Vår Arktiske Identitet

Dette er historiene om vår kultur og vår felles arktiske identitet

Velkommen til vårt hjem, rett over polarsirkelen

Nordland, med fantastiske landskap, fortryllende fjorder og levende kulturarv, er et fylke der naturens storhet og menneskenes identitet er knyttet tett sammen. Fjellene og fjordene er ikke bare et bakteppe for vår historie – naturen og klimaet står nemlig svært sentralt i vår levemåte og kultur.

Det er i de ville og vide områdene av fylket at vi oppdager Nordlands historie, vevd sammen av tråder fra gamle samiske kulturer, vikingesagaer, den livlige tørrfiskhandelen langs kysten og levemåten til dagens moderne innbyggere.

La deg inspirere av våre tre historier nedenfor.

From Cold to Cool

Bodø har endret seg fra å være et kaldkrigmål til å bli et kult kulturelt knutepunkt

En by i stor utvikling, der tradisjon og innovasjon går hånd i hånd

Bodø spilte en viktig rolle under den kalde krigen som NATO-base. Bodø lå strategisk plassert langs Norskehavet, noe som gjorde byen til en vital utpost i NATOs forsvarsstrategi mot den potensielle trusselen fra Sovjetunionen i denne spente perioden. I dag har spenningene fra den kalde krigen avtatt, men Bodøs historie som NATO-base forblir en del av dens identitet og arv.

Historien om Bodø «fra kald til kul forteller hvordan Bodø de siste årene har transformert seg til en kulturell by i massiv utvikling. Over tid har byene og knutepunktene i Nordland vist evnen til å tilpasse seg endrede omstendighetene. Vi har ikke bare stått imot ulike industrielle perioder, men vi har også utviklet oss til moderne samfunn. Nå står vi overfor nye utfordringer med flyttingen av NATO-basen og forbereder oss på å fremme veksten av et smart, livlig og bærekraftig bymiljø. Vi navigerer for øyeblikket gjennom overgangen fra «kalde krigsmål» mot en fremtid der kultur forener oss på tvers av Europa, fremmer innovative dialoger og posisjonerer oss som et ekte kulturelt knutepunkt.

vår arktiske identitet

From Cold to Cool

Lær om byens historie

Opplev nye og kulturelle Bodø

Fish & Ships

Historien om vår kystkultur og evnen til å livnære seg ved havet gjennom tidene

Havet skrev vår historie

Gjennom århundrer har fiske vært mer enn bare en måte å skaffe seg mat på – det har vært en livsstil for folket i nord. Bodøs historie som et fiskesenter kan spores tilbake til oldtiden. Likevel var det under tørrfiskhandelens glanstid på 1800- og tidlig på 1900-tallet at Bodø virkelig utmerket seg. Byen ble et sentralt knutepunkt for produksjon og eksport av tørrfisk som var svært ettertraktet i internasjonale markeder på denne tiden.

«Fish & Ships» handler om hvordan det er å leve i Nordland og hvordan vår historie har betydning for oss i dag. Historien om tørrfiskhandelen har spilt en stor rolle i utviklingen av landet vårt, og den er fortsatt en viktig del av hverdagen vår når fiskebåter og trålere ankommer havner over hele Nordland. Dette gjenspeiles også i vårt samarbeid med andre europeiske land, spesielt i situasjoner som den kalde krigen og andre verdenskrig, og hvordan fortiden har påvirket nordlendingers felles bevissthet og selvtillit.

vår arktiske identitet

Fish & Ships

Opplev kystkulturen

Smaker fra havet

Art of Nature

Arktisk kunst i arktisk natur

Der kunstens essens vever seg sammen med naturens rå skjønnhet

Nordland’s breathtaking natural landscapes have also provided a captivating canvas for a growing trend of outdoor art installations. Such outdoor art installations, as the project «Kulturlandskapet Nordland», not only enhance the visual appeal of the surroundings but also encourage a deeper connection between art, nature, and the observer.

«Art in Nature» is about exploring art from and within the Arctic perspective. It revolves around the concept of being in harmony with nature and the environment, rather than working against it. We coordinate projects and events that bring art into the natural world and nature into art. We aim to articulate our responsibility to preserve the nature we are a part of while making nature itself our primary stage.

Production by: Kontrafei Media

vår arktiske identitet

Art of Nature

Opplev den arktiske kunsten

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.