Saltens råeste fossefall

Selv om du befinner deg i arktiske omgivelser når du er i Salten, kan landskapet noen ganger oppleves som tropisk. Stupbratte fjell, frodige skoger, grønne enger, kritthvite strender, azurblått hav og alpint kystlandskap kan minne om både Hawaii og Bora Bora.

Det yrer av naturopplevelser og nasjonalparker, og et must er å gå på jakt etter fossefall. Her er vår liste over noen av de råeste fossene i Salten (men går du på oppdagelsesferd kan du være heldig å finne en egen bortgjemt foss der du kan bade naken i fred).

28.08.202013:07 Julie Abelsen

#1 Litlverivassfossen
Rago Nasjonalpark, Sørfold

Litlverivassfossen i Rago nasjonalparkLitlverivassfossen med sine 223 meter høye fall er et av Nord-Europas høyeste fossefall, og selve perlen i Rago Nasjonalpark. 

Det krever litt innsats for å oppleve denne herligheten, men du finner den dersom du tar en rundtur i Rago Nasjonalpark. 

Turbeskrivelse til Litlverivassfossen finner du her.

Foto: Frank R. Dahl

#2 Baggfossen
Kobbelv, Sørfold

Baggfossen

Kjører du E6 mellom Fauske og Hamarøy kjører du rett over denne spektakulære fossen. Tar du en rastepause på det naturlige stoppestedet Kobbelv Vertshus kan du nyte utsikten mens du spiser, eller du kan gå ut på "fosspromenaden". 

Fossen er bredere enn den er høy (ca. 9 meters fall) og er enkelt tilgjengelig fra veien.

Foto: Karoline O.A. Pettersen

#3 Ingeborgfossen
Botnvatnet, Saltdal

Ingeborgfossen er et kraftig fossestryk som strekker seg hele 150 meter ned til Botnvatnet. En tur hit er relativt enkel og tar omtrent en time.

Se turbeskrivelse til Ingeborgfossen her.

Foto: Frank R. Dahl

#4 Bringslifossen
Valnesfjord, Fauske - Sjunkhatten Nasjonalpark

Bringslifossen finner du på Bringsli, ikke langt fra Valnesfjordvannet. Fossen har et fall på ca. 20 meter, og har en deilig badekulp i bunnen. Nyt en iskald dusj og et bad, men vær forsiktig i smelteperioden mai/juni når vannmassene er ekstra store.

Se turbeskrivelse til Bringslifossen her.

Foto: Siri Olsen

#5 Valnesfossen
Valnes, Bodø

Valnesfossen er Bodøs største fossefall, og ranger 60 meter nedover fjellveggen. Den er kraftfull og gir bra med lyd fra seg. Besøker du den i mai/juni er den ekstra stor, og du må regne med å få deg en real dusj på flere meters avstand.

Fossen er enkel å komme seg til, og turen passer godt også for barn. I starten av turen finnes gapahuk og lekeplass, og du kan følge kjerrevei/sti hele veien opp til fossen. 

Se turbeskrivelse til Valnesfossen her.

Foto: Gøran Ervall

#6 Nattmoråga
Melfjorden, Rødøy

Det 300 meter høye fossefallet er et fantastisk skue. Du kommer hit med båt - enten på egenhånd eller book en guidet tur. Å padle hit fra Kilboghavn eller Melfjordbotn er også helt fantastisk - spesielt hvis du kombinerer det med en tur til vakre Nordfjorden. 

Foto: Kitt Grønningsæter