10 grunner til å oppleve Bodø og Salten

Fra Rødøy i sør til Hamarøy i nord kan du oppleve en av verdens vakreste kystlinjer. Høye fjell, storslått natur, gjestfri mennesker og en by som er Europeisk kulturhovedstad i 2024 – dette er bare noe av det du kan oppleve i Bodø og Salten.

19.07.202110:34 Otelie Knædal

Er du ikke helt overbevist om hvorfor du må oppleve Salten? Da har vi listet opp 10 gode grunner til hvorfor her.

 

1. Byen Bodø

Byen hvor naturen møter det urbane. Bodø er en by i vekst, hvor det stadig dukker opp nye bygg. Naturen omkranser den lille storbyen, og ytterst på Bodø halvøya finner du sentrum, hvor hotellene, restaurantene, shoppingen og opplevelsene står i kø. Bodø er også Europeisk kulturhovedstad i 2024, et helt år dedikert til kultur, med naturen som hovedscene.

> Se mer om Bodø her

Jenter i vinden

Foto: Karoline O.A. Pettersen2. Nasjonalparkene

Salten huser hele 5 nasjonalparker. Alle med en egen, unik sjarm. Har du fulgt med i sosiale medier kan vi nesten garantere at du har sett bilde av minst en av nasjonalparkene. Nasjonalparkene som ligger i Salten er Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark, Junkerdal nasjonalpark, Sjunkhatten nasjonalpark, Láhko nasjonalpark og Rago nasjonalpark. Vi har også et eget senter for alle nasjonalparkene, Nordland nasjonalparksenter.

> Les mer om nasjonalparkene her.

Dame på Bro

Foto: Frank R. Dahl / Rago Nasjonalpark3. Svartisen

En av Norges største isbreer. Breen er en av de mest tilgjengelige i Europa, derfor kan man oppleve Svartisen på nært holdt. Isen er ganske mektig der den ligger blant fjellene, og er et fantastisk syn - selv fra lang avstand. Vil du oppleve breen på nært holdt kan du faktisk telte på breen, sammen med guider som er godt kjent med isen. Er ikke telting på isbreen helt for deg, er det mulig å bli med guide på brevandring.
 

Under isen har det også skjult seg flere kulper som har blitt synlige ettersom breen har trukket seg tilbake. Kanskje det frister med en dukkert i iskaldt brevann, på en varm sommerdag.

> Les mer om Svartisen her.

Båt til Svartisen

Foto: Karoline O.A. Pettersen


4. Saltstraumen

Verdens sterkeste malstrøm ligger bare en halvtimes kjøretur fra Bodø sentrum. Når vannet går inn og ut mellom det smale sundet, dannes det kraftige, dype og brede virvler. Et rått naturfenomen, som folk fra hele verden reiser til for å oppleve. Er du glad i fart og spenning er det flere aktører tilbyr RIB-tur til Saltstraumen.

 > Les mer om Saltstraumen her.

Foto: Karoline O.A. Pettersen5. Unike overnattingssteder

Overnatt i et dome, i et fyrtårn eller kanskje midt ute i havgapet, hvor bare en seng får plass mellom veggene som skiller deg, naturen og havet? Du finner unike overnattingssteder overalt i hele Salten, hvor vertskapet gjør opplevelsen enda mer spesiell. 

> Se alle unike overnattingssteder her.

Foto: SL Media / Bjørklund gård


6. Fjelltoppene

Fjellene. Vi lar utsikten snakke for seg selv. Og dette er bare en av dem. I Bodø & Salten finner du fjell for alle ferdigheter, men felles for dem alle er at utsikten er like slående, uansett hvor du er.

 > 15 spektakulære fjellturer.

Foto: Frank R. Dahl / Trohornet7. Lyset

Det magiske lyset. Det er ikke uvanlig at himmelen eksploderer i alle regnbuens farger, og gir de vakreste soloppgangene og nedganger. Om sommeren har vi midnattssol, og i vinterhalvåret har vi nordlyset. 

> Les mer om det arktiske lyset.

Foto: Ernst Furuhatt8. Strendene

Langs hele kysten av Salten ligger det tett i tett med kritthvite strender, som heller minner om sydligere strøk, enn å være nord for polarsirkelen. På de aller fleste strendene er havet krystallklart – men iskaldt. Drar du på øyhopping finner du garantert en strand du kan ha helt for deg selv. 

 > Strender i Bodø & Salten.

Foto: Rikke Kjølberg 


9. Folkene

Nordlendinger er ganske hyggelige og hjelpsomme. Spør deg til råds eller slå an en prat med en lokal, og vi kan nesten garantere at du blir møtt med et smil og en hyggelig samtale.  

Foto: Karoline O.A. Pettersen


10. Øyene


Kysten langs Salten er en av verdens vakreste, og det er mye takket være øyene her. Et lite stykke fra fastlandet finner du flere hundre store og små øyer, som venter på å bli utforsket. Noen er bebodde, hvor de lever et rolig og tilbaketrukket liv i havgapet, men de fleste kan du nyte alene eller sammen med de du ønsker.

> Inspirasjon til øyhopping.

Foto: Kontrafei media