Kystferie i Gildeskål

Kyst, kultur, rå natur og øysamfunn er bare noe av det som venter deg i Gildeskål.

En ferie for lave skuldre, kulturelt påfyll og energi.

Opplev kysten av Gildeskål, en ferie du sent vil glemme.

Kysten av Gildeskål oppleves best i rolig fart og med tid til å ta inn, se og lære om den rike historien og naturen i området. Dette er en avstikker og skjult perle fra kystriksveien alle må oppleve.

I flere århundrer har menneskene her latt seg inspirere av den storslåtte naturen i Gildeskål, fra azurblått hav og sandstrender til høye, mektige fjell.

Varighet: 1 – 7 dager

Sesong: Sommer og høst

Transport: Egen bil, leiebil eller kombiner buss, sykkel og hurtigbåt

Inndyr

Inndyr er et lite tettsted med rundt 800 innbyggere. Inndyr sentrum ligger ved den idylliske Inndyrsvågen, på sommerstid en mye brukt havn for turister og båtfolk. Inndyr ligger ca ni mil sør for Bodø og er en liten avstikker fra kystriksveien.

Her finnes bank, matbutikk, byggevarebutikk, kafé, overnatting og anløpskai for hurtigbåt. I tillegg er det gjestebrygge i havna.

Av severdigheter må man oppleve unike Gildeskål kirkested med sin over 1000 år gamle historie på stedet og Salmon Center, som er et visningsanlegg for laks. 

Salmon Center Gildeskål

Salmon Center Gildeskål ligger i Inndyr og formidler kunnskap om laks, og tilbyr RIB-turer ut til merdene.

Det er gratis å besøke dem og er en fin opplevelse for hele familien.

Gildeskål kirkested

Gildeskål kirkested er en historisk perle langs Nordlandskysten. En middelalderkirke fra 1130, med over 1000 års synlig historie. Kirkestedet ligger naturskjønt til ved havet.

Sandhornøy

Etter du har opplevd Inndyr går ferden videre til Sandhornøy. Hit kommer du deg med ferge eller Hurtigbåt. Øya, som er den største i Gildeskål, er en naturidyll og en av regionens vakreste fjellturer, Sandhornet, er bare noe av det du kan oppleve her.

Sandhornet rager 993 meter over havet og er et kjent landemerke langs skipsleia. Godt synlig er også Langsanden, som er en 2 km lang sandstrand, og er et populært utfartsområde for hele regionen.

På Blixtunet vokste salmedikteren Elias Blix opp, og i sin mest kjente salme, «Barndomsminne fra Nordland», skriver han om Sandhornøy.

Til Sandhornøy er det fergeforbindelse, hurtigbåtanløp og broforbindelse til fastlandet.

Overnatting

Sandhornet

For mange er dette turen over alle turer i Gildeskål. Fra nesten 1000 meters høyde får du i klart vær en fantastisk utsikt mot Lofoten og Steigen i nord, Værøy og Røst i vest, Træna på Helgelandskysten, Svartisen i sør, og i øst mektige fjell helt inn til Sulitjelma og Sverige.

Blixstien

Langs kysten og vakker natur på Sandhornøy får du oppleve landskapet der salmedikteren, politikeren, bibeloversetteren og nordnorgepatrioten Elias Blix vokste opp

Langsanden

Under mektige fjell finner du den enorme sandstranden på Sandhornøy. Stranden er perfekt for varme sommerdager, hvor det alltid er god plass. På sommerkvelden nyter du førsteklasses utsikt mot midnattssolen og på vinterstid er det nordlyset som danser over nattehimmelen.

Arnøyene

Etter Sandhornøy går turen til Arnøy, hit tar du ferge eller hurtigbåt. Arnøyene består av to øyer – Sør-Arnøy og Nord-Arnøy, og er perfekt å oppleve fra sykkelsetet, da veien mellom de to øyene er knappe 6 km lang.

På Arnøyene vandrer du langs lyse grusveien og grønne enger med Sandhornet som bakteppe. Du vil passere hvitmalte ivaretatte Nordlandshus, røde låver, kyr på beite og vennlige «Arnøyværinger» som hilser på alle de møter langs veien.

På Nordarnøy kan du besøke et kystfort fra 2. verdenskrig, som var strategisk plassert tysk kystartilleri. I dag er det et unikt sted å oppleve midnattssola og luftig kystnatur.

Overnatting

Arnøy Brygge

Arnøy Brygge ligger idyllisk til ytterst på Nord-Arnøy. Annlegget tilbyr overnatting, restaurant, egen butikk og aktiviteter. Her har du base i rorbuer eller leiligheter, mens du opplever resten av øya fra sykkelsetet eller drar på fisketur med leid båt.

Nordarnøy kystfort

Det er mange spennende historier knyttet til Nordarnøy kystfort, som ble bygget i 1941-1942 helt på enden av Nordarnøy. Med god utsikt mot Bodøhalvøya var det under krigen et strategisk plassert tysk kystartilleri.

Opplev mer

Vil oppleve mer av Gildeskål og kysten i Salten? Sjekk ut disse.

Turmål i Gildeskål

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.