Fjordruta

Velger du Fjordruta kan du sykle kortere eller lengre strekk. For de spreke kan turen tas på to dager. For de som vil kose seg og oppleve mer underveis, anbefaler vi å bruke 4 – 6 dager. Turen kombinerer bruk av sykkel og hurtigbåt. 

Turbeskrivelse

Se kartet og scroll nedover for vår turbeskrivelse og alle anbefalte stoppesteder langs sykkelruta.

Reiserute

Sykkel i salten

Sykle Fjordruta

Start

Start turen på kaikanten på Vågaholmen, gjerne med en is fra den lokale kjøpmannen. Herfra kan du sykle via den rolige bygdeveien via Sleipnes eller mer trafikkert via Tjong og FV 17.

Om du velger å sykle om Segelfjord eller fra Vågaholmen til Tjong er opp til deg. Har du sug mot fjellet allerede på denne etappen anbefaler vi Bjørntinden (55FF).

Opplev Svartisen

Fra Ågskardet går det ferge til Forøy med godt tilrettelagt camping. Herfra er det kort vei til Halsa. Vi anbefaler at du tar av her for å oppleve Svartisen – Nord-Skandinavias største isbre. Bretunga Engenbreen slynger seg nedover fjellet innerst i Holandsfjorden, og gjør Svartisen til en av Norges mest tilgjengelige isbreer, og den lavest liggende på Europas fastland. 

Svartisen kan oppleves på mange måter. De tøffeste prøver seg på breklatring, og vil du virkelig oppleve det unike lyset og fargespillet i breen kan du bli med på midnattstur på isen. Tørr du ikke begi deg ut på brevandring kan du gå bort til breen for å se den på nært hold eller observere den fra avstand, for eksempel mens du spiser på Brestua.

Opplev Svartisen

Videre sørover i Meløy

Fra Halsa sykler dere videre mot Vassdalsvik og Åmøy gjennom vakre Bjærangsfjorden til Enga/Engavågen. Ta en avstikker til Åmøya med vakre fjelltopper og strender! Om dere vil ta hurtigbåt videre mot Ørnes, tar dere også av her. Er det ferga fra Vassdalsvik til Ørnes som gjelder, fortsetter dere rett fram. Da passerer dere også Verdens ende, en svært godt tilrettelagt tursti med fotoutstilling.

Ørnes er kommunesenteret i Meløy, med alle servicefunksjoner, også vinmonopol. Herfra kan du ta en avstikker med sykkelen eller buss til Glomfjord, Glomfjellet og Instagram-hiten Fykantrappa (selve trappa er stengt på grunn av usikre trinn!). Vil du oppleve trappa likevel kan du ta den lengre turen Nedre Naver (55FF) som går over fjellet. Da kommer du til toppen av trappa og får den vakre utsikten og instagrambildet uten å måtte gå i trappa.

Turen går videre på sykkel til Reipå. Her er det camping og en fin gapahuk nede ved fjorden. Om du vil oppsøke strandliv anbefaler vi Stia eller turen ut til Hornneset (55FF) med svaberg, strender og en fantastisk utsikt utover skjærgården.

Ureddplassen og Storvika

Videre fra Reipå går turen mot Inndyr. Du passerer «Ureddplassen» – en arkitektonisk perle som ofte omtales som verdens fineste offentlige toalett, og den vakre stranda i Storvika.

I Storvika kan du slappe av på det vakre stranda eller ta en avstikker og en fottur til fotovennlige Finnesfjellet (55FF). På vei opp finner du den spennende fjellformasjonen Finnesjura.

Mellom Storvika og Inndyr passerer du Skulpturlandskapet «Den glömda staden» og et lite Thaihus.

På veien anbefaler vi også et stopp hos FOGG Gildeskål. Her får du nydelige lokallagde luer og annet ulltøy både inspirert av og laget for livet langs kysten.

Vil du unngå Storviktunnellen, anbefaler vi å sykle den gamle veien over skardet.

Inndyr – kommunesenteret i Gildeskål

På Inndyr kan du overnatte eller spise et godt måltid på Heimsjyen. Vil du nyte utsikten, anbefaler vi her en tur til Høgfjellknubben (55FF). Langs fjæra på Inndyr er Andklakken et yndet bade- og utfartssted. Her finner du også mye sjelden og interessant botanikk, blant annet orkideen flueblomst.

Å gjøre på Inndyr:

Fra Inndyr til Sund snor veien seg gjennom frodig nordlandsnatur spekket med historie. Stikk gjerne innom kirkestedet med steinkirke fra middelalderen på veien.

Arnøyene

Fra Sund tar du ferga til Sørarnøy. Her får du to øyer i ett – Sørarnøy og Nordarnøy. Øyene er forbundet med bro. På Nordarnøy har du fantastisk utsikt fra kystfortet anlagt under 2. verdenskrig.

Her tilbyr også Arnøy brygge overnatting, matservering og båtutleie. Øyas hviteste strand finner du i Skivika. Et perfekt sted for å avslutte turen!

Fra Arnøyene tar du hurtigbåten til Bodø hvor ruta stopper.

Alle aktiviteter, overnattingssteder og spisesteder i nærheten

Reise med hurtigbåt

For enklest mulig logistikk (mtp. hurtigbåt og overnatting), anbefaler vi å starte på Vågaholmen i Rødøy og avslutte på Sørarnøy i Gildeskål. Resten er opp til deg.

Planlegg og book plass til deg selv og sykkelen på de strekningene du velger hurtigbåt. Det gjør du på reisnordland.no.

Tips: Med Reis Nordlands Travel Pass kan du reise så mye du vil med hurtigbåt og buss i hele Nordland i en. Dette kan lønne seg dersom dere tar mange strekk med båt. For pris og info se Travel Pass Nordland.

Bonustips: Når du går på – spør mannskapet på hurtigbåten om du skal gå av båten på øvre eller nedre dekk, så er du forberedt og slipper å stresse opp/ned med sykkel og bagasje rett før avstigning.

Tips til sykkelturen

  • 55 Forførende friluftsmål (55 FF) er spesielt utvalgte, attraktive turmål i Salten. De spenner fra lette til mer krevende turer. Mer informasjon om 55 Forførende finner du HER.
  • Juster sykkelretning og tid på døgnet med vær og andre lyster. Husk at her er det lyst hele natta om sommeren. Du kan alltids snu den tiltenkte sykkelturen eller erstatte etapper med hurtigbåt hvis mulig.
  • Ta med pumpe, dekkspatler, ekstra sykkelslange, og multiverktøy tilpasset sykkelen din. Det er få sykkeloperatører i distriktet.
  • Ta med vannflaske. Vann som kommer fra fjellet, kan stort sett også drikkes.
  • Sjekk åpningstidene for de matbutikkene du vil bruke, før du reiser.
  • Etterlat deg så få fysiske spor som mulig og lever søpla på steder som er beregnet for det.
  • Husk at du ikke skal telte nærmere enn 150 m fra bebodd hus eller hytte.
  • Det kan være spesielle regler for telting i naturreservat.
  • Vis hensyn til øvrig trafikk, selv om det er lite.
  • Hils på folk du møter og slå gjerne av en prat.

Sykkelutleie

I Bodø kan du leie sykkel på følgende steder:

Opplev Nord AS

Konrad Klausens vei 4A
+47 901 92 636
ola@opplevnord.no
www.opplevnord.no

Sport 1 Sentrum

Sjøgata 17
+47 995 08 001
bodosentrum@sport1.no
(250 m fra Sentrumsterminalen)

Thaihuset Gildaskal

Se og gjøre

Utforsk Gildeskål

Se og gjøre

Utforsk Meløy

se og gjøre

Utforsk Rødøy