Saltstraumen - Verdens sterkeste tidevannsstrøm

Sjøfiske, havørnsafari og historieopplevelser ved verdens sterkeste tidevannsstrøm. Opplev et av verdens underverker på nært hold, som tilskuer på land eller med lokalkjent båtguide.

> Opplevelser
01.10.201314:08 cecilie

Verdensattraksjon

Rett utenfor Bodø, kun 90 minutter med fly fra Oslo, finner du verdensattraksjonen Saltstraumen. 

Saltstraumen er kjent for sitt fantastiske undervannsliv. Her er rike forekomster av torsk, sei, kveite, breiflabb og steinbit, noe som gjør stedet til et eldorado for sportsfiskere og sjøfugl som Ærfugl og Havørn. Blant annet er verdens største sei tatt på fiskestang i strømmen. I tillegg til store fiskestimer finner du også mengder av skjell, krepsdyr, sjøanemoner, korallrev og mye mer. For sportsdykkere er det en fantastisk verden, men dykking i denne strømmen er ikke for nybegynnere.

Tidspunktet for når strømmen er på sitt sterkeste varierer, se tabellen for hvilke klokkeslett som gjelder den dagen du skal besøke Saltstraumen i Saltstraumtabellen. Spesielt spennende er det å suse over Saltstraumen i åpen båt. For en smakebit, se den spektakulære filmen fra Youtuber Eric Conover.

> Se når strømmen er på sitt sterkeste i Saltstraumentabellen.

Turer til Saltstraumen med RIB eller buss

Stella Polaris og Explore Salten har daglige turer til Saltstraumen med RIB. Se deres egne websider for mer info og booking. 

Polar Tours har daglige bussturer fra Bodø til Saltstraumen, hvor det guides på åtte forskjellige språk. Turen tilbys hver dag, hele året, og starter fra hurtigrutekaia kl. 12:30, via byens hoteller med retur klokken 15:00. For mer informasjon besøk Polar Tours.

RIB i SaltstraumenFoto: Tommy Andreassen

Eldorado for sportsfiskere og sjøfugl

Saltstraumen er meget fiskerik og er kjent for stor fisk. Verdens største sei er tatt på fiskestang i strømmen. Torsk og steinbit er vanlig fangst for sportsfiskere. Mengder med sjøfugl overvintrer og henter mat her. Ærfugl og havørn er spesielt tallrik i området.

Et av verdens beste dykkesteder

Tørr du bli med på dykking i en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer? Følelsen av å la seg drive med strømmen, først den ene veien og så tilbake, er uforglemmelig. Store fiskestimer, mengder av skjell, snegler, krepsdyr, mosdyr, sekkedyr, sjøstjerner, slangestjerner og børstemark fargesetter opplevelsen.
Du kan også bli med på snorkling i Saltstraumen og få en god smakebit av livet under vann - det krever ingen forkunnskaper.


Dykking i Saltstraumen
Foto: Vebjørn Karlsen


Fargerikt artsmangfold

På bergsidene gjennom strømmen sitter blant annet artene sjøbusk, sjøtre, dødmannshender, brødsvamp og sjøliljer, som filtrerer de næringsrike vannmassene. To korallrev med steinkoraller er funnet utenfor terskelen, og sportsdykkere har funnet et korallrev med hornkoraller like innenfor terskelen. Saltstraumen er ikke uten grunn foreslått som marint verneområde.

Ditt møte med fortidens kystboere

Tuvsjyen er et aktivitetssted i Saltstraumen. Autentisk matlaging på urmetoden, med ferske ingredienser rett opp fra havet. Tilbered familiens fangst i fortidens kokegrop. Aktiviteter, lek og overnatting i naturskjønt og kreativt miljø. Opplevelsen levendegjør lokal steinalderkultur 9800 år tilbake i tid. 

Steinalderkultur i TuvsjyenOpplev steinalderkulturen ved Tuvsjyen.

Skattkammer av kulturminner

Det er funnet steinalderbosetting på begge sider av Saltstraumen, samt del kulturminner fra jernalder. Den eldste bosettingen er datert 10.000 år tilbake i tid og regnes som Norges tredje elsdste dokumenterte bosetting. Godøy var et høvdingsete på 900-tallet. Høvdingen Raud den Rame holdt til i området, beskrevet i Snorres saga. Den tidlige bosetningen har en sannsynlig sammenheng med det enormt rike marine biologiske mangfoldet knyttet til tidevannsstrømmen.

Magic Saltstraumen

I ett spektakulært bygg ved foten av Saltstraumbrua, tett på verdens sterkeste tidevannsstrøm ligger Magic Salstraumen. Inne i dette fyrtårnet av et bygg er Saltstraumens skjulte og spennende historier forsøkt «løftet» opp til overflaten og representerer en del av grunnlaget som gir opphav for en rekke eventyr, både kulinariske så vel som gjennom bilder og filmer.

Restauranten i Magic SaltstraumenRestauranten i Magic Saltstraumen.

> Se hvilke opplevelser som tilbys ved Saltstraumen.