Sykle Fjordruta

Sykler du Fjordruta lover vi en tur i majestetisk nordlandsnatur som du sent vil glemme. Her får du oppleve kysten sør i Salten både til lands og til vanns. Det er den perfekte kombinasjonen av nordnorske natur- og kulturopplevelser. Turen går gjennom Meløy, Rødøy og Gildeskål, før du til slutt ender opp i Bodø.

Sykkel & sjøsprøyt
12.10.202011:08 Julie Abelsen

Turbeskrivelse

Turbeskrivelse

Velger du Fjordruta kan du sykle kortere eller lengere strekk. For de spreke, kan turen tas på to dager. For de som vil kose seg og oppleve mer under veis, anbefaler vi å bruke 4 – 6 dager. Turen kobinerer bruk av sykkel og hurtigbåt. 

Hurtigbåten

For enklest mulig logistikk (mtp. hurtigbåt og overnatting), anbefaler vi å starte på Vågaholmen og avslutte på Sørarnøy. Resten er opp til deg.

Planlegg og book plass til deg selv og sykkelen på de strekningene du velger hurtigbåt. Det gjør du på reisnordland.no.

Tips: Med Reis Nordlands Travel Pass kan du reise så mye du vil med hurtigbåt og buss i hele Nordland i en uke for 990 kr. Dette kan lønne seg dersom dere tar mange strekk med båt.

Bonustips: Når du går på - spør mannskapet på hurtigbåten om du skal gå av båten på øvre eller nedre dekk, så er du forberedt og slipper å stresse opp/ned med sykkel og bagasje rett før avstigning.

gar-av-hurtigbaten-med-sykkelFoto: Kontrafei media

Her starter du

Start turen på kaikanten på Vågaholmen, gjerne med en is fra den lokale kjøpmannen. Herfra kan du sykle via den rolige bygdeveien via Sleipnes eller mer trafikkert via Tjong og FV 17.

Om du velger å sykle om Segelfjord eller fra Vågaholmen til Tjong er opp til deg. Har du sug mot fjellet allerede på denne etappen anbefaler vi Bjørntinden (55FF).

Fra Ågskardet går det ferge til Forøy med godt tilrettelagt camping. Herfra er det kort vei til Halsa. Vi anbefaler at du tar av her for å oppleve Svartisen - Nord-Skandinavias største isbre. Bretunga Engenbreen slynger seg nedover fjellet innerst i Holandsfjorden, og gjør Svartisen til en av Norges mest tilgjengelige isbreer, og den lavest liggende på Europas fastland. 

Les mer om Svartisen HER.

par-med-sykkelhjelm-ved-svartisenFoto: Kontrafei media

Svartisen kan oppleves på mange måter. De tøffeste prøver seg på breklatring, og vil du virkelig oppleve det unike lyset og fargespillet i breen kan du bli med på midnattstur på Svartisen. Tørr du ikke begi deg ut på brevandring kan du gå bort til breen for å se den på nært hold eller observere den fra avstand. Du kan kikke på breen mens du spiser på Brestua.

Fra Halsa sykler dere videre mot Vassdalsvik og Åmøy gjennom vakre Bjærangsfjorden til Enga/Engavågen. Ta en avstikker til Åmøya med vakre fjelltopper og strender! Om dere vil ta hurtigbåt videre mot Ørnes, tar dere også av her. Er det ferga fra Vassdalsvik til Ørnes som gjelder, fortsetter dere rett fram. Da passerer dere også Verdens ende, en svært godt tilrettelagt tursti med fotoutstilling.

Ørnes er kommunesenteret i Meløy, med alle servicefunksjoner, også vinmonopol. Herfra kan du ta en avstikker med sykkelen eller buss til Glomfjord, Glomfjellet og Instagram-hiten Fykantrappa (trappa er stengt!). Vil du oppleve trappa likevel kan du ta den lengre turen Nedre Naver (55FF) som går over fjellet. Da kommer du til toppen av trappa og får den vakre utsikten og instagrambildet uten å måtte gå i trappa.

Foto: Hege Davidsen

Turen går videre på sykkel til Reipå. Her er det camping og en fin gapahuk nede ved fjorden. Om du vil oppsøke strandliv anbefaler vi Stia eller turen ut til Hornneset (55FF) med svaberg, strender og en fantastisk utsikt utover skjærgården.

selfie-pa-UreddplassenFoto: Kontrafei Media

Videre fra Reipå går turen til Inndyr. Du passerer «Ureddplassen» - en arkitektonisk perle som ofte omtales som verdens fineste offentlige toalett, og den vakre stranda i Storvika.

Foto: Karoline O.A. Pettersen

I Storvika kan du ta en avstikker og en fottur til fotovennlige Finnesfjellet (55FF). På vei opp finner du den spennende fjellformasjonen Finnesjura.

Finnesgjuran, Foto: Visit Bodø

Mellom Storvika og Inndyr passerer du Skulpturlandskapet «Den glömda staden».

Skulpturlandskap-nordland-glomda-stadenFoto: Hege Bekken

På veien mot Inndyr anbefaler vi også et stopp hos FOGG Gildeskål. Her får du nydelige lokallagde luer og annet ulltøy både inspirert av og laget for livet langs kysten.

Fogg-butikken
FOGG Gildeskål // Foto: Kontrafei media

slappe-av-i-soveposeÅ nyte midnattssola i ny Fogg-lue anbefales // Foto: Hege Bekken

Vil du unngå Storviktunnellen, anbefaler vi å sykle den gamle veien over skardet.

På Inndyr kan du overnatte eller nyte et godt måltid på Heimsjyen. Vil du nyte utsikten, anbefaler vi her en tur til Høgfjellknubben (55FF). Langs fjæra på Inndyr er Andklakken et yndet bade- og utfartssted. Her finner du også mye sjelden og interessant botanikk, blant annet den sjeldne orkideen flueblomst.

sykkel-i-saltenFoto: Kontrafei Media

Fra Inndyr til Sund snor veien seg gjennom frodig nordlandsnatur spekket med historie. Stikk gjerne innom kirkestedet med steinkirke fra middelalderen.

Gildeskal-kirkestedGildeskål kirkested // Foto: Rune Nilsen

Fra Sund tar du ferga til Sørarnøy. Her får du to øyer i ett – Sørarnøy og Nordarnøy. Øyene er forbundet med bro. På Nordarnøy har du fantastisk utsikt fra kystfortet anlagt under 2. verdenskrig.

Her tilbyr også Arnøy brygge overnatting, matservering og båtutleie. Øyas hviteste strand finner du i Skivika. Et perfekt sted for å avslutte turen!

par-pa-hurtigbatPå hurtigbåten // Foto: Kontrafei media

Arnøy brygge // Foto: Kontrafei media

Fra Arnøyene tar du hurtigbåten til Bodø hvor ruta stopper.

Se hva du kan gjøre i Bodø her.

Tips til turen

Tips til turen

 • 55 Forførende friluftsmål (55 FF) er spesielt utvalgte, attraktive turmål i Salten. De spenner fra lette til mer krevende turer. Mer informasjon om 55 Forførende finner du HER.

 • Juster sykkelretning og tid på døgnet med vær og andre lyster. Husk at her er det lyst hele natta om sommeren. Du kan alltids snu den tiltenkte sykkelturen eller erstatte etapper med hurtigbåt hvis mulig.

 • Ta med pumpe, dekkspatler, ekstra sykkelslange, og multiverktøy tilpasset sykkelen din. Det er få sykkeloperatører i distriktet.

 • Ta med vannflaske. Vann som kommer fra fjellet, kan stort sett også drikkes.

 • Sjekk åpningstidene for de matbutikkene du du vil bruke, før du reiser.

 • Etterlat deg så få fysiske spor som mulig og lever søpla på steder som er beregnet for det.

 • Husk at du ikke skal telte nærmere enn 150 m fra bebodd hus eller hytte.

 • Det kan være spesielle regler for telting i naturreservat.

 • Vis hensyn til øvrig trafikk, selv om det er lite.

 • Hils på folk du møter og slå gjerne av en prat.

 • Spør deg til råds hvis du lurer på noe.

Sykkelutleie

Sykkelutleie

I Bodø kan du leie sykkel på følgende steder:

Opplev Nord AS

Konrad Klausens vei 4A
+47 901 92 636
ola@opplevnord.no
www.opplevnord.no

Sport 1 Sentrum

Sjøgata 17
+47 995 08 001
bodosentrum@sport1.no
(250 m fra Sentrumsterminalen)

Sykkelhuset

Jernbaneveien 8
+47 75 51 04 50
post@sykkelhuset.as
(2,7 km fra Sentrumsterminalen)

Kart over Fjordruta