På skøyter i Bodø & Salten
Å stå på skøyter er en magisk måte å oppleve landskapet på. Sammen med Salten Friluftsråd har vi laget en oversikt over hvor du kan stå på skøyter i Bodø og Salten, og noen viktige huskeregler for trygg ferdsel på isen.
9 skøytevettregler
Først og fremst: Trygg ferdsel på isen er alfa o mega dersom du skal ut i det fri å stå på skøyter. Det er ikke uten grunn at uttrykket heter «Å være på tynn is». Sammen med Salten Friluftsråd har vi samlet noen gode råd som du bør ta på alvor før du legger ut på skøytetur.
- Vær sikker på at isen er minimum 10 cm tykk. For at isen skal kunne betegnes som trygg, er dette regelen som gjelder. Isen på vann har alltid sprekker som er lure å følge med på for å vurdere tykkelsen (den skumleste isen er den uten sprekker). Er du usikker, ta med en liten turøks og hugg så langt foran deg som mulig (slik unngår du at isen gir etter rundt deg). Er du sikker på at isen er minst 10 cm er det ok.
- På nve.no kan du se isvarsler for hele landet med dato for sist oppdaterte varsel.
- Dra aldri alene, men gå med litt avstand. Gjerne med den mest erfarne eller tyngste først.
- Ha med pigger som du henger rundt halsen og som du kan dra deg opp med dersom uhellet er ute og du går gjennom isen (dette får du kjøpt på sportsbutikker o.l. til et par hundre kroner).
- Ha med kasteline. Dette er viktig dersom du skal hjelpe en venn opp av isen.
- Ha med ekstra klesskift i en vanntett pose.
- Pakk mobilen i en vanntett pose dersom den ikke er vanntett selv.
- Faller du gjennom er en regel uten unntak at du skal bevege deg tilbake den veien du kom fra når du tar deg opp igjen.
- Bruk hjelm
- Ha med hodelykt i tilfelle det blir mørkt
Ta høyde for dette når du velger skøyteis/vann
- Grunne og små vann fryser først – store og dype vann sist.
- Områder der det blåser mye gir dårligere og mindre trygg is.
- Vann i høyden fryser før de i lavlandet og langt ute på kysten.
- For å få fin skøyteis handler det om å oppsøke steder som har frosset til på et tidspunkt når forholdene var gunstige (stille vær uten nedbør), og der snø og sørpe ikke har ødelagt isen etter at den er lagt.
Her står du på skøyter i Bodø & Salten
Steder for lek på isen
For hockey, lek og dans på isen er alle vann fine. Her gjelder det å finne ett i nærheten med gode og trygge isforhold. Gjør research og vær sikker på at isen er minst 10 cm tykk før du legger ut på tur.
Noen forslag på steder som er lett tilgjengelig fra veien er:
- Svartvatnet ved Keiservarden (Bodø)
- Vatnvatnet (Bodø)
- Skarvatnet (Bodø)
- Soløyvannet (Bodø)
- Frosktjønna (Bodø)
- Yttervatnet (Misvær) – Her kan du få en varm sjokolade hos Arctic Cabins etterpå 😉
- Botnvatnet (Saltdal)
- Jensvatnet (Hamarøy)
- Kallstadvatnet (Hamarøy)
- Brennvikvatnet (Hamarøy)
- Spildervassdraget (Meløy)
- Markvatnet (Meløy)
- Skilvatnet med vatna omkring (Hamarøy)
- Fjærevassdraget på Kjerringøy (Bodø)
- Kilvatnet (Hamarøy)
- Horndalsvatnet (Sørfold)
På tur med skøyter
Turer på skøyter gjør at du opplever landskapet annerledes. Steder du ikke når til fots er nå plutselig lett tilgjengelige. Og er du trygg på skøytene kommer du lengre i en fart du ellers ikke har på tur.
For turer som dette er store vann, snirklete vann og vann du kan binde sammen ved å følge elver eller gå korte fotturer mellom spesielt fine. Skal du på slike turer må du være på hugget når forholdene er gode.
(vær obs på istykkelse (minimum 10 cm) og kvalitet de ulike stedene på det tidspunktet du skal ut på tur).
- Fra Straumfjorden via Straumfjordvatnet, Storvatnet og Forsanvatnet til Forsan (Steigen). Dette er Saltens (og kanskje en av landets) fineste skøyteturer i følge Salten Friluftsråd.
- Vatnvatnet – Sørfjorden (Bodø)
- Svartvatnet – Steigtindvatnet (Bodø)
- Varpvassdraget – Drag (Hamarøy)
Skøytebaner
Er du mindre erfaren og føler deg utrygg ute på islagte vann, er det ingen grunn til bekymring. Det finnes også tilrettelagte skøytebaner du kan boltre deg på.