Øyhopping med sykkel

Velger du å dra på øyhopping, må du besøke minst to øyer for å ha dine ord i behold. Men har du et par dager, så får du det til. Her er et knippe øyer du kan besøke med sykkel. Ingen av øyene har mange meter med vei, men sykkelen vil uansett være til god hjelp. Godt på bilder gjør det seg også.

Sykkel & sjøsprøyt
12.10.202011:09 Julie Abelsen

Turbeskrivelse

Turbeskrivelse

Å reise med hurtigbåt

Du kommer deg enkelt mellom øyene med hurtigbåt, men sjekk rutetidene og book plass til deg selv og sykkelen i forkant på reisnordland.no. Med Travel Pass Nordland kan du reise så mye du vil på båt og buss i en uke for 990 kr (495 kr for barn).

Offentlig transport er ofte mest tilpasset de som bor og lever ute på øyene, så planlegg godt og legg inn en overnatting eller to på hver øy slik at du får med deg alt.

Øyene som anbefales ligger langs søndre del av kysten i Salten, i kommunene Gildeskål, Meløy og Rødøy.

Med hurtigbåt fra Bodø // Foto: Kontrafei Media

Arnøyene (Sørarnøy og Nordarnøy)

Her får du to øyer i ett – Sørarnøy og Nordarnøy. Øyene er forbundet med bro, og hurtigbåten legger til kai på Sørarnøy.

Å gå i land her er som å hoppe rett inn i en reklame for Freia Melkesjokolade. Her kan du sykle langs lyse grusveier og grønne enger overfylt med gule Løvetann-blomster. Du vil passere hvitmalte ivaretatte Nordlandshus, røde låver, kyr på beite og vennlige «Arnøyværinger» som hilser på alle de møter langs veien. Samtidig har du konstant utsikt mot glitrende hav og det ikoniske fjellet Sandhornet som stikker 993m rett opp av havet.sykkel over arnøysundetFoto: Kontrafei media

Følger du hovedveien gjennom Sørarnøy i noen minutter, kommer du til brua ved Arnøysundet som tar deg videre til Nordarnøy. Her kan du nyte utsikten fra kystfortet som ble anlagt her under 2. verdenskrig.

sykler ved arnøy bryggeFoto: Kontrafei media

På Nordarnøy ligger Arnøy brygge som tilbyr overnatting, matservering (rett fra havet) og aktiviteter som fiske, båtutleie, kanopadling, dykking, vannski og vandring. Her kan du også få guidet sykkeltur om øyas historie.

Den fineste stranda finner du i Skivika.

Arnøy brygge // Foto: Kontrafei media

Støtt

Den idylliske øya Støtt er et tradisjonelt fiskevær, og det lille øysamfunnet har historisk også vært betydelig som handelssted. Her ventet fiskerne på godt vær før overfarten til Lofoten. I dag er det gamle handelsstedet gjort om til overnattingssted og restaurant, og er et populært sted på sommeren for besøkende fra både inn- og utland.

støtt bryggeFoto: Kontrafei media

Her kan du sykle til "Verdens ende", leie kajakk, bli med på fisketur, RIB-rafting, fjellturer eller bare traske rundt og lete etter krabber i fjæra. Øya er kjent for sine vakre hvite strender, og vi anbefaler en oppdagelsesferd rundt øya med badetøy og niste i sekken. Enten til fots, på sykkel eller med kajakk. 

Hva du velger er opp til deg, men et lite tips: Støtt brygge serverer fantastisk fiskesuppe. Her blir bokstavelig talt historien servert. Og du kan overnatte i det gamle handelsstedet hvor du får bo i omgivelser som tar deg med tilbake i tid.

Vil du rusle deg en tur, anbefaler vi turen Innerstøtt rundt (55FF).

Bolga

Bolga er sukkertoppen i havet. Øya kjennetegnes av det karakteristiske 339 meter høye Bolgfjellet som har vært et seilingsmerke for sjøfolk som har ferdet langs skipsleia gjennom tidene. Hullet Bolgbørra går tvers gjennom fjellet, og her kan du vandre over til andre siden av øya – en spennende opplevelse.

Foto: Hanne Barvik

På yttersiden av øya kan du måle krefter med ruggesteinen eller nyte utsikten til myriaden av holmer og skjær. De kan du også nå i kajakk eller båt om du vil.

Hos Bolga Brygge kan du spise middag, fiske, leie båt eller dingle med beina på kaikanten. Bolga brygge tilbyr overnatting i sjøhus, leiligheter eller fiskebrygge. I restauranten her serveres kvalitetsmat med lokal tilhørighet, laget på kjærlighet.

Rødøya

Majesteten på øynene i Rødøy kommune er Rødøyløva (55FF). Den kneisende løva vokter over kysten vår, men kan likevel bestiges via en delvis steinsatt sti. Frister noen av de fantastiske strendene, øyas bamsemuseum, Rødøy kirke eller eventyrskogen mer, så er det jo bare å velge og vrake. Vil du ha ei oppredd seng og en god matbit er det muligheter for det på Klokkargården. Les mer om Rødøya HER.

Toppen av Rødøyløva // Foto: Simon Fossheim

Gjerøy

Gjerøya er stedet for stillhet og ro. Helt sør er det også kafé med lokal sjømat gjennom hele sommeren. Herfra kan du skysses over til en fantastisk visningshage og den gamle lensmannsgården. Vil du gå deg en tur, er det en godt merket sti opp på Gjerdøyfjellet (55FF). Vil du slappe av, anbefaler vi en av de mange vikene og strandperlerlene.

På hurtigbåten // Foto: Kontrafei media

Selsøyvik

Selsøyvik er siste stoppested nord for polarsirkelen. Når hurtigbåten klapper til kai, møter du det gamle handelsstedet fra 1700 tallet. Her er det butikk, sommerkafé og mulighet for overnatting med historisk sus eller mer moderne varianter. Vil du ta beina fatt anbefaler vi turen på Breiviktinden (55FF). Denne er godt merket.

Foto: Kontrafei media

Myken

Øya i havet har ikke mye vei, men mye annet. Ingen øy langs kysten vår ligger så langt ute. Her er skarven, krykja og teisten dine venner og havet kan vise seg fram med både kraft og glans.

Myken har eget destilleri som lager whisky og gin. Overnattingsmulighetene er varierte og unike, fra fyr til innendørs campingplass i malte og spesielle campingvogner. God mat får du også. Og vakkert lys!

Vil du rusle deg en tur, er turen til Sørlykta fin (55 FF).

Tips til turen

Tips til turen

 • 55 Forførende friluftsmål (55 FF) er spesielt utvalgte, attraktive turmål i Salten. De spenner fra lette til mer krevende turer. Mer informasjon om 55 Forførende finner du HER.

 • Juster sykkelretning og tid på døgnet med vær og andre lyster. Husk at her er det lyst hele natta om sommeren. Du kan alltids snu den tiltenkte sykkelturen eller erstatte etapper med hurtigbåt hvis mulig.

 • Ta med pumpe, dekkspatler, ekstra sykkelslange, og multiverktøy tilpasset sykkelen din. Det er få sykkeloperatører i distriktet.

 • Ta med vannflaske. Vann som kommer fra fjellet, kan stort sett også drikkes.

 • Sjekk åpningstidene for de matbutikkene du du vil bruke, før du reiser.

 • Etterlat deg så få fysiske spor som mulig og lever søpla på steder som er beregnet for det.

 • Husk at du ikke skal telte nærmere enn 150 m fra bebodd hus eller hytte.

 • Det kan være spesielle regler for telting i naturreservat.

 • Vis hensyn til øvrig trafikk, selv om det er lite.

 • Hils på folk du møter og slå gjerne av en prat.

 • Spør deg til råds hvis du lurer på noe.

Sykkelutleie

Sykkelutleie

I Bodø kan du leie sykkel på følgende steder:

Opplev Nord AS

Konrad Klausens vei 4A
+47 901 92 636
ola@opplevnord.no
www.opplevnord.no

Sport 1 Sentrum

Sjøgata 17
+47 995 08 001
bodosentrum@sport1.no
(250 m fra Sentrumsterminalen)

Sykkelhuset

Jernbaneveien 8
+47 75 51 04 50
post@sykkelhuset.as
(2,7 km fra Sentrumsterminalen)

Kart over øyene