Det arktiske lyset

Mist pusten av dansende nordlys, vinterpasteller eller glødende solnedganger.

Bodø er det stedet i verden med flest lystimer i løpet av et år

Fordi Bodø ligger på en halvøy, midt i Nordlands vakre kystlinje, har vi ingen fjell som stenger lyset ute. Hele vinteren kan vi se solen, eller glimt av solen, like under horisonten. Dette gjør at Bodø har et spektakulært lys, hele året, selv i mørketiden. Fra mørkt blått, via gullskimrende til dyp rosa.

Faktisk har vi ikke reell mørketid på vinteren til tross for at vi har midnattssol på sommeren, og dermed sies det at Bodø er det stedet i verden med flest lystimer i løpet av et år.

Det fantastiske fenomenet har blitt et yndet objekt for fotografer som gjerne vil fange det stadig skiftende vinterlyset. I tillegg har vi det alltid fasinerende nordlyset. Selv vi som bor her hele året blir stadig betatt av fargespillet på himmelen.

Midnattssol

Når sola aldri tar kvelden, kan du vandre barbeint over kritthvit sand og varmt svaberg. Du kan beundre midnattssola fra en fjelltopp eller se den henge som et polert gullsmykke i horisonten mens du nyter en like oransje cocktail på en av Bodøs skybarer. Benytt sjansen og opplev midnattssola når den henger ute ved øye Landegode – et av Norges mest brukte postkortmotiv gjennom alle tider.

Mørketid eller fargetid?

Når mørketiden senker seg og naturens kunstmaler dypper penselen i indigo og isblått, senker det trolske vinterlyset seg nord for Polarsirkelen. Vinteren er alt annet enn mørketid her i Bodø & Salten. Lokale liker heller å kalle det for fargetid på grunn av alle de vakre fargene som svever i horisonten.

Video: SL Media

Fra nordlys og kongeblå polarnetter til rosa vinterpasteller

Vinterlyset i Bodø & Salten

Har du vært utendørs en vinternatt i Nord-Norge? Da har du kanskje vært vitne til det mest fantastiske lysfenomen naturen kan tilby. Nordlyset (Aurora Boralis) oppleves mest intenst langt nord på den nordlige halvkule. Som florlette silkeslør flagrer grønt, gult, rødt og rosa kosmisk lys i en improvisert koreografi. Du må ha vært der for å forstå.

Nordlyset kan oppleves på mørke, klare kvelder fra september til april. I Bodø, under den Aurorale Ovalen, et belte av lys som sirkulerer gjennom de geomagnetiske polene, har du den beste muligheten til å se det fargerike og bevegelige nordlyset. Ofte starter det svakt helt i nord, og beveger seg høyere opp om kvelden og natta.

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.