Bilferie langs Kulturveien: Bodø – Saltdal – Beiarn – Misvær

Elvefiske, mektige fossefall, bygdekultur og frodig nasjonalparkrike

Varighet: 1 – 3 dager

Sesong: Sommer og høst

Transport: Egen bil eller leiebil

Rute: ca. 300 km (dersom du stopper alle steder)


Få med deg alt av hva nordnorsk natur og kultur har å by på langs veien. Stopper du på de riktige stedene kan du oppleve både sjarmerende bygder, tradisjonsrik mat, storslått natur og arkitektur – i kombinasjon med hverandre, og unike opplevelser og overnattingssteder du vil huske for alltid.

Hvor reiser jeg, og hvor stopper jeg?

Denne turen starter i Saltdal, og går videre Beiarn, Misvær og Bodø.

Start: Saltdal

Start like etter at du har krysset Polarsirkelen på vei over Saltfjellet. Da kommer du inn i nasjonalparkkommunen Saltdal med frodige skoger, uendelige turmuligheter, sterk bygdekultur og deilig lokalmat.

Saltdalselva
«Dronninga i nord»

Saltdalselva er kjent for sitt gode laksefiske, og er et egnet sted for fluefiskere. Spesielt ved Storjord der Saltdalselva starter som følge av at Junkerdalselva og Lønselva møtes, er en god fiskeplass. 

Fiskekort kjøpes hos Nordnes Kro og Camping.

Vi minner om god fiskeskikk 😄

Nordland nasjonalparksenter & Adde Zetterquist kunstgalleri

På Storjord kan du besøke Nordland Nasjonalparksenter – som er besøkssenter for de ni nasjonalparkene i Nordland. Her finnes både aktivitetstun og naturveiledning. Opplev både kunst- og naturutstillinger i vakker arkitektur og naturskjønne omgivelser. 

I tillegg til å være besøkssenter, inneholder bygget et kunstgalleri for Per Addes og Kajsa Zetterquists billedkunst.

I området rundt Nordland Nasjonalparksenter finner dere klatrejungel som barna kan boltre seg i. Stedet er også et perfekt utgangspunkt for ulike turer og vandringer.

Møsbrømlefse – lokal delikatesse

Mens du er i Saltdal du smake på Møsbrømlefsa. Dette er en ekte Saltenrett du vil elske! Det er mer enn bare ei lefse – den symboliserer både tilhørighet og identitet for en ekte Saltenværing.

Du kan kjøpe den hos veikroa Nordnes Kro og Camping. Her finner du også Turistinformasjon og overnattingsmuligheter.

Sykkelstien i Saltdal

Det går sykkelsti gjennom hele Saltdal kommune – helt fra Storjord til Rognan, eller motsatt vei. Strekningen mellom Storjord og Nordnes går på idyllisk natursti gjennom skog og flott natur. Langs stien finner du også en liten badekulp som barna vil elske. Du finner både benker og gapahuker på veien. Videre fra Nordnes til Rognan går strekningen på egen sti og på deler av «gammelveien» gjennom Saltdal gårdstun og langs Saltdalselva. Stien er godt merket med skilt hele veien.

Har du ikke med egen sykkel kan du leie dette hos Nordnes Kro og Camping.

Tips: Hos Nordnes Kro & Camping kan du ta med deg lunsjpakke med lokal mat!

Rognan

Rognan er kommunesentrumet i Saltdal. Det er et naturlig stoppested på veien, med både butikker, kaféer og overnattingssteder. Midt i sentrum av Rognan finner du en rekke med 100 år gamle brygger – noen av de siste autentiske bygningsmiljøene i Norge. Er du heldig treffer du kanskje båtbygger Kai Linde som blant annet bygger sjarmerende Nordlandsbåter.

Ingeborgfossen

Følg E6 videre og ta av ved skilting til Botn Krigskirkegård (like etter du har passert Rognan). Kjør veien i 3km til den stopper, og parker innerst i Botnvatn ved hengebrua der. Herfra er det en halvtimes gåtur til majestetiske Ingeborgfossen. Et perfekt og enkelt turmål der vi garanterer at du får et bra feriebilde!

Opplevelser i Saltdal

Sæterbesøk på Ljøsenhammeren

Kjør et lite stykke tilbake på E6 mot Rognan igjen, og ta av på Kulturveien (Fv812). Ikke lenge etterpå kommer du til Ljøsenhammeren. Her kan du stoppe for å se på melking av geiter, hver dag klokken 17.00. Kanskje tar dere en tur med hundevogn?

NB! Pass opp for sau i veien på sommerstid 😉

Stavkirka på Stavjord

Før du kommer til Misvær, er det et must med en avstikker til Beiarn.

Det første stoppestedet i Beiarn er Stavkirka. Med tømmer fra egen skog og et postkort som arbeidstegning bygde pensjonisten Magnus Stensland sin egen stavkirke i miniatyr (ferdig i 2008). Over 7000 håndlagde takspon er bare en av de imponerende detaljene.

Husflidhandel hos Laftehytta

Hos Laftehytta finner du et utvalg av over 80 lokale produsenter som selger håndlagde husflidsprodukter i garn, stof, tre, glass og mye mer. Her finner du de virkelig autentiske feriegavene!

Fiske i Beiarelva

I Beiarn finner du den andre landskjente fiskeelva på denne ruta! Målt i laks per kilometer er dette Norges beste lakseelv – så her er det sjans for storfisk på kroken. Her kan du stå i frodige naturomgivelser som gir hvilepuls, og når det napper i snøret er det rett opp i makspuls!

Aktiviteter hos Arctic Cabins

Stop hos Arctic cabins og bli med på utendørsaktiviteter i skogen. Få en innføring i pil og bue, eller prøv barnevennlig rappellering ned fjellveggen. Vi låver mye gøy for store og små!

Legg inn en overnatting i en av de koselige hyttene her også. Restauranten er også åpen for både frokost og middag. 

Misvær

Kjør tilbake til Fv812 – som også kalles Kulturveien, og følg denne veien tilbake til Bodø via Misvær.

I Misvær finner du mange spennende turopplevelser og kulturminner som kan være verdt et stopp. Misvær har også campingplass dersom det er nødvendig med en overnatting. 

Saltstraumen – verdens sterkeste malstrøm

Siste stopp tar dere i Saltstraumen, bare 33km før dere er tilbake Bodø sentrum. Det spektakulære naturfenomenet har begeistret mange. Hver sjette time når tidevannet snur skal vannmasser på 400 millioner kubikkmeter passere et smalt sund i en hastighet på opp til 20 knop. Dette skaper enorme krefter i form av massive strømvirvler.

Likevel – eller derfor – har straumen et fantastisk undervannsliv med rike forekomster av ulike fiskesorter, skjell, krepsdyr, sjøanemoner, korallrev og mye mer.

Saltstraumen er som en naturlig fornøyelsespark. Dere kan dykke, snorkle, fiske eller rafte med RIB-båt i de heftige vannmassene.

Straumen er på det sterkeste to ganger om dagen, men tidspunktet varierer, så sjekk Saltstraumentabellen og planlegg reisen deretter.

Ønsker dere å bli i Saltstraumen lengre finnes både kafé, campingplass og hotell her. Dere kan også besøke opplevelsessenteret Magic Saltstraumen og lære mer om fenomenet, bli med på historiske vandringer med Saltstraumen Stories, eller besøk Tuvsjyen hvor noen av Norges første steinalderbosetninger fant sted.

Finn din Saltstraumenopplevelse

Musikk til kjøreturen?

Kjøre videre nordover?

Fra Skutvik i Hamarøy kan du ta hurtigbåten over til Lofoten (Svolvær).

Har du med bil, kan du reise med fergen som går fra Skutvik til Svolvær via Skrova på sommeren. Eller du kan kjøre i ca. 40 min til Bognes og ta ferga derfra til Lødingen. Sistnevnte går hele året.

Har du lyst på en lengre tur, kan ta kjøre til Narvik først, og videre til Lofoten derfra.

Kjører du E6 nordover (eller sørover) er det mye å oppleve i Saltenregionen. Her er våre forslag til steder du må besøke på veien!

Finn flere vakre kjøreruter i Bodø & Salten

Var dette nyttig?

Takk for din tilbakemelding!

Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.