Med sykkel og vandrestøvler i Bodøs øyverden

Utenfor Bodø ligger en utrolig øyverden, ukjent for mange. Takket være et svært godt tilbud med hurtigbåter fra Bodø, er det anløp til de fleste av disse værene daglig.

Bodø & Gildeskål
01.10.201313:27 cecilie

Vi sykler rolig langs veien som går parallelt med strandflaten og en liten bris kiler i nakken. Vi tar oss god tid, naturinntrykkene er sterke. Noe av de første vi legger merke til er at blomstene har sterkere farger enn vi er vant til sørpå. Hav, tang, mose lyng og blomster lager en herlig lukt vi aldri blir lei av å snuse inn. Vi er på oppdagelsesferd nordover, mot en strand vi har sett på kartet. Kanskje er dette et perfekt sted for en piknik, sandslott-bygging eller et superkort bad?

Vi er på Sandhornøy, sør for Bodø. Veien slynger seg nordover, rundt viker og nes, og er rammet inn av et hav blomster. Biltrafikken er minimal, noe som gjør turen trygg for åtteåringen vi har med. På den ene siden av veien reiser fjellet seg hundrevis av meters rett til værs. På den andre siden ligger frodig engmark, spredt bebyggelse, eldre nordlandshus og naust. Utsikten mot havet er upåklagelig. Vi ser Fleina og Arnøy rett vest, og de spisse toppene på Landegode lenger nord. Med utgangspunkt i øyas campingplass tar vi turer etter vær og dagsform. Vår eneste plan for dagen er å nyte livet og stillheten ute i denne vakre skjærgården.

Dette er virkelig ferie!

Med hurtigbåten til eventyret

Utenfor Bodø ligger en utrolig øyverden, ukjent for mange. Her finner man noen få store og mange hundre små øyer spredt utover i flere såkalte «vær». De fleste uten biltrafikk. Øyene ligger en til to mil ute i havet og er i utgangspunktet ikke så tilgjengelige med småbåt. Takket være et svært godt tilbud med hurtigbåter fra Bodø, er det anløp til de fleste av disse værene daglig. Båtturen i seg selv er et eventyr, der man farer forbi vakker natur, frodige øyer, steile fjell og trivelige bosettinger og småsamfunn. Følger du med er det sannsynlig at du også vil se den mektige havørna.

Dagsturer til øyene i Gildeskål og Væran er høyaktuelle for dem som søker friluftsopplevelser litt utenom allfarvei, enten det er snakk om sykling, lett vandring, toppturer, fuglekikking, padling eller havfiske.  

Sandhornøy

Sandhornøy er den største øya med det lengste veinettet, ca fire mil til sammen. På nordvestsiden går det en fin blindvei utover mot Langsanden. En imponerende sandstrand som er nesten to kilometer lang. Om du sykler litt videre nordover bør du stoppe i motbakkene mot Alsvik, og spasere en tur oppover mot knausene som heter Kleivan. I løpet av bare noen få minutter kan du komme deg opp på utsiktspunkter som gir veldig bra utsyn over bosettingen på Sandvika, og øyene lenger sørover.

Det aller beste utsiktspunktet finner du imidlertid på Sandhornet (993 moh.). Turen opp hit starter ved blindveien på Horsdal, ca tre kilometer sør for fergeleiet/butikken ved Våg. Turen er til dels bratt, men den er merket og kan mestres av turvante barn helt ned i 7 – 8 års alder. Den aller øverste delen av ruta innebærer noe klyving i grov steinur. Du vil neppe angre turen opp. Fra toppen har du en enorm utsikt, man ser Træna i sør, Røst i vest og i nord Vågakallen i Lofoten, 125 kilometer unna!

 

Arnøy

Sør- og Nord-Arnøy, har levende lokalsamfunn og ligger bare et par minutter med hurtigbåten, rett vest for Sandhornøy. Arnøy er mindre og mye flatere. Den kan utforskes med sykkel i løpet av en time eller to. Her er det minimalt med motbakker. På Nord-Arnøy finnes fortsatt flere tyske kanonstillinger igjen etter andre verdenskrig.

 

Fleinvær

Fleinvær består av over 365 mindre øyer, øyene har vært bebodd i 5000 år, blant annet fordi de ikke var dekket av is under istiden. I dag bor det rundt 30 personer her ute. Fleinvær er blant annet kjent for sine havrettsbord om sommeren, en overdådig buffet bestående av mer enn 50 slags matretter fra havet.

For kajakkvante er Fleinvær et svært spennende vær. Det er mye og utforske, og avstanden mellom øyene som regel er bare noen få hundre meter.

 

Bliksvær

Bliksvær, rett vest for Bodø har en spennende topografi, her er det diverse småkoller på trett til seksti meters høyde, som gir både mosjon og overraskende gode utsyn for dem som tar beina fatt. Øya har ellers diverse bukter og småstrender og en enorm blomsterprakt, hele 230 forskjellige slag er funnet her ute. Besøkende bør også se gravplassen sør for Nonskarvågen, kanskje Norges vakreste og fredeligste. Turen ut hit tar ca. tre kvarter å gå fra hurtigbåtkaia.

 

Landegode

Landegode nord for Bodø kan på avstand se bratt og avvisende ut, men også denne er verdt å besøke med sykkel. Øya har litt i overkant en mil med vei, og den passerer flere flotte sandstrender. Fra Myra kan du ta beina fatt og utforske en rekke smale bukter som befinner seg helt på sørenden av øya.

Landegode har båtforbindelse med Bodø opp til fem ganger daglig.

Aktuelt kart: «Bodø» 1:50 000, www.kartverket.no

Aktuelle båtruter: Bodø – Gildeskål, Bodø – Væran, og Nordlandsekspressen Bodø – Helgeland, for detaljer se rutetider til Torghatten Nord sine hurtigbåter. Skrevet av Øyvind Wold

Bestige Stetind eller Strandåtind i sommer?

Bodø er den perfekte base for å bestige fjell i Salten og Nordland. Hva med Stetind, Hamarøyskaftet eller Strandåtind? Bli med Nordland Turselskap på tur for å oppleve de majestetiske fjellene i Bodø og Salten. www.nordlandturselskap.no

IMG_5624
000398_Terje Rakke - Nordic Life_www.nordnorge
Jente-paa-toppen-av-fjellet
IMG_5506
Camping
Arne Sklett Larsen
Nina Nystad
Ernst Furuhatt
Arne Sklett Larsen
Arne Sklett Larsen