Saltstraumen – verdens sterkeste malstrøm

Verdens sterkeste malstrøm

Bare 33 km rett utenfor Bodø sentrum kan du oppleve det spektakulære naturfenomenet Saltstraumen som har begeistret så mange. 

Strømmen blir til når tidevannet snur og strømmer inn og ut av sundet mellom Saltenfjorden og Skjerstadfjorden. Hver sjette time skal vannmasser på hele 400 millioner kubikkmeter passere det 3km lange og 150m brede sundet i en hastighet på opp til 20 knop. Dette skaper enorme krefter i form av strømvirvler som kan bli opp til 10 m i diameter og 4-5 m dype.

Besøk Saltstraumen når strømmen er på det sterkeste og beundre moder jords enorme krefter. Tidspunktet for når dette er varierer fra dag til dag. Vi anbefaler at du sjekker Saltstraumentabellen for å se hvilke klokkeslett som gjelder akkurat den dagen du skal besøke.

Opplevelser i Saltstraumen

Opplev Saltstraumen

Saltstraumen kan oppleves på mange måter. Bli med på rafting i strømmen, dykk under vann, observer den fra land eller lær mer om fenomenet og historien på opplevelsessenteret eller museet like i nærheten.

Finn din Saltstraumenopplevelse her

Saltstraumen // Foto: Karoline O.A. Pettersen

Marint verneområde og et eldorado for fiskere og sportsdykkere

Saltstraumen er kjent for sitt fantastiske undervannsliv. Her er rike forekomster av torsk, sei, kveite, breiflabb og steinbit. Blant annet er verdens største sei tatt på fiskestang i strømmen, og i området finner du også verdens største bestand av havørn som lever av fisken her. Nettopp på grunn av det rike biologiske mangfoldet tidevannsstrømmen fører med seg har mennesker etablert seg i Saltstraumen siden steinalderen. Her finner vi nemlig en av Norges eldste dokumenterte bosettinger som er hele 11.000 år gammel.

I tillegg til store fiskestimer finner du også mengder av skjell, krepsdyr, sjøanemoner, korallrev og mye mer. På bergsidene gjennom strømmen sitter blant annet artene sjøbusk, sjøtre, dødmannshender, brødsvamp og sjøliljer, som filtrerer de næringsrike vannmassene. To rev med steinkoraller er funnet utenfor terskelen, og sportsdykkere har funnet hornkoraller like innenfor terskelen. For sportsdykkere er det en fantastisk verden, men dykking i denne strømmen er ikke for nybegynnere.

Orienter deg i Saltstraumen

Foto: SL Media
Foto: Karoline O.A. Pettersen

Flere attraksjoner i Bodø & Salten