Sykle på Kjerringøy

Sykle langs nordsiden av Bodøhalvøya mot sommeridyllen Kjerringøy. Med sine utallige kritthvite strender, stupbratte fjell og historiske steder er det et perfekt ferieparadis.

Naturskjønne veier
12.10.202011:12 Julie Abelsen

Turbeskrivelse

Turbeskrivelse

Denne turen starter på sykkelsetet fra Bodø sentrum. Start gjerne fra jernbanestasjonen og tråkk deg langs Jernbaneveien til du møter veiskilting til Kjerringøy. Den følger du helt fram. Med en gang du runder første bakketopp, skjønner du hva du har i møte. På Bratten er det fantastisk å skue kysten oppover og mot Lofotveggen. Starter du turen på en sein kveld, så er det her du møter midnattsola.

geitvågen bad og camping
Geitvågen, Foto: Geivågen bad og camping

På turen mellom Bodø og fergeleiet i Festvåg, ligger strandperlene på ei snor: Løpsstranda, Ausvika, Geitvågen, Buholmen, Auvika, Hovdsundet, Mjelle (55FF),… Her er det bare å velge og vrake. Om vær og vann ikke innbyr til bading, er alle fine turmål, ikke minst i de lyse midnattssolstimene. Vil du ta en avstikker til topps på føttene, er Steigtind, Litltind eller Finnkonnakken fine turmål. Her kan du også ta Sjunkhatten – barnas nasjonalpark i øyensyn.

Steigtind i bakgrunnen, Foto: Kontrafei Media

Fergeturen fra Festvåg til Misten er kort, men kast et blikk inn den majestetiske Mistfjorden under overfarten. Fra Misten til Kjerringøy er det bare å slippe fergekøen forbi, så har du din side av veien for deg selv. Her møter du et kompakt, variert landskap med mange attraksjoner samlet tett i tett. Et unikt kystlandskap med blankskurte fjell, spisse tinder og hvite sandstrender, jordbruksbygder med aktiv drift og det historiske Kjerringøy Handelssted.

sykkellunsj på kjerringøy handelssted
Lunsj på Kjerringøy handelssted, Foto: Kontrafei Media

Kjerringøy er kjent fra flere filminnspillinger basert på Hamsuns romaner. De fleste forbinder halvøya med Kjerringøy Handelssted, som hadde sin storhetstid på 1800-tallet. Det intakte anlegget er i dag et av landets aller viktigste bygningsminner fra denne perioden. Den unike bygningsmassen har fått kvalitetsmerket Olavsrosa.

På Kjerringøy får du lokal mat, gallerier, tradisjonsbåtbyggeri, naturinformasjonssenter og mere til. Bruk tid her, og finn roen. Fra Kjerringøy kan du velge å legge turen videre til Tårnvik langs fv 571. På turen passerer du Strandå og Låter, naturperler av de sjeldne. Bestigning av Strandåtinden krever god klatrekunnskap eller guide. Langs de hvite strendene kan alle slappe av, nyte midnattsolen, kjenne på sørvesten eller dyppe tærne i forfriskende havvann.

robåd på kjerringøy
Kjerringøy handelssted, Foto: Terje Rakke, Nordic Life

Du kan også legge turen til den alpine Nevelsfjorden. Kanskje vil du prøve fiskelykken der. Da tar du av til høyre like nord for handelsstedet mot Øyjord. På turen over høyden kan du ta en avstikker til fots på fjellet Kvarven (55FF). Her er det en godt merket og tilrettelagt sti til topps. Fra toppen får du et fantastisk rundskue over Kjerringøy, Sjunkhatten nasjonalpark, Vestfjorden og Lofoten.

sykkel og kyr
Foto: Kontrafei Media

Om du vil sykle tilbake fra Kjerringøy til Bodø eller ta bussen, er opp til deg.

Tips til turen

Tips til turen

 • 55 Forførende friluftsmål (55 FF) er spesielt utvalgte, attraktive turmål i Salten. De spenner fra lette til mer krevende turer. Mer informasjon om 55 Forførende finner du HER.

 • Juster sykkelretning og tid på døgnet med vær og andre lyster. Husk at her er det lyst hele natta om sommeren. Du kan alltids snu den tiltenkte sykkelturen eller erstatte etapper med hurtigbåt hvis mulig.

 • Ta med pumpe, dekkspatler, ekstra sykkelslange, og multiverktøy tilpasset sykkelen din. Det er få sykkeloperatører i distriktet.

 • Ta med vannflaske. Vann som kommer fra fjellet, kan stort sett også drikkes.

 • Sjekk åpningstidene for de matbutikkene du du vil bruke, før du reiser.

 • Etterlat deg så få fysiske spor som mulig og lever søpla på steder som er beregnet for det.

 • Husk at du ikke skal telte nærmere enn 150 m fra bebodd hus eller hytte.

 • Det kan være spesielle regler for telting i naturreservat.

 • Vis hensyn til øvrig trafikk, selv om det er lite.

 • Hils på folk du møter og slå gjerne av en prat.

 • Spør deg til råds hvis du lurer på noe.

Sykkelutleie

Sykkelutleie

I Bodø kan du leie sykkel på følgende steder:

Opplev Nord AS

Konrad Klausens vei 4A
+47 901 92 636
ola@opplevnord.no
www.opplevnord.no

Sport 1 Sentrum

Sjøgata 17
+47 995 08 001
bodosentrum@sport1.no
(250 m fra Sentrumsterminalen)

Sykkelhuset

Jernbaneveien 8
+47 75 51 04 50
post@sykkelhuset.as
(2,7 km fra Sentrumsterminalen)

Kart over sykkelruten til Kjerringøy