Finnesfjellet og Finnesgjuran

Finnesfjellet på Gildeskål er en populær tur fordi den gir en unik utsikt av flotte fjellformasjoner. Fra toppen vil man se loddrette stup ned mot havet, og på vei opp får du tidenes feriebilde ved de spektakulære Finnesgjuran.

Fakta om turen

Parkering/start: Finnes

Vanskelighetsgrad (Skaftheia): Middels

Stigning: 490 m

Høyeste punkt: 506 moh

Lengde: 4 km t/r

Tidsanslag: 2 timer

Terreng: Bratt fjellterreng, sti

Kommune: Gildeskål

Om turen

Finnesfjellet står litt beskjedent ytterst på Finneset i Gildeskål, men tar du turen til toppen er det alt annet enn beskjedenhet som slår deg. Her er utsikten sjeldent vakker. Og ikke nok med det, nede i lia under toppen blir du møtt av en spaktakulær fjellformasjon som har fått navnet Finnesgjuran. De ligger ca. 250 moh., og er noen råe fjellstabber (pinakler som rager cirka 25 meter over bakken. «Gjuran» seg best på nært hold, og er et fantastisk syn, særlig i kveldsol eller under fullmånen på vinterstid. Turen opp er bratt, men naturopplevelsene kompenserer mer enn godt nok for anstrengelsene.

Turen er en av Salten Friluftsråds utvalgte 55 forførende friluftsmål i regionen.

Her starter du

Ta av fra fv. 17 til Storvik, kjør ut til Finnes og parker på parkeringsplassen rett før de første husene. Gå rett over veien og følg merking opp den bratte lia. Fra Finnesgjura følger du stien videre ca. 100-150 m til Brunen der det står en trimkasse. Følg god sti videre opp mot toppen. Over tregrensen vil stien bli borte. Gå nordover mot kanten og følg ryggen opp til toppen av Finnesfjellet, 506 moh. Husk det er bratt ned på andre siden. Vær oppmerksom på skavler hvis du går tidlig på våren og vinteren.

Video: Tursiden Salten

Sandhornøy, Gildeskål

Sandhornet

Se og gjøre i nærheten

Gildeskål byr på drøssevis av opplevelser. I nærheten av Finnesfjellet finner du blant annet den vakre stranda i Storvika, Ureddplassen (verdens vakreste toalett?) og FOGG Gildeskål.