eller kveldstur.

9.
Seglfjellet


Er det luftig og storslagen utsikt du er ute etter, er Seglfjellet et godt alternativ. Turen opp er ikke spesielt krevende, men når du kommer til toppen, stuper fjellet plutselig flere hundre meter rett ned i fjorden. 

Utsikten er ikke mindre enn storslagen fra Seglfjellet utover Beiarfjorden.

Turens høyeste punkt ligger på 647 moh og for å nå dette går turen på sti og gjennom kupert terreng. Dette er en forholdsvis lang tur, så pakk en god sekk og husk lunsj.

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.