Sykle langs Kystriksveien

Kystriksveien er regnet som en av de vakreste veistrekningene i Norge. Det er ikke uten grunn at deler av veien er nasjonal turistvei. Den nordre delen mellom Rødøy og Bodø byr på flere kjente severdigheter, vakre utsiktspunkter, spennende turmål og kulturopplevelser.

Naturskjønne veier
12.10.202011:12 Julie Abelsen

Turbeskrivelse

Turbeskrivelse

Med sykkel kommer opplevelsene nærmere. Luktene, lyset og landskapet trer fram på en mye sterkere måte fra sykkelsetet, og møtene med folk blir flere og bedre. Kort sagt gir sykkelturen langs kystriksveien deg mer av verdens vakreste kyst.

---

Ureddplassen // Foto: Karoline O.A. Pettersen

Først, litt praktisk info

Sykling langs Kystriksveien er sykling langs fylkesvei 17. Veien strekker seg fra Steinkjer i sør til Bodø i nord. Her gir vi deg turforslag for nordre del av ruta, med start i Rødøy via Meløy og Gildeskål til Bodø.

Velger du Kystriksveien i Salten (Rødøy – Bodø), kan du starte turen fra Mo i Rana, Nesna eller kaikanten på Tonnes i Lurøy kommune. Denne beskrivelsen tar utgangspunkt i Tonnes, der hurtigbåtruta Nordlandsekspressen har sitt anløp.

Du kan sykle kortere eller lengre strekk. For de spreke, kan turen tas på 2 - 3 dager. For de som vil kose seg og oppleve mer underveis, anbefaler vi å bruke 6 – 8 dager. Uansett lover vi en sykkeltur i majestetisk nordlandsnatur som du sent vil glemme.

Svartisen i Meløy // Foto: Kontrafei Media

Start på Tonnes

På Tonnes er det matbutikk og restaurant, om dere vil bunkre før oppstart. Her finner dere også overnattingsmuligheter hvis dere vil lade skikkelig opp før start.

> Les mer om hva du kan gjøre i Rødøy

Tråkk innover mot FV17. Etter få kilometer kommer dere til Kilboghamn og en times fergetur til Jektvik. På denne turen kysser dere polarsirkelen og kan nyte synet av sjeldent vakkert kystlandskap - Velkommen til arktiske nord!

Fra Jektvik til Ågskardet må dere gjennom Straumdalstunnelen på 3,2 km. Vil dere unngå denne, kan dere ta hurtigbåten fra Kilboghavn til Vågaholmen.

På kaia på Vågaholmen // Foto: Hege Bekken

Herfra sykler dere inn til Tjong og fortsetter nordover langs Kystriksveien. Har dere sug mot fjellet på denne etappen anbefaler vi Bjørntoppen (55FF). Vil dere bade, finnes en fin badeplass med gapahuk på vestsiden av Ågvatnet.

Fra Ågskardet går det ferge til Forøy med godt tilrettelagt camping. Herfra er det kort vei til Halsa og Meløy kommune.

Avstikker til Svartisen - Norges nest største isbre

Ønsker dere å oppleve Svartisen/Engenbreen, tar dere av fra Halsa. Engenbreen, er det lavest liggende brefall på Europas fastland, og er derfor lett tilgjengelig. Videre langs FV17 kommer du ikke fordi Svartistunnelen som du må gjennom for å komme videre nordover herfra er stengt for syklister. Enten kan du skaffe deg skyss gjennom tunnellen, eller sykle tilbake til Halsa.

Skyssbåten "Isprins" tar deg over Holandsfjorden fra hovedveien til Svartisen // Foto: Karoline O.A. Pettersen

Å bade i brevannet er et must på varme sommerdager // Foto: Karoline O.A. Pettersen

> Les mer om Svartisen og hva du kan gjøre der

Videre nordover fra Halsa

Fra Halsa sykler dere videre mot Vassdalsvik gjennom vakre Bjærangsfjorden til Enga/Engavågen. Om dere vil ta hurtigbåt videre mot Ørnes, tar dere av mot Grønnøya her. Er det ferga fra Vassdalsvik til Ørnes som gjelder, fortsetter dere rett fram. Da passerer dere også Verdens ende (55FF), en svært godt tilrettelagt tursti med utendørs fotoutstilling.

Ørnes, Glomfjord og Reipå

Ørnes er kommunesenteret i Meløy med spisesteder, butikker, vinmonopol og apotek. Herfra kan du ta en avstikker med sykkel eller buss til industribugda Glomfjord og Glomfjellet. 

Langs veien // Foto: Kontrafei Media

Turen går videre på sykkel til Reipå. Her er det camping og en fin gapahuk nede ved fjorden. Om du vil oppsøke strandliv anbefaler vi Stia eller turen ut til Hornneset (55FF) med svaberg, strender og en fantastisk utsikt utover skjærgården.

> Les mer hva du kan gjøre i Meløy kommune.

Kryss grensen til Gildeskål kommune

Videre fra Reipå går turen til Inndyr i Gildeskål kommune. På veien passerer dere «Ureddplassen» med verdens fineste veido, butikken til klesmerket FOGG, og naturskjønne Storvika. Så legg inn noen stopp langs veien her.

Ureddplassen // Foto: Karoline O.A. Pettersen

Ureddplassen // Foto: Kontrafei Media

Et lite stykke videre fra Ureddplassen ligger den lokale butikken til FOGG Gildeskål, som lager high-end ullklær inspirert av den arktiske naturen og historien.

Legg inn et stopp hos Fogg Gildeskål // Foto: Kontrafei Media

Ikke langt herfra finner dere vakre Storvika med sin nydelige sandstrand. Stranda i Storvika // Foto: Karoline O.A. Pettersen

I Storvika kan du også ta en avstikker til spektakulære Finnesfjellet (55FF) med Finnesjura og enorm utsikt.  

Fjellformasjonen Finnesjuran // Foto: Frank Dahl

Fra toppen av Finnesfjellet // Foto: Salten Friluftsråd

Mellom Storvika og Skauvollkrysset passerer du Skulpturlandskapet «Den glömda staden». Fra Storvika kan du velge å følge den gamle veien over Storvikskardet (litt grodd), eller sykle tunnelen (3,1 km).

Fra Skauvollkrysset kan du fortsette FV17 med flere tunneler eller ta av til Inndyr og ta ferga over til om Sandhornøya. Vi anbefaler det siste. Men planlagg godt, for det kan være litt få fergeavganger mellom stedene. Merk deg at fergeleiet nærmest Inndyr heter Sund, og fergeleiet på Sandhornøy heter Horsdal.

Inndyr

På Inndyr kan du overnatte hos Hemsjyen eller bare nyte et godt måltid på kaféen når du sykler forbi. Vil du nyte utsikten, anbefaler vi her en tur til Høgfjellsknubben (55FF). Langs fjæra på Inndyr er Andklakken et yndet bade- og utfartssted. Her finner du også mye sjelden og interessant botanikk, blant annet den sjeldne orkideen flueblomst.

Hyggelig overnatting hos Heimsjyen // Foto: Heimsjyen

Fra Inndyr til Sund snor veien seg gjennom frodig nordlandsnatur spekket med historie. Stikk gjerne innom kirkestedet med steinkirke fra middelalderen.

Kirkestedet i Gildeskål // Foto: Rune Nilsen

Sykle om Sandhornøy

For å komme til Sandhornøy tar du ferga fra Sund til Horsdal. Her kan du ta en tur opp til majestetiske Sandhornet (55FF) og nyte en av landsdelens beste utsikter.

Sandhornet // Foto: Frank Dahl

Lenger nord på øya finner du minnestøtte for den dikterhøvdingen Elias Blix (Våg) og den kritthvite stranden Langsanden (55 FF) som er hele 2 km lang og 300 meter bred.

Elias Blix minnestøtte med Sandhornet i bakgrunnen // Foto: Gildeskål kommune

Vakre Langsanden // Foto: Gildeskål kommune

Siste etappe til Saltstraumen - verdens sterkeste malstrøm

Fra Sandhornøya følger du videre på FV17 til verdens sterkeste malstrøm, Saltstraumen. Her kan du oppleve det spektakulære naturfenomenet, bli med på eventyrlig fiske og lære om både steinalder- og vikinghistorie fra området.

Fiske i Saltstraumen // Foto: Ernst Furuhatt

RIB-rafting i Saltstraumen // Foto: Tommy Andreassen

> Les mer om Saltstraumen og hva du kan gjøre her

Siste innspurt mot Bodø sentrum

Fra Saltstraumen til Godøynes sykler du på FV17. Herfra til Løding følger du den gamle hovedveien fra Godøystraumen. Turen inn til byen følger i all hovedsak gang- og sykkelveier eller lite trafikkerte veier.

Når du ankommer Bodø finner du masseviss av både innendørs- og utendørsaktiviteter, restauranter, overnattingssteder, museer, kjøpesentre, og mange andre bytilud.

> Les mer om Bodø

Rutetider og båtbilletter

Oppdaterte rutetider for Nordlandsekspressen finner du hos reisnordland.no

booking.reisnordland.no kan du forhåndskjøpe billett og booke plass til deg selv og sykkelen. For hurtigruta finner du informasjon på hurtigruten.no og for tog, på sj.no.

Med Travel Pass Nordland kan du reise så mye du vil på hurtigbåt og buss i en uke. Reisepasset koster 990,- for voksne og 495,- for barn under 16 år. Det kan kjøpes i appen “Billett Nordland”, i alle busser/båter eller på Sentrumsterminalen/turistkontoret i Bodø. Travel Pass Nordland garanterer ikke plass på båt, så husk å reservere plass i bookingsystemet. Med reisepasset kan du lett gjøre avstikkere med hurtigbåt fra selve sykkelruta.

Sykkel kan du alltid ta med gratis på båten, så lenge det er plass. Det kan derfor være lurt å booke plass til den.

Tips til turen

Tips til turen

 • 55 Forførende friluftsmål (55 FF) er spesielt utvalgte, attraktive turmål i Salten. De spenner fra lette til mer krevende turer. Mer informasjon om 55 Forførende finner du HER.

 • Juster sykkelretning og tid på døgnet med vær og andre lyster. Husk at her er det lyst hele natta om sommeren. Du kan alltids snu den tiltenkte sykkelturen eller erstatte etapper med hurtigbåt hvis mulig.

 • Ta med pumpe, dekkspatler, ekstra sykkelslange, og multiverktøy tilpasset sykkelen din. Det er få sykkeloperatører i distriktet.

 • Ta med vannflaske. Vann som kommer fra fjellet, kan stort sett også drikkes.

 • Sjekk åpningstidene for de matbutikkene du du vil bruke, før du reiser.

 • Etterlat deg så få fysiske spor som mulig og lever søpla på steder som er beregnet for det.

 • Husk at du ikke skal telte nærmere enn 150 m fra bebodd hus eller hytte.

 • Det kan være spesielle regler for telting i naturreservat.

 • Vis hensyn til øvrig trafikk, selv om det er lite.

 • Hils på folk du møter og slå gjerne av en prat.

 • Spør deg til råds hvis du lurer på noe.

Sykkelutleie

Sykkelutleie

I Bodø kan du leie sykkel på følgende steder:

Opplev Nord AS

Konrad Klausens vei 4A
+47 901 92 636
ola@opplevnord.no
www.opplevnord.no

Sport 1 Sentrum

Sjøgata 17
+47 995 08 001
bodosentrum@sport1.no
(250 m fra Sentrumsterminalen)

Sykkelhuset

Jernbaneveien 8
+47 75 51 04 50
post@sykkelhuset.as
(2,7 km fra Sentrumsterminalen)

I Meløy kan du leie sykkel på følgende steder:

Meløy Adventure

+47 915 40 866
post@meloyadventure.no

De leverer sykler hvor som helst i hele Meløy

Det er også sykkelutleie hos utstyrssentralen på Ørnes (ligger på Meløy bibliotek).

I Gildeskål kan du leie sykkel på følgende steder:

Frivillighetssentralen på Inndyr

Kart over sykkelruten langs Kystriksveien