Sykle langs Kulturveien og sykkelstien i Saltdal

Sykle til Saltdal fra Bodø, med retur langs Kulturveien. Her kan du besøke små steder med sterk bygdekultur og sjarm. Ikke glem å ta en avstikker til vakre og frodige Beiarn.

Naturskjønne veier
12.10.202011:12 Julie Abelsen

Turbeskrivelse

Turbeskrivelse

Start gjerne med tog til Lønsdal, Røkland eller Rognan. Alternativt buss eller bil til Storjord i Saltdal. Velger du toget til Lønsdal, starter turen langs E6 til Storjord, med en del trafikk. Men du verden for en vakker strekning! Starter du på Storjord, er du på sykkelstien med en gang. Her ligger Saltdal turistsenter og Nordland nasjonalparksenter med galleri og flotte uteområder til både liten og stor.

Sykkelstien i Saltdal, Foto: Karoline O.A. Pettersen

Ønsker du en topptur til fots, anbefaler vi Solvågtind (55FF) – en majestet i øvre Saltdalen. Det er mange muligheter for bespisning og overnatting i Storjordområdet.

Fra Storjord følger du sykkelstien nedover dalen langs Saltdalselva til Rognan. Til Nordnes går turen på idyllisk gruset natursti. Dette er en skiltet sykkeltur i duvende dallandskap du sent vil glemme. Turen holder seg unna E6. Langs ruta er det flere fine stoppesteder. Mat og drikke får du kjøpt på Nordnes, Røkland eller Rognan. De samme stedene finner du overnatting. Nordnes Kro og Camping selger også lunsjpakker til sykkelturen.

Lunsjpakke på veien, Foto: Kontrafei Media

Les mer om aktiviteter og overnatting i Saltdal HER.

På turen videre til Bodø har du to valg:

 1. Turen ut langs fjorden byr på fantastisk fjordutsikt i naturskjønne omgivelser. Her følger du grusvei og noe sti (trilling 1,5-2,5 km, med mindre du er terrengsyklende) og du må klare deg selv.


 2. Turen over fjellet følger du Kulturveien, fv 812, til Vestvatn og Misvær. Overnattingsmuligheter har du i Vestvatn og Misvær. Lokal mat får du på Ljøsenhammern og Urtehagen på Tofte. Vil du en tur av sykkelsetet, anbefaler vi en fottur til Rognlivatnet (55 FF). Fra Misvær til Sand følger du hovedveien på vestsiden av fjorden. Veien på østsiden er stengt pga rasfare.
Foto: Kontrafei Media

Lunsj hos Urtehagen på Tofte, Foto: Kontrafei Media

På Sand møtes de to turene igjen.

Fra Sand til Saltstraumen følger du videre Kulturveien, fv 812, i vekslende, klassisk nordnorsk landskap - fra fjord til høgfjell. Litt ekstra puls må du regne med over Kvikstadheia.

Saltstraumen taler for seg, med verdens sterkeste malstrøm og overnattingsmuligheter i alle klasser. Her du få guidede turer, fiske eller bare gå en tur langs den frådende Saltstraumen (55FF).

Les mer om Saltstraumen HER.

På vei over Saltstraumbrua, Foto: Kontrafei Media

Turen videre til Bodø går først langs den trafikkerte fv 17, men fra Godøystraumen (ca 4km) går den over på Tverlandsveien til Tverlandet og videre på gang og sykkelvei til Bodø sentrum.

Ønsker du å forlenge turen, anbefaler vi en avstikker fra Vestvatn over fjellet til den naturskjønne, grotte- og laksefiskerbygda Beiarn. Her kan du få en smak av pitesamisk eller middelalderhistorie i stavkirkeminiatyr.

Du kan velge og vrake i turmuligheter i Beiarn, for eksempel Segelfjellet (55FF) eller Kristinagammen (55FF). Om du vil, kan turen tas videre med båt ut Beiarfjorden til Kjelling (Ytre Beiarn), for så å følge fv17 til Saltstraumen.

Stavkirka i Beiarn, Foto: Beiarn kommune

Les mer om Beiarn HER.

Tips til turen

Tips til turen

 • 55 Forførende friluftsmål (55 FF) er spesielt utvalgte, attraktive turmål i Salten. De spenner fra lette til mer krevende turer. Mer informasjon om 55 Forførende finner du HER.

 • Juster sykkelretning og tid på døgnet med vær og andre lyster. Husk at her er det lyst hele natta om sommeren. Du kan alltids snu den tiltenkte sykkelturen eller erstatte etapper med hurtigbåt hvis mulig.

 • Ta med pumpe, dekkspatler, ekstra sykkelslange, og multiverktøy tilpasset sykkelen din. Det er få sykkeloperatører i distriktet.

 • Ta med vannflaske. Vann som kommer fra fjellet, kan stort sett også drikkes.

 • Sjekk åpningstidene for de matbutikkene du du vil bruke, før du reiser.

 • Etterlat deg så få fysiske spor som mulig og lever søpla på steder som er beregnet for det.

 • Husk at du ikke skal telte nærmere enn 150 m fra bebodd hus eller hytte.

 • Det kan være spesielle regler for telting i naturreservat.

 • Vis hensyn til øvrig trafikk, selv om det er lite.

 • Hils på folk du møter og slå gjerne av en prat.

 • Spør deg til råds hvis du lurer på noe.

Sykkelutleie

Sykkelutleie

I Bodø kan du leie sykkel på følgende steder:

Sport 1 Sentrum

Sjøgata 17
+47 995 08 001
bodosentrum@sport1.no
(250 m fra Sentrumsterminalen)

Sykkelhuset

Jernbaneveien 8
+47 75 51 04 50
post@sykkelhuset.as
(2,7 km fra Sentrumsterminalen)

Opplev Nord AS

www.opplevnord.no

I Saltdal kan du leie sykkel på følgende steder:

Saltdal turistsenter 

Storjord
+47 756 82 450
post@isaltdal.no
www.isaltdal.no

Nordnes Kro og Camping

Nordnes
+47 756 93 855
post@nordnescamp.no
www.nordnescamp.no

Kart over sykkelruten