Sykle langs Kystriksveien

Kystriksveien er regnet som en av de vakreste veistrekningene i Norge. Det er ikke uten grunn at deler av veien er nasjonal turistvei. Den nordre delen mellom Rødøy og Bodø byr på flere kjente severdigheter, vakre utsiktspunkter, spennende turmål og kulturopplevelser.

Turbeskrivelse

Med sykkel kommer opplevelsene nærmere. Luktene, lyset og landskapet trer fram på en mye sterkere måte fra sykkelsetet, og møtene med folk blir flere og bedre. Kort sagt gir sykkelturen langs kystriksveien deg mer av verdens vakreste kyst.

Se kartet og scroll nedover for vår turbeskrivelse og alle anbefalte stoppesteder langs sykkelruta.

Først, litt praktisk info

Sykling langs Kystriksveien er sykling langs fylkesvei 17. Veien strekker seg fra Steinkjer i sør til Bodø i nord. Her gir vi deg turforslag for nordre del av ruta, med start i Meløy og Gildeskål til Bodø.

Du kan sykle kortere eller lengre strekk. For de spreke, kan turen tas på 2 – 3 dager. For de som vil kose seg og oppleve mer underveis, anbefaler vi å bruke 6 – 8 dager. Uansett lover vi en sykkeltur i majestetisk nordlandsnatur som du sent vil glemme.

Sykkel i salten

Sykle langs Kystriksveien

Start

Start turen på Ågskardet i Meløy kommune.

På denne turen krysser dere polarsirkelen og kan nyte synet av sjeldent vakkert kystlandskap – Velkommen til arktiske nord!

Fergeruter finner du på reisnordland.no

Fra Ågskardet går det ferge til Forøy med godt tilrettelagt camping. Herfra er det kort vei til Halsa og du befinner deg nå i Meløy kommune.

På Halsa er det matbutikk og restaurant, om dere vil bunkre før oppstart. Her finner dere også overnattingsmuligheter hvis dere vil lade skikkelig opp først.

Fergeruter finner du på reisnordland.no

Opplev Svartisen

Ønsker dere å oppleve Svartisen – Nord-Skandinavias største isbre, tar dere av fra Halsa.

Bretunga Engenbreen slynger seg nedover fjellet innerst i Holandsfjorden, og gjør Svartisen til en av Norges mest tilgjengelige isbreer, og den lavest liggende på Europas fastland. 

Svartisen kan oppleves på mange måter. De tøffeste prøver seg på breklatring, og vil du virkelig oppleve det unike lyset og fargespillet i breen kan du bli med på midnattstur på isen. Tørr du ikke begi deg ut på brevandring kan du gå bort til breen for å se den på nært hold eller observere den fra avstand, for eksempel mens du spiser på Brestua.

Opplev Svartisen

Videre langs FV17 kommer du ikke fordi Svartistunnelen som du må gjennom for å komme videre nordover herfra er stengt for syklister. Enten kan du skaffe deg skyss gjennom tunellen, eller sykle tilbake til Halsa.

Fra Halsa sykler dere videre mot Vassdalsvik gjennom vakre Bjærangsfjorden til Enga/Engavågen. Om dere vil ta hurtigbåt videre mot Ørnes, tar dere av mot Grønnøya her. Er det ferga fra Vassdalsvik til Ørnes som gjelder, fortsetter dere rett fram. Da passerer dere også Verdens ende (55FF), en svært godt tilrettelagt tursti med utendørs fotoutstilling.

Rutetabell for ferge og hurtigbåt finner du på reisnordland.no

Ørnes, Glomfjord og Reipå

Ørnes er kommunesenteret i Meløy, med alle servicefunksjoner, også vinmonopol. Herfra kan du ta en avstikker med sykkelen eller buss til Glomfjord, Glomfjellet og Instagram-hiten Fykantrappa (selve trappa er stengt på grunn av usikre trinn!). Vil du oppleve trappa likevel kan du ta den lengre turen Nedre Naver (55FF) som går over fjellet. Da kommer du til toppen av trappa og får den vakre utsikten og instagrambildet uten å måtte gå i trappa.

Turen går videre på sykkel til Reipå. Her er det camping og en fin gapahuk nede ved fjorden. Om du vil oppsøke strandliv anbefaler vi Stia eller turen ut til Hornneset (55FF) med svaberg, strender og en fantastisk utsikt utover skjærgården.

Ureddplassen og Storvika

Videre fra Reipå går turen mot Inndyr. Du passerer «Ureddplassen» – en arkitektonisk perle som ofte omtales som verdens fineste offentlige toalett, og den vakre stranda i Storvika.

I Storvika kan du slappe av på den vakre stranda eller ta en avstikker og en fottur til fotovennlige Finnesfjellet (55FF). På vei opp finner du den spennende fjellformasjonen Finnesjura.

Mellom Storvika og Inndyr passerer du Skulpturlandskapet «Den glömda staden» og et lite Thaihus.

På veien anbefaler vi også et stopp hos FOGG Gildeskål. Her får du nydelige lokallagde luer og annet ulltøy både inspirert av og laget for livet langs kysten.

Vil du unngå Storviktunellen, anbefaler vi å sykle den gamle veien over skardet.

Mellom Storvika og Skauvollkrysset passerer du Skulpturlandskapet «Den glömda staden». Fra Storvika kan du velge å følge den gamle veien over Storvikskardet (litt grodd), eller sykle tunnelen (3,1 km).

Fra Skauvollkrysset kan du fortsette FV17 med flere tunneler eller ta av til Inndyr og ta ferga over til Sandhornøy. Vi anbefaler det siste. Men planlegg godt, for det kan være litt få fergeavganger mellom stedene. Merk deg at fergeleiet nærmest Inndyr heter Sund, og fergeleiet på Sandhornøy heter Horsdal.

Inndyr – kommunesenteret i Gildeskål

På Inndyr kan du overnatte eller spise et godt måltid på Heimsjyen. Vil du nyte utsikten, anbefaler vi her en tur til Høgfjellknubben (55FF). Langs fjæra på Inndyr er Andklakken et yndet bade- og utfartssted. Her finner du også mye sjelden og interessant botanikk, blant annet orkideen flueblomst.

Å gjøre på Inndyr:

Fra Inndyr til fergeleiet på Sund snor veien seg gjennom frodig nordlandsnatur spekket med historie. Stikk gjerne innom kirkestedet med steinkirke fra middelalderen på veien.

Fergeruter finner du på reisnordland.no

Sandhornøy

For å komme til Sandhornøy tar du ferga fra Sund til Horsdal. Her kan du ta en tur opp til majestetiske Sandhornet (55FF) og nyte en av landsdelens beste utsikter.

Lenger nord på øya finner du minnestøtte for dikterhøvdingen Elias Blix (Våg) og den kritthvite stranden Langsanden (55 FF) som er hele 2 km lang og 300 meter bred.

Utforsk Sandhornøy:

Saltstraumen – verdens sterkeste malstrøm

Fra Sandhornøy følger du FV17 videre til verdens sterkeste malstrøm, Saltstraumen. Her kan du oppleve det spektakulære naturfenomenet, bli med på eventyrlig fiske og lære om både steinalder- og vikinghistorie fra området.

Saltstraumen er den største attraksjonen i regionen, og det er et absolutt MUST å stoppe innom her. Husk å planlegg besøket etter når Saltstraumen er på det sterkeste.

Opplev Saltstraumen

Fra Saltstraumen til Godøynes sykler du på FV17. Herfra til Løding følger du den gamle hovedveien fra Godøystraumen. Turen inn til byen følger i all hovedsak gang- og sykkelveier eller lite trafikkerte veier.

Når du ankommer Bodø finner du masseviss av både innendørs- og utendørsaktiviteter, restauranter, overnattingssteder, museer, kjøpesentre, og mange andre bytilbud.

Alle aktiviteter, overnattingssteder og spisesteder i nærheten

Tips til sykkelturen

  • 55 Forførende friluftsmål (55 FF) er spesielt utvalgte, attraktive turmål i Salten. De spenner fra lette til mer krevende turer. Mer informasjon om 55 Forførende finner du HER.
  • Juster sykkelretning og tid på døgnet med vær og andre lyster. Husk at her er det lyst hele natta om sommeren. Du kan alltids snu den tiltenkte sykkelturen eller erstatte etapper med hurtigbåt hvis mulig.
  • Ta med pumpe, dekkspatler, ekstra sykkelslange, og multiverktøy tilpasset sykkelen din. Det er få sykkeloperatører i distriktet.
  • Ta med vannflaske. Vann som kommer fra fjellet, kan stort sett også drikkes.
  • Sjekk åpningstidene for de matbutikkene du du vil bruke, før du reiser.
  • Etterlat deg så få fysiske spor som mulig og lever søpla på steder som er beregnet for det.
  • Husk at du ikke skal telte nærmere enn 150 m fra bebodd hus eller hytte.
  • Det kan være spesielle regler for telting i naturreservat.
  • Vis hensyn til øvrig trafikk, selv om det er lite.
  • Hils på folk du møter og slå gjerne av en prat.

Sykkelutleie

I Bodø kan du leie sykkel på følgende steder:

Opplev Nord AS

Konrad Klausens vei 4A
+47 901 92 636
ola@opplevnord.no
www.opplevnord.no

Sport 1 Sentrum

Sjøgata 17
+47 995 08 001
bodosentrum@sport1.no
(250 m fra Sentrumsterminalen)

Thaihuset Gildaskal

Se og gjøre

Utforsk Gildeskål

Se og gjøre

Utforsk Meløy