Attraksjoner

Gildeskål kirkested

Om

Gildeskål kirkested – historisk perle på Nordlandskysten

Det unike Gildeskål kirkested forteller om en tusenårig historie. Noen av Nord-Europas beste murere rundt 1130 må ha blitt hentet til Gildeskål for å delta i byggingen av middelalderkirken som i dag har et av landets best bevarte barokkinteriører. Teksten på alterduken tyder på at kirken i katolsk tid var viet til St. Thomas av Canterbury, og den spennende historien opplever du naturligvis best inne i kirken, med en helgen i alteret?

Kirkegården hvor du blant annet kan lese om «den for sannhed forhadte og forfulgte lærer» og Nordlandsmuseets Elias Blix-utstilling i Prestegårdsfjøset forteller spennende historier, aller best fortalt av museets egne guider. Hovedkirka, Nord-Norges eldste bebodde prestegård fra 1700-tallet og minnesmerkene etter Elias Blix og Oscar Sund krydrer opplevelsen din.

Fra kirkebakken er det storslagen utsikt mot øyer og skipslei, og i landskapet finner du både gravhauger, «Likvika» og den gamle kirkestien mot Inndyr (Fotefar mot nord). Her kan du utforske naturens spennende flora med en rekke orkidearter, eller oppleve roen akkompagnert av et historisk sus.
Du kan lære mer på turen med å bruke guiden, velg selv om du vil lese på egen hånd eller lytte til den.

Les mer

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.