Velkommen til Hamarøy - Æventyrlandet

10.03.201711:16 Viktor Håkonsen

Opplev Hamarøy/ Hábmer

I dette landskapet har samer og nordmenn levd side om side gjennom uminnelige tider.

Kunst og kultur er viktig og har en sentral plass i Hamarøy/Hábmer. Knut Hamsun er en verdenskjent forfatter som fremdeles skaper stort engasjement. Hamsunsenteret og Hamsundagene har satt Hamarøy/Hábmer på det nasjonale og internasjonale kartet. Store og små kulturaktiviteter, gallerier og kafeer bidrar til økt livskvalitet. Her finner man et sterkt urbant preg i en vakker distriktskommune.


Smaken av Hamarøy

I den tradisjonsrike kystkommunen er mulighetene til å smake de lokale delikatesser fra både sjø og land mange.  Naturens eget spiskammers gir en rik og mangfoldig opplevelse av smak.

Lokal mat er en viktig del av reisen og på Hamarøy får man alt fra fersk fisk rett fra havet, tørket eller saltet, som serveres året rund på stedets mange små og sjarmerende spisesteder. Her blir våre gamle mattradisjoner holdt i levende av lokale ildsjeler.

Det dufter deilig av hjemmebakst på Hamsunsenteret og på Tranøy får man munnfuller av hjemmelaget mat og alle de små og sjarmerende stedene i regionen er verdt en reise i seg selv.


Aktiviteter i Hamarøy

Hamarøy er natur, og ikke all natur kan oppleves fra land. Ta båten fatt og utforsk øyer og skjær, finn din egen, private sandstrand og opplev Nordland slik det skal oppleves - i nærhet med elementene!

Til tross for mye vær ligger landskapet og fjordene klare for å bli utforsket. Det er mye historie og dramatikk fra tidligere tider i våre områder. 

Regionen er kjent for sine spektakulære turløyper, og link til de fantastiske løypene finner du her. Husk kamera og gode sko!

 

Hamsunsenteret

Hamsunsenteret er det nasjonale senteret for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun (1859-1952). Det prisbelønte bygget ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma i Hamarøy, Nordland.

Hamsunsenteret er tegnet av arkitekten Steven Holl, og sto ferdig på Knut Hamsuns 150-årsdag 4. august 2009.

Steven Holls forunderlige tårn inviterer til oppdagelsesferd. Hamsuns romanfigurer har etterlatt seg spor i byggets arkitektur, og i den store utstillingen kan du utforske Knut Hamsuns omstridte liv og litteratur. Vinduene og balkongene oppmuntrer deg til å se og lytte til det landskapet som Knut Hamsun vokste opp i, og som har gitt inspirasjon til verdenskjente bøker som PanMarkens grøde og Landstrykere.

På Hamsunsenteret får du opplevelser og aktiviteter som arkitekturvandringer, forelesninger, filmvisninger, debattkvelder, forfattermøter, konserter og temautstillinger.


For barn og familier

Leken opplevelsessti i Pans skoger ved Hamsunsenteret. Ordsmie og snekkerbu i Hamsuns barndomshjem. 

Les mer om Hamsunsenteret 


Knut Hamsuns barndomshjem – gården Hamsund

I Hamsund kan du besøke huset der forfatteren Knut Hamsun vokste opp, ca 5 km fra Hamsunsenteret 
Huset rommer et lite museum med gjenstander knyttet til forfatteren og hans familie.

Gjennom omvisningen blir du bedre kjent med miljøet og landskapet i Knut Hamsuns barndom, og som han ofte kom tilbake til, i sine verk og sine erindringer – «mitt hjem var fattig, men uendelig kjært».


Kjøpmannsgården Breidablikk

Antikvariat med bokutsalg og utstillingen "Med båten gjennom strauman". 


Midnattsol, mørketid og nordlyset magiske fargespill

Det er midnattsol i vår region fra 26. mai - 18. juli. I denne perioden holder sola seg over horisonten, og det er lyst hele døgnet. Det må være skyfritt og fri sikt for å kunne se midnattsolen.

Aurora Borealis er det latinske navnet på nordlys- solvinder som treffer atmosfæren i en sone rundt den magnetiske nordpol. Nordlys ser man kun når det er mørkt og klar himmel, fra august til april, og det er mest intenst fra kl. 22.00 til midnatt. Hamarøy er et av de beste stedene å oppleve nordlysets magi.


Hoteller og overnatting i Hamarøy

Overnattingsmulighetene er mange og varierte, fra helt små og intime gjestgiveri, til hotell og camping med større kapasitet. Uansett størrelse er alle våre hotell og gjestgiveri personlige og serviceinnstilte, med et oppriktig ønske om at du skal få det beste ut av ditt besøk.

La deg inspirere - velkommen til Æventyrlandet Hamarøy!

 

Hamarøy
Hamsunsenteret (foto: Ernst Furuhatt)
Edvardas-Hus-Roger-JohansenNY
Bolyst Hamarøy (14)