Arkitektoniske høydepunkter i Bodø og Salten

Et museumsbygg inspirert av Knut Hamsuns romanfigurer,
et toalett formet som en bølge og et prisvinnende kulturkvartal –
i Bodø og Salten finnes det flere arkitektoniske rariteter vel verdt et besøk.

Hamsunsenteret

Hamsunsenteret er det nasjonale senteret for forfatter og nobelprisvinner Knut Hamsun (1859-1952). Det prisbelønte bygget er inspirert av Hamsuns romanfigurer, og ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma i Hamarøy. Ser du godt etter finner du hårtustene på taket, og heisinstallasjonen på innsiden illustrerer byggets ryggmarg.

Det forunderlige tårnet inviterer til oppdagelsesferd, og i den store utstillingen kan du utforske Knut Hamsuns omstridte liv og litteratur. Vinduene og balkongene oppmuntrer deg til å se og lytte til det landskapet som Knut Hamsun vokste opp i, og som har gitt inspirasjon til verdenskjente bøker som Pan, Markens grøde og Landstrykere.

Hamsunsenteret er tegnet av arkitekten Steven Holl.

Ureddplassen

Langs Kystriksveien kan du stoppe og beundre den bølgeformede bygningen som av internasjonale medier flere ganger har blitt kalt «verdens vakreste offentlige toalett». I tillegg til å være en ikonisk do, er Ureddplassen også en rasteplass og et krigsmonument.

Ureddplassen har en sterk historie. Stedet er oppkalt etter den norske ubåten KNM «Uredd», som i 1943 traff en undervannsmine i Fugløyfjorden. Ulykken kostet 42 mennesker livet, og da ubåten ble funnet i 1987, ble det satt opp et minnesmerke for de falne på stedet.

Ureddplassen har i senere tid fått en storstilt oppgradering, og i dag har rasteplassen en ni meter bred terrase med utsikt over fjorden, flotte marmorbenker, og et trappeamfi som leder ned til strandsonen.

The Arctic Hideaway

Midt ute i havgapet vest for Bodø ligger The Arctic Hideaway. På øygruppen Fleinvær i Gildeskål finner du denne perlen av et anlegg bestående av ni små hus bygget for å gi inspirasjon og ro i en vill og vakker kystnatur.

Fleinvær har ingen biler, ingen butikker men høy himmel og en uendelig horisont. Ser du mot høyre kan du skue ut mot Lofotveggen.

Anlegget består av fire sovehus og et badehus med to toaletter, en sauna på kaia, et kjøkkenhus, et studiohus/lounge og et sky- og sjøobservatorium etter inspirasjon fra Njalla (et samisk stabbur).

Manshausen

I Steigen kan du besøke de karakteristiske Manshausenhyttene; designet for å komplettere naturen og omgivelsene. Her får du følelsen av å være ute i naturen samtidig som du sitter lunt og varmt bak de store glassvinduene.

Stedet eies av polfareren Børge Ousland som har foretatt banebrytende ekspedisjoner i Arktis og Antarktis – ekspedisjoner som tøyer grensene for det man trodde var mulig.

Børge kjøpte Manshausen i 2010, og bestemte seg snart for å dele denne uberørte og lite besøkte delen av Nord-Norge med andre. Den prisbelønte arkitekten Snorre Stinessen, som er kjent for sin moderne stil og evne til å integrere arkitektur med naturen, fikk oppdraget med å designe hyttene.

Kulturkvartalet Stormen

Kulturkvartalet Stormen sto ferdig bygget midt i hjertet av Bodø i 2014. Intensjonen bak de to byggene var å skape nye attraktive arenaer for kunst, litteratur og kultur i sentrum.

Det ble gjennomført en arkitektkonkurranse i 2009, og det var til slutt arkitektene Daniel Rosbottom og David Howarth, i det Londonbaserte arkitektfirmaet DRDH, som vant med sitt bidrag «Urbane figurer».

«Urbane Figurer», viser to bygg som består av seksjoner i forskjellig høyde og utforming. Dette gjenspeiler byens øvrige bebyggelse. Den store fasaden til biblioteket ut mot havna illustrerer ei oppslått bok. Står du i den midterste etasjen i konserthuset som ligger bakerst, kan du se havneutsikten gjennom vinduene på biblioteksbygget – helt fantastisk.

Bodø rådhus

Bodø rådhus knytter sammen gammelt og nytt i en spennende kombinasjon av åpen modernitet og æreverdig tradisjon.

1. oktober 2019 åpnet Bodøs nye rådhus etter litt over to års byggetid. Både det gamle rådhuset fra 1959 og det gamle bankbygget ved siden av er bevart, og det nye rådhuset er bygget oppå disse. 

I tillegg til det gamle klokketårnet er det nok nybygget som gjør sterkest inntrykk når man ser det nye rådhuset utenifra. Den danske arkitekten ALL (Atelier Lorentzen og Langkilde) har satt sammen en helhet bestående av den gulbrune murpussfasaden til rådhuset, den mørkegrå steinfasaden til det gamle bankbygget og en ny, kantete steinfasade i det 7.100 kvadratmeter store nybygget.

Du finner rådhuset som et signalbygg i Kongens gate 23 i Bodø sentrum.

Jektefartsmuseet

I et spektakulært landskap, i Bodøsjøen, like utenfor Bodø sentrum, finner du det nye nasjonale jektefartsmuseet som sto ferdig i 2019.

Bygget består av tre deler som er føyet sammen, et service- og formidlingsbygg, en stor jektehall og en utstillings- og aktivitetshall. Jektehallen er bygget rundt den store jekta Anna Karoline som er dronningen i utstillingen. Formidlingen av jektefartens historie vil være sentralt i alle deler av bygningsmassen.