Bilferie langs nordre del av Kystriksveien: Bodø og Gildeskål

Mektige naturfenomener, kystkultur, arkitektur og fotovennlige turmål. En roadtrip langs kystriksveien burde alle kjøre, hverfall en gang.


Varighet: 3 – 7 dager
Sesong: Sommer og høst
Transport: Egen bil eller leiebil (eller kombiner buss, sykkel og hurtigbåt)
Rute: ca. 220 km en vei

Ta en kjøretur langs deler av Kystriksveien til eller fra Bodø – bare kjøreturen i seg selv vil ta pusten fra de fleste. Det er ikke uten grunn at det ofte sies at Nordland har verdens vakreste kyst. Denne strekningen er også en del av den nasjonale turistveien «Helgelandskysten». På veien kan du oppleve naturfenomener som verdens sterkeste malstrøm – Saltstraumen, og Nord-Skandinavias største isbre – Svartisen. Du kan beundre kontrastene mellom imponerende arkitektur og historisk kystkultur, utforske det mangfoldige øyriket, og gå på oppdagelsesferd i spennende fjellformasjoner. Hele veien har du havutsikt nordover med midnattssola som følgesvenn.

Roadtrip LANGS KYSTRIKSVEIEN til GILDESKÅL og MELØY

Dette kan du forvente deg langs ruta

Hvor reiser jeg, og hvor stopper jeg?

Denne turen starter i Bodø. Kommer du kjørende sørfra, kan du lese ruta nedenfra og opp, med start nord på Helgeland og slutt i Bodø

Start: Bodø

Bodø sentrum er et naturlig startpunkt for ulike opplevelser og utflukter i Salten, og Nordland forøvrig. Byen er et kommunikasjonssentrum for både fly, tog, hurtigbåter, ferger, hurtigruten, buss, og bil. Bodøbyen i seg selv byr på yrende kulturliv, spisesteder, shopping, utesteder, skybars og storslagne naturopplevelser i umiddelbar nærhet.

Foto: Drone nord

Saltstraumen – verdens sterkeste malstrøm

Første stopp tar dere i Saltstraumen, bare 33km fra Bodø sentrum. Det spektakulære naturfenomenet har begeistret mange. Hver sjette time når tidevannet snur skal vannmasser på 400 millioner kubikkmeter passere et smalt sund i en hastighet på opp til 20 knop. Dette skaper enorme krefter i form av massive strømvirvler.

Likevel – eller derfor – har straumen et fantastisk undervannsliv med rike forekomster av ulike fiskesorter, skjell, krepsdyr, sjøanemoner, korallrev og mye mer.

Foto: Sl media

Saltstraumen er som en naturlig fornøyelsespark. Dere kan dykke, snorkle, fiske eller rafte med RIB-båt i de heftige vannmassene.

Straumen er på det sterkeste fire ganger om dagen, men tidspunktet varierer, så sjekk Saltstraumentabellen og planlegg reisen deretter.

Foto: Nord & Ne

Ønsker dere å bli i Saltstraumen lengre finnes både kafé, campingplass og hotell her. Dere kan også besøke opplevelsessenteret Magic Saltstraumen og lære mer om fenomenet, eller besøk Tuvsjyen hvor noen av Norges første steinalderbosetninger fant sted.

Finn din Saltstraumenopplevelse

Sandhornøy og Langsanden

Kjør videre i ca. en halvtime, og ta en avstikker til vakre Sandhornøya. Her finner du Langsanden – den 2 km lange sandstranden er kanskje en av Norges fineste. Ser du etter en bra teltplass, er dette stedet. Ved stranda finnes både parkeringsplass og servicebygg med toaletter og dusj.

Vil du ha en mer komfortabel overnatting, men likevel være tett på naturen, kan du bo i en dome hos Følvika Northern Retreat. Derfra er veien kort til fergeleiet på Horsdal hvor dere kan ta en tur over til Arnøyene.

På veien til Horsdal kan den kulturinteresserte stoppe ved Blix-tunet (barndomshjemmet til poet, politiker og teolog Elias Blix), og vandre Blix-stien til Blix-bautaen.

Sandhornet

Før du går ombord på ferga til Arnøyene anbefales en topptur til Sandhornet (turen starter ved fergeleiet). Det er en krevende tur, men utsikten på toppen er verdt alt slitet – turkist hav og små øyer så langt øyet kan se!

Foto: Frank R. Dahl

Øyopplevelser i Gildeskål

Tar du ferga fra Horsdal til Sørarnøy kommer du bare til en av mange fantastiske øyer langs kysten i Salten. Herfra kan du hoppe på hurtigbåten og besøke flere øyer i området.


Øyene i Gildeskål er også lett tilgjengelig med hurtigbåt fra andre steder på fastlandet. Bare ta ferga tilbake og fortsett kjøreturen sørover.

Arnøyene: Sørarnøy & Nordarnøy

Gå i land på Sørarnøy og opplev øysamfunnet her før du kjører eller sykler videre til Nordarnøy (øyene er forbundet med en liten bro). Her finner du Arnøy brygge med flotte sjøleiligheter, restaurant og fiskeopplevelser. Hos dem kan du leie båt og utforske øyriket i Salten på egenhånd – øyhopp med egen båt til Fleinvær, Støtt og Bolga. Ta deg god tid, og legg gjerne inn noen overnattinger på båtferden.

Foto: Kontrafei media

The Arctic Hideaway på Fleinvær

Her kan du puste ut og nyte stillhet i kombinasjon med verdenskjent arkitektur.

Inndyr og Gildeskål kirkested

Når du tar ferga tilbake fra Arnøyene kan du gå i land på fastlandet på Sund istedenfor Horsdal, og kjøre via Inndyr (Man kan også kjøre hit fra hovedveien dersom man velger å ikke dra innom Sandhornøy og Arnøyene).

På Inndyr bør du besøke Gildeskål kirkested fra middelalderen, en historisk perle med omvisninger og prestens galleri med egne malerier.

Den glømda staden og Thaihuset

Vel tilbake på FV17 skjuler det seg en liten skatt ved veien videre sørover. Den glømda staden er vel verdt et besøk – her er det både et kunstprosjekt og et thai-hus der det er mulig å overnatte hvis du har med sovepose og liggeunderlag.

Foto: Frida Bringslimark

Thaihuset Gildaskal

Finnesfjellet

Er du en av di som vil kombinere ferien med fysisk aktivitet og fine bilder til Instagramfeeden? Da bør du begi deg ut på en tur opp Finnesfjellet og ta et bilde ved den ikoniske fjellformasjonen Finnesjuran på vei opp. Utsikten fra toppen er helt upåklagelig. Vel nede kan du ta et forfriskende bad på den vakre Storvikstranda – her er både volleyballbane, toalett, camping og matbutikk.

FOGG Gildeskål

På vei mot Meløy anbefaler vi et stopp hos søstrene bak Fogg Gildeskål – et lokalt klesmerke spesialisert på high-end luer, skjerf og ulltrøyer. Inspirert av oppdagere, sjømenn og måten de har kledd seg, er klærne designet for den moderne eventyreren som ikke kompromisser på stil eller etikk. Disse klærne vil du garantert få bruk for på resten av turen.

Ureddplassen – verdens vakreste offentlige toalett?

Blir det behov for en tissepause på veien, kan du stoppe på Ureddplassen som flere ganger har blitt omtalt som verdens vakreste offentlige toalett. Det er også et fint fotostop med utsikt innover fjorden, mot Storhavet, Fugløya, Lofotveggen og horisonten.

Ureddplassen er i tillegg et minnested, der et monument er reist til minne om de omkomne etter at ubåten Uredd gikk på ei mine i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig.

Isbreen Svartisen

Følg Kystriksveien videre

Om du ønsker å fortsette sørover kommer du til Helgelandskysten. Les mer om ruten og oppplevelsene hos Visit Helgeland

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.