Slik tar du de beste bildene av nordlyset
Fotograf Kamilla Lund har tatt bilder av nordlyset i mange år, og gir deg de beste tipsene for hvordan du kan forevige det fantastiske himmelfenomenet.
Fotografens tips
Nordlyset er et vakkert syn, men kan være vanskelig å ta bilde av. Det er ikke alltid like enkelt å vite hvordan man forbereder seg på nordlysjakten, eller hvilke innstillinger man bør ha på kameraet.
Tips 1: Dette trenger du til nordlysjakten
Man trenger ikke ha det dyreste kameraet eller objektivet for å ta nordlysbilder. Selv begynte jeg med et billig Canon EOS 1100D, og brukte objektivet som fulgte med det. Men det er andre ting man må tenke på:
- Et kamera som du kan stille manuelt
- Et stødig kamerastativ, eller et fast underlag som du kan sette kameraet på. Det er viktig at kameraet står helt i ro når man tar bilder.
- Fjernutløser – enten en fjernkontroll eller muligheten for selvutløser på kameraet. Du bør ikke være borti kameraet når du tar bildet. Selv den miste rystelse kan gi uklare bilder i mørket.
- Hvis du kan velge, så er vidvinkel det beste objektivet. For eksempel 14 mm, og gjerne et som er lyssterkt, som f2.8. Man kommer seg også langt med for eksempel 24mm og f3.5, som de fleste objektivene som følger med kamera er.
- Hodelykt
- Brodder eller piggsko
Tips 2: Hit drar du
Du bør helst ta bilder et mørkt sted der det ikke er noen gatelys, utelys, biler eller lignende. Se deg gjerne ut et motiv i dagslys. En spesiell buske, stein eller kanskje et forlatt hus? Det gjør bildet mer spennende med noe i forgrunnen, og det gir bedre dybde. Speiling i overflater, slikt som vann, løfter opp bildet.
Husk å kle deg godt. Ta på varme sko, ull og gjerne en vindstoppende jakke.
De beste stedene å se Nordlyset
Tips 3: Lag en camp og vær tålmodig
Nordlyset kommer ikke på bestilling. Derfor er det viktig å være tålmodig. Ta gjerne med deg mat og varm drikke. Hvis du sitter rundt et bål mens du venter på nordlyset, så følg med på at skygger fra kameraet eller deg selv ikke blir med i bildet. Det er kjedelig å komme hjem for å se skyggen på stativet på et ellers flott bilde.
Tips 4: Innstillinger på kameraet
Les instruksjonsboka til kameraet du skal bruke, eller les deg opp på litt om begrepene nedenfor for en bedre forståelse.
Prøv deg frem med forskjellig blenderåpning, lukkertid og ISO. Den ene påvirker den andre, og øvelse gjør mester!
Blenderåpning
Blendertallet, eller f-nr., angir størrelsen på blenderåpningen. I menyen kan det se slik ut f:1,4 – f:2 – f:2,8 – f:4 – f:5,6 – f:8 – f:11 – f:16 – f:22 – f:32. *
Når vi tar bilder av nordlyset, vil vi ha så stor åpning som mulig for å få mest mulig lys inn i objektivet, f1,4-f3,5 alt etter hvor stor den største åpningen er.
Lukkertid
Dette er tiden det tar å eksponere et bilde. 1 til 30 sekunder er anbefalt, men generelt er det best med så lav lukkertid som mulig for å «fryse» bevegelsen i nordlyset på best mulig måte.
Lang lukkertid gjør nordlyset slørete. Er nordlyset rolig, kan du bruke opp mot 30 sekunder, og lav ISO. Vær da forberedt på at stjernene kan bli utydelige på grunn av jordens rotasjon.
ISO
Denne innstillingen handler om lysfølsomhet. Når nordlyset flammer over himmelen, er det som oftest helt mørkt ute.
Jo nyere og dyrere kamera, jo høyere kan du gå opp på ISO. Eldre og billigere kamera tåler ikke noe mer en 1600 i ISO før det blir for mye støy. Er det mye aktivitet i nordlyset, måneskinn og snø, kan man fint bruke lav ISO.
Hvitbalanse/Kelvin
Dette fungerer greit i auto på de fleste kamera, men om du stiller det manuelt kan lysrør eller fluoriserende være greit å bruke. Dette tilsvarer kelvin på omtrent 3200/4200.
Hvis man tar bilder i RAW, og har redigeringsprogram som for eksempel Ligthroom, kan man endre dette der. Om bildene blir for gule, er det som oftest på grunn av feil hvitbalanse.
Fokus
Sett fokus på objektivet på MF-Manuell. De fleste objektiver har et uendelig-punkt, ser ut som et liggende åttetall. Dette pleier å være nøyaktig, men test det ut i dagslys. Det kan være noen millimeter i forskjell.
Merk av hvor ditt objektiv har «uendelig» med en teip-bit, blanko eller noe lignende. Så slipper du stille det inn for hver gang.
Om du har «live view» på kamera, kan du og bruke det for å finne rett fokus.
Bildestabilisator
Om objektivet ditt har dette, slå det av. Det kan virke mot sin hensikt ved lange eksponeringer.
Hvis nordlyset ikke kommer første kvelden eller natta, så ikke gi opp! Det finnes mange nordlysvarsel-apper, men det beste er å være ute og se selv. Plutselig smeller det på himmelen, og det kan vare fra så lite som ett minutt til mange timer.
NB! Hvis du ikke har et kamera, så kan du bruke telefonkameraet så lenge nordlyset er rolig. Da må du sette på nattmodus og ha telefonen på et stødig underlag.
Var dette nyttig?
Takk for din tilbakemelding!
Takk for din tilbakemelding!
Vi leser alle henvendelser, men kan dessverre ikke svare deg.