De fineste strendene i Bodø & Salten

Du trenger ikke reise til "syden" for å nyte livet på lange kritthvite sandstrender med utsikt over turkist hav. I Bodø & Salten yrer det av nordnorske sydhavsstrender strender langs hele kysten. Her er det ikke vanskelig å finne seg en egen bortgjemt perle hvor du kan nyte hele sommerdagen og sommernatta.

24.07.201911:16 Julie Abelsen

#1 Hovdsundet, Bodø

Stranden i Hovdsundet er et paradis. Her kommer vannet fra begge sider av stranda. Spaktakulært og veldig fotogent. Det er en relativt lang tur i tøft terreng. For å komme dit følger man veibeskrivelsen til Auvika, og går videre derfra utover langs bergene. Først kommer man til Rørvika, derfra går man videre langs bergene og på delvis sti. Etterhvert kommer man til Trollvika, en super steinstrand. Derfra følger man dalen oppover til toppen, og kommer etterhvert til et lite tjern. Hold på venstresiden av dette, så følger man instinktivt sti og hyller ned til Hovdenstranden.


> Turbeskrivelse til Hovdsundet.

Hovdsundet BodøHovdsundet, kanskje en av de mest instavennlige strendene rundt Bodø. Foto: Visit Bodø


#2 Mjelle, Bodø

«Mjelle e forskjellig fra alt anna. Du må ha vært her førr å kunne forstå». Artist Terje Nilsen har udødeliggjort denne naturperlen og mange bodøværinger bare må ut hit med jevne mellomrom.

Det er faktisk en av landets mest kjente strender takket være Terje Nilsens sang. Også en av landets fineste, selv om Bodøområdet i seg selv og Nord-Norge har et utall andre konkurrenter til den tittelen. 

Mjelle er Nord-Norges mest romantiske midnattsolplass med utsikt mot landegode og lofotveggen, i hvert fall hvis du fisker fram gitaren og kan dra noen velvalgte strofer fra Nilsens tekstunivers. Selve stranda kan ofte ha en rødlig farge som ikke skyldes midnattssola, men mineralet granat. Er du heldig kan du finne mineralet i større krystaller som kan brukes som smykkesteiner. Ved sørstranda er det en fin gress-slette for de som har med seg telt eller lavvo.


> Turbeskrivelse til Mjelle.

Mjelle Bodø

Mjelle. Foto: Christian Strømhaug

#3 Ausvika, Bodø

Ausvika er et fint tilrettegjort område med benker, bord og sitteplasser. Stranden er sørvendt i en vik (som heter Storausa) ut mot Landegodefjorden. Den er langgrunn og barnevennlig. Ausvika er perfekt å dra til med familien en hverdag etter jobben hvor man ofte ikke har tid til lengre turer. Årets første dag med 20 grader? Perfekt, da har vi turmålet klart!


> Turbeskrivelse til Ausvika.

Ausvika strand

#4 Auvika, Bodø

Navnet kan lett forveksles med Ausvika. Men Auvika er altså en egen plass ikke så langt unna Mulstrand og Mjelle! Auvika er ei stor sandstrand med fin sand og ei gresslette som er fin for de som har telt - med tettere vegetasjon i bakkant. Et nydelig område hvor man virkelig kan ha en fin stranddag med ganske lite folk rundt seg. Skal man bade er den fineste sanden ute i vannet på østsiden av stranden (der man som oftest ankommer). Fjellene nord for stranden gjør at det er dårlig med kveldssol her, vil man ha midnattsol drar man heller til Mjelle. 
> Turbeskrivelse til Auvika.


Auvika Bodø

Auvika utenfor Bodø. Foto: Nordland Reiseliv

#5 Breivika, Bodø

Ser du etter en sentrumsnær uteplass som kan besøkes samtidig som kafètur i byen? Hvorfor ikke dra til Breivika! Breivika, som også ofte kalles for "Bodø bystrand", er i Vestbyen, bare 1 km fra sentrum. 


> Turbeskrivelse til Breivika.

Breivikstranden ligger en kort spasertur fra Bodø sentrum.

#6 Geitvågen, Bodø

Geitvågen er selve sommerklassikeren og badeklassikeren i Bodø! Det er et oppdemmet basseng med sjøvann som er perfekt å bade i. Geitvågen Campingplass holder til her, noe som betyr at det er muligheter for å få kjøpt seg noe der om sommeren.


> Turbeskrivelse til Geitvågen.


Geitvågen bad og camping med usikt over det naturlig oppvarmede saltvannsbadet.

#7 Ospvika, Kjerringøy

På det idylliske sommerparadiset Kjerringøy finner du mange små strender langs veien. Her kan du lett finne din egen "private" strand hvor du kan nyte i fred og ro. Et par av de fineste og mest besøkte strendene på Kjerringøy er Opsvika og Korsviksanden.

Fra fergekaia på Misten er det ca 29 kilometers kjøring til Ospvika, noe som tar rundt 30 minutter. Denne plassen egner seg best når det er fjære da en god del av stranda er under vann når det er flo. På høyre del av stranda i retning Tårnvika er det mest sand og langgrundt utover havet, noe som gjør det fint til vassing og bading.


> Turbeskrivelse til Ospvika.

Kjerringøy
Nydelige Kjerringøy. Foto: Ernst Furuhatt

#8 Korsviksanden, Kjerringøy

Korsviksanden ligger rundt 3 kilometer fra fergekaia på Kjerringøy. Når du nærmer deg vil du se ei stor fin strand på venstre siden av veien og ved slutten av stranda er det en stor parkeringsplass på høyre side av veien. Parker her så er det bare å labbe over eller under veien via tunnellen og ned til stranda. Det er også mange andre strender å oppdage langs veien på Kjerringøy, så her er det bare å utforske i vei


> Turbeskrivelse til Korsvikstranden.Når du kjører langs Kjerringøy er det strender nesten uansett hvor du titter ut av vinduet. Kanskje du finner din helt egen strand? Foto: Ernst Furuhatt

#9 Langsanden, Gildeskål

Langsanden er ei kritthvit sandstrand i naturskjønne omgivelser på Sandhornøya. Kjøreturen til Langsanden er en egen opplevelse i seg selv og byr på noe av det vakreste Salten og kanskje Norge har å by på av natur. Stranden er nesten 2 km lang og hele 300 meter bred, og egner seg ypperlig for en flott gåtur langs sjøen hele året.

Selv om stranden er et populært utfartssted for soling og bading på varme sommerdager trenger du ikke å være redd for å finne plass. Dersom du ønsker et lengre opphold på Langsanden er det fine gressletter for telting i bakkant av stranden. Her er det også serviceanlegg med toalett.


> Turbeskrivelse til Langsanden.

Langsanden Gildeskål
Langsand. Foto: Emely Homillano Skrede

#10 Storvika, Gildeskål

Storvika er en lang og brei strand med flott sandgrunn utover havet, det gir perfekte forhold til bading. Stranden er godt besøkt da det er rasteplass og bobilparkering rett over, men den er så stor at det ikke bør by på et problem å finne plass. Rett ved rasteplassen finner du også butikk og egen bane for beachvolleyball. En stranddag i Storvika er perfekt å kominere med tur til Finnesjuran, en spesiell fjellformasjon som bare må oppleves på nært hold.

Middagstiden

Storvika i Gildeskål. Foto: Karoline O. A. Pettersen

#11 Bøsanden, Steigen

"Dette minner meg om Danmark! Bare litt kaldere i vannet". Kommentaren har ofte kommet når man er nede på Bøsanden. Over 800 m lang kritthvit strand, høye gresstuster og sanddyner minner om sydligere strender. Bøsanden er imidlertid så mye mer: Den er omkranset av flotte, sagnomsuste fjell. Og midt i mot hviler øynene på Lofotveggen. Midnattsola som ruller over veggen mens varm sand sildrer mellom tærne; kan du ønske deg noe mer?


> Turbeskrivelse til Bøsanden.

Bøsanden Steigen

Hva med å overnatte i hengekøye her? Foto: Frank R. Dahl


#12 Brennviksanden, Steigen

Ikke uten grunn er Brennviksanden kåret til en av Norges flotteste strender. Den er 2 km lang og omkranset av de spektakulære Brennvikfjellene og Kråktind på over 1000 m.

Brennviksanden er også naturreservat der de stadig skiftende sanddynene har en fargesprakende blomsterflora. På begge sider av Brennviksanden ligger det to gapahuker som er fine turmål hele året.


> Turbeskrivelse til Brennvikstranden.

Brennviksanden Steigen

Opplev midnattsola på Brennviksanden. Foto: Frank R. Dahl

Se flere bilder av våre favorittstrender

Se flere bilder av våre favorittstrender
Langsanden i Gildeskål
, click to open in lightbox
Frank Dahl
Bøsanden i Steigen
, click to open in lightbox
Frank Dahl
Brennviksanden i Steigen
, click to open in lightbox
Rune Dahl
Bøsanden i Steigen
, click to open in lightbox
Christian Strømhaug
Mjelle - Bodøfolkets favorittstrand
, click to open in lightbox
Mjelle med utsikt mot Landegode
, click to open in lightbox
Ausvika - Barnas favoritt
, click to open in lightbox
Visit Bodø
Hovdsundet i Bodø - den mest fotograferte!
, click to open in lightbox
Visit Bodø
Breivika - Bodøs bystrand
, click to open in lightbox
Langsanden i Gildeskål
, click to open in lightbox
Frank Dahl
Brennviksanden i Steigen
, click to open in lightbox
Frank Dahl
Brennviksanden i Steigen
, click to open in lightbox