Øyhopping med sykkel

Velger du å dra på øyhopping, må du besøke minst to øyer for å ha dine ord i behold. Vi har plukket ut et knippe øyer du kan besøke ved å kombinere sykkel og hurtigbåt. Ingen av øyene har veldig lange strekninger, men sykkelen vil uansett være til god hjelp på turen når du skal utforske øyene.

Her er øyene du må besøke!

Se kartet og scroll nedover for vår turbeskrivelse og oversikt over øyene du kan besøke.

Øyene som anbefales ligger langs søndre del av kysten i Salten, i kommunene Gildeskål, Meløy og Rødøy. Offentlig transport er ofte mest tilpasset de som bor og lever ute på øyene, så planlegg godt og legg inn en overnatting eller to på hver øy slik at du får med deg alt.

Anbefalte øyer

Sykkel og sjøsprøyt

Øyhopping med sykkel

Arnøyene (Sørarnøy og Nordarnøy)

Her får du to øyer i ett

Sørarnøy og Nordarnøy er forbundet med bro, og hurtigbåten legger til kai på Sørarnøy i Gildeskål. Herfra sykler du til ytterst på Nordarnøy.

Å gå i land på Arnøyene er som å hoppe rett inn i en reklame for Freia Melkesjokolade. Her kan du sykle langs lyse grusveier og grønne enger overfylt med gule Løvetann-blomster. Du vil passere hvitmalte ivaretatte Nordlandshus, røde låver, kyr på beite og vennlige «Arnøyværinger» som hilser på alle de møter langs veien. Samtidig har du konstant utsikt mot glitrende hav og det ikoniske fjellet Sandhornet som stikker 993m rett opp av havet.

Følger du hovedveien gjennom Sørarnøy i noen minutter, kommer du til brua ved Arnøysundet som tar deg videre til Nordarnøy. Her kan du nyte utsikten fra kystfortet som ble anlagt her under 2. verdenskrig.

På Nordarnøy ligger Arnøy brygge som tilbyr overnatting, matservering (rett fra havet) og aktiviteter som fiske, båtutleie, kanopadling, dykking, vannski og vandring. Her kan du også få guidet sykkeltur om øyas historie.

Støtt

Den idylliske øya Støtt i Meløy er et tradisjonelt fiskevær, og det lille øysamfunnet har historisk også vært betydelig som handelssted. 

Her ventet fiskerne på godt vær før overfarten til Lofoten. I dag er det gamle handelsstedet gjort om til overnattingssted og restaurant, og er et populært sted på sommeren for besøkende fra både inn- og utland.

Her kan du sykle til «Verdens ende», leie kajakk, bli med på fisketur, RIB-rafting, fjellturer eller bare traske rundt og lete etter krabber i fjæra. Øya er kjent for sine vakre hvite strender, og vi anbefaler en oppdagelsesferd rundt øya med badetøy og niste i sekken. Enten til fots, på sykkel eller med kajakk. 

Hva du velger er opp til deg, men et lite tips: Støtt – Top of Helgeland serverer fantastisk fiskesuppe. Her blir bokstavelig talt historien servert. Og du kan overnatte i det gamle handelsstedet hvor du får bo i omgivelser som tar deg med tilbake i tid.

Vil du rusle deg en tur, anbefaler vi turen Innerstøtt rundt (55FF).

Utforsk Støtt

Bolga

Bolga ligger også i Meløy kommune og er en sukkertopp som stikker opp av havet.

Øya kjennetegnes av det karakteristiske 339 meter høye Bolgfjellet som har vært et seilingsmerke for sjøfolk som har ferdet langs skipsleia gjennom tidene. Hullet Bolgbørra går tvers gjennom fjellet, og her kan du vandre over til andre siden av øya – en spennende opplevelse.

På yttersiden av øya kan du måle krefter med ruggesteinen eller nyte utsikten til myriaden av holmer og skjær. De kan du også nå i kajakk eller båt om du vil.

Hos Bolga Brygge kan du spise middag, fiske, leie båt eller dingle med beina på kaikanten. Bolga brygge tilbyr overnatting i sjøhus, leiligheter eller fiskebrygge. I restauranten her serveres kvalitetsmat med lokal tilhørighet, laget på kjærlighet.

Rødøya

Majesteten på øynene i Rødøy kommune er Rødøyløva (55FF).

Den kneisende løva vokter over kysten vår, men kan likevel bestiges via en delvis steinsatt sti. Frister noen av de fantastiske strendene, øyas bamsemuseum, Rødøy kirke eller eventyrskogen mer, så er det jo bare å velge og vrake. Vil du ha ei oppredd seng og en god matbit er det muligheter for det på Klokkargården. Les mer om Rødøya HER.

Gjerøy

Gjerøya er stedet for stillhet og ro.

Helt sør er det også kafé med lokal sjømat gjennom hele sommeren. Herfra kan du skysses over til en fantastisk visningshage og den gamle lensmannsgården. Vil du gå deg en tur, er det en godt merket sti opp på Gjerdøyfjellet (55FF). Vil du slappe av, anbefaler vi en av de mange vikene og strandperlerlene.

Myken

Ingen øy langs kysten vår ligger så langt ute som Myken.

Øya i havet har ikke mye vei, men mye annet. Her er fuglene skarven, krykja og teisten dine venner og havet kan vise seg fram med både kraft og glans.

Myken har eget destilleri som lager whisky og gin. Overnattingsmulighetene er varierte og unike, fra fyr til innendørs campingplass i malte og spesielle campingvogner. God mat får du også. Og vakkert lys!

Vil du rusle deg en tur, er turen til Sørlykta fin (55 FF).

Selsøyvik

Selsøyvik er siste stoppested nord for polarsirkelen.

Når hurtigbåten klapper til kai, møter du det gamle handelsstedet fra 1700 tallet. Her er det butikk, sommerkafé og mulighet for overnatting med historisk sus eller mer moderne varianter. Vil du ta beina fatt anbefaler vi turen på Breiviktinden (55FF). Denne er godt merket.

Våre beste tips når du skal på øyhopping

Å reise med hurtigbåt

Du kommer deg enkelt mellom øyene med hurtigbåt, men sjekk rutetidene og book plass til deg selv og sykkelen i forkant på reisnordland.no.

Tips: Med Reis Nordlands Travel Pass kan du reise så mye du vil med hurtigbåt og buss i hele Nordland i en uke. Dette kan lønne seg dersom dere tar mange strekk med båt. For pris og info se Travel Pass Nordland.

Bonustips: Når du går på – spør mannskapet på hurtigbåten om du skal gå av båten på øvre eller nedre dekk, så er du forberedt og slipper å stresse opp/ned med sykkel og bagasje rett før avstigning.

Tips til sykkelturen:

  • 55 Forførende friluftsmål (55 FF) er spesielt utvalgte, attraktive turmål i Salten. De spenner fra lette til mer krevende turer. Mer informasjon om 55 Forførende finner du HER.
  • Juster sykkelretning og etapper etter vær og andre lyster. Husk at her er det lyst hele natta om sommeren, så tid på døgnet spiller ingen rolle. Du kan alltids snu den tiltenkte sykkelturen eller erstatte etapper med hurtigbåt hvis mulig.
  • Ta med pumpe, dekkspatler, ekstra sykkelslange, og multiverktøy tilpasset sykkelen din. Det er få sykkeloperatører i distriktet.
  • Ta med vannflaske. Vann som kommer rennende fra fjellet, kan stort sett også drikkes.
  • Sjekk åpningstidene for de matbutikkene du du vil bruke, før du reiser.
  • Etterlat deg så få fysiske spor som mulig og lever søpla på steder som er beregnet for det.
  • Husk at du ikke skal telte nærmere enn 150 meter fra bebodd hus eller hytte.
  • Det kan være spesielle regler for telting i naturreservat.
  • Vis hensyn til øvrig trafikk, selv om det er lite.
  • Hils på folk du møter og slå gjerne av en prat.

Sykkelutleie

I Bodø kan du leie sykkel på følgende steder:

Opplev Nord AS

Konrad Klausens vei 4A
+47 901 92 636
ola@opplevnord.no
www.opplevnord.no

Sport 1 Sentrum

Sjøgata 17
+47 995 08 001
bodosentrum@sport1.no
(250 m fra Sentrumsterminalen)

Thaihuset Gildaskal

Se og gjøre

Utforsk Gildeskål

Se og gjøre

Utforsk Meløy

se og gjøre

Utforsk Rødøy