Sørfold: Mer enn E6

E6 går gjennom Sørfold. Men hvorfor ikke ta noen avstikkere? Her får du en rekke tips til hva du kan oppleve langs veien i Sørfold

10.03.201711:29 Viktor Håkonsen

RØSVIK

Hvis du kommer sørfra på E6, anbefaler vi å ta av ca. 8 km nord for Fauske og følg FV 826 til Røsvik, det tidligere kommunesenteret i Sørfold.
Her finner du Sørfolds vakre hovedkirke. Røsvik gamle handelssted med en praktfull 4-etasjers brygge, og Røsvik kystfort, der krigens kulturminner er ryddet fram.

Røsvik er også innfallsport via fjorden til Sjunkhatten, Barnas Nasjonalpark.

Røsvik kystfort

Kystfortet, som ble bygget da Norge var okkupert under 2.verdenskrig, består av mange installasjoner, blant annet bunkere, kanonstillinger, kommandobunker, tunnelanlegg

For å komme til kystfortet, kjører du forbi Røsvik kirke. Les mer

Husmannsplassen Kjelvik

Rett ved den travle E6 i Sørfold kommune, kan du stige inn i fortiden. Når du kjører av på rasteplassen, vil en liten sti føre deg til Husmannsplassen Kjelvik, et lite gårdsbruk med røtter helt tilbake til 1700-tallet. Plassen ligger skjermet til, og bare et sus fra E6 minner deg på hvilket århundre du lever i. Den lille husmannsplassen består av flere små hus. Fjellene og den fantastiske utsikten til Leirfjorden er de eneste kulisser. Les mer

Krigshistorie 

Tilbake på E6 går ferden videre nordover, med utsikt mot praktfulle fjordområder og gjennom mange tunneler.  Noen av tunnelene har også en historie å fortelle fra 2. verdenskrig:

Krigsjernbanen, det gigantiske tyske prosjektet for jernbane nordover til Narvik og videre til Kirkenes.

I Sørfold kan vi se mange fysiske spor etter jernbanebyggingen, både i tilknytning til dagens tunnelinnslag og andre steder.

Ved Kobbelv Vertshus kan du gå en opparbeidet sti og mange trappetrinn ned til en av tunnelene som skulle inngå i jernbanen.  Du kan også gå inn i tunnelen, som krigsfanger bygget under harde vilkår.

Kobbelv Vertshus

Kobbelv Vertshus er et populært knutepunkt i Sørfold. Det ligger lett tilgjengelig langs E6, men likevel idyllisk og tilbaketrukket. Fra terrassen har man nydelig utsikt mot Leirfjorden og "Baggfossen".

De er stolte av å være en del av matnettverket Arktisk Meny og har spesialisert seg på mat med utgangspunkt i lokale retter og råvarer. De ønsker å formidle et levende miljø, der kultur og lokale tradisjoner står i sentrum og inviterer til kunstutstillinger, konserter og andre kulturarrangementer.
Hvis du besøker vertshuset mellom 20. juni og 14. august vil vi også anbefale en tur opp i 2. etasje, til Blåloftet. Dette er Nordre Sørfold Husflidslags utsalg av lokalprodusert husflid og brukskunst.

Les mer

Engan/Bonnå

Et par km nord for Kobbelv Vertshus tar fv 613 av til Engan/Bonnå . Da kjører du først gjennom et av 22 utvalgte kulturlandskap i Norge, som på mange måter er et Nord-Norge i miniatyr, med bratte jorder mellom fjell og fjord.

Strøksnes

Nær det tidligere fergeleiet ved Bonnåsjøen fortsetter fv 612 ut til Strøknes, ei bygd som var veiløs før 1984. Den gylne blindvei fører ut til Sørfolds solside, med idyllisk bebyggelse og et praktfullt havneområde.

Mørsvikbotn

Lengst nord i Sørfold ligger bygda Mørsvikbotn, som har sin egen hjemmeside. Der kan du lese mer om natur, aktiviteter og muligheter. Les mer 

Opplev Sørfold fra havet

Vil du oppleve Sørfold fra havet anbefaler vi Salten Veteranbåtlag som tilbyr båtturer på fjorden med blant annet M/K Blomøy.

Næringsliv

Med mange elver som stuper bratt mot fjorden, er det lett å se hva kraftkommunen Sørfold bygger næringslivet sitt på. Flere store kraftverk produserer til sammen ca. 1800 GWh, og gir grunnlag for kraftkrevende industri ived Elkem Salten Verk, som er kommunens hjørnesteinsbedrift.

En annen vannkrevende næring er fiskeoppdrett, som er i sterk vekst i Sørfold.  Det satses både på landbaserte anlegg med stamfisk og smoltproduksjon, og produksjonsanlegg i fjorden.

Les mer om Sørfold her