Om Svartisen

Svartisen er Norges nest største isbre. En av de store attraksjonene i Bodø & Salten.

26.06.201914:19 Julie Abelsen

Navnet Svartisen kommer fra den gamle betegnelsen «Svartis», som beskriver den karakteristiske dype blåfargen i isen, med kontrast til den hvite snøen. Ismassene viser et spekter av blåtoner, fra transparent is til turkis og mørkeblå. Med sine 370 kvadratkilometer er Svartisen Nord-Skandinavias største og Norges nest største isbre.

Store deler av Svartisen ligger på 12-1400 meters høyde. På isplatået faller milde, fuktige luftmasser fra Atlanterhavet som snø det meste av året, og ismassene vokser. Så siger isen etter hvert nedover dalene og danner bretunger. Engenbreen er den tunga som når lengst ned mot havet av både breene på Svartisen og på hele Europas fastland. Det er derfor den mest tilgjengelige isbreen å besøke i Europa. Engenbreen ligger innerst i Holandsfjorden i Meløy kommune. Engenbreen skyss kjører fast rute over fjorden fra Holandsvika like ved hovedveien. Turen tar 10 min og går fra slutten av mai til begynnelsen av september. 

Mens Engenbreen trekker seg tilbake, er selve platåbreen Svartisen, stabil. Årsaken er at Svartisen gjennom året tilføres mer nedbør enn det smelter gjennom sommeren. Dermed minker ikke Svartisen, selv om bretunga har trukket seg markant tilbake siden slutten av 1990-tallet. I løpet av 2018 trakk bretunga seg tilbake hele 140 meter.Hvordan komme seg til Svartisen?

Svartisen, eller Engenbreen, finner du i Meløy kommune - helt nord på Helgelandskysten. Fra Bodø kjører du Fv17 sørover til Holandsvika. Fra rasteplassen i Holandsvika kan du speide utover til Svartisen fra lang avstand. Den beste opplevelsen får du dersom du tar skyssbåten over Holandsfjorden. Når du kommer over fjorden kan du oppleve breen på nært hold.

Foto: Karoline PettersenAktiviteter på Svartisen

Svartisen kan oppleves på mange måter. De tøffeste prøver seg på brevandring eller breklatring, og vil du virkelig oppleve det unike lyset og fargespillet i breen kan du bli med på midnattstur på Svartisen. Tørr du ikke begi deg ut på brevandring kan du gå bort til breen for å se den på nært hold eller observere den fra avstand. Du kan kikke på breen mens du spiser på Brestua. 

Foto: Jørn Røssvoll

Foto: Karoline Pettersen

Overnatting

Svartisen kan besøkes som en dagstur fra Bodø eller på vei nord- eller sørover langs kystriksveien, men legg gjerne inn en overnatting på veien. Bo rett ved Svartisen på Engabreen og nyt utsikten og freden når siste båt er gått, og du har området helt for deg selv. Nært Svartisen anbefaler vi også en natt hos Svartisen Apartments eller Glomfjord hotell. Dersom du reiser sammen med familien eller en vennegjeng er det også mulig å leie idylliske Engen Gård som ligger nært Engenbreen.

Ønsker du å oppleve mer av den fantastiske kystkulturen og øysamfunnene i Nordland anbefaler vi et besøk til Støtt brygge eller Bolga brygge. Et eldorado for kajakpadling, turer, fiske og alt annet Nordlandskysten har å by på.

Foto: Karoline Pettersen