3-dagers tur til Saltstraumen

23.07.202108:47 Otelie Knædal

     

Bli med på en 3-dagers opplevelsesferie i Saltstraumen. Lær om den spennende historien i Saltstraumen - fra steinalderen, vikingtiden og til i dag. Spis lokal mat, overnatt i fantastiske omgivelser, opplev naturfenomenet og snorkle i marint verneområde.


I flere tusen år har mennesker levd og livnært seg i Saltstraumen, nettopp på grunn av det rike undervannslivet strømmen lager. Faktisk er ett av Norges eldste bosettingsfunn fra ca. 11.000 år tilbake gjort i Saltstraumen. Da var havnivået nesten 100 meter høyere enn i dag

Under vikingtiden hersket vikinghøvdingen Raud den Rame i Saltstraumen, og skipet hans ble senere modell for det berømte «Ormen Lange». Man kan i dag finne flere gravrøyser fra vikingtiden i områdene rundt Saltstraumen

Foto: SL Media


Dag 1: 
En dag i istiden og og steinalderen

ca. 10.000 – 15.000 år siden


Guidet tur med Saltraumen Stories i geologiløypa ved Åselistraumen, som viser hvordan isen har formet landskapet for nesten 15.000 år siden – og sporene etter den Kaledonske fjellkjede som ble dannet da Europa og Amerika kolliderte!
> Bookes hos Saltstraumen Stories 

Tur i Steinalderløypa på Tuvlia (Norges nest eldste bosettingfunn - mer enn 11.000 år gammel). Løypa kan gåes på egen hånd. Parkering til venstre for kystriksveien etter avkjørselen mot Misvær

Steinalderløypa avsluttes med Steinalderlunsj, inkl. aktiviteter på Tuvsjyen.
> Bookes hos Tuvsjyen

Snorklekurs med Nord&Ne – lær om landskapet og livet under havflaten.
Bookes hos Nord&Ne

Dag 2: På sporet av Saltstraumens vikinger

Ca. 1000 år siden

Guidet tur utover Straumøya til tre av Norges største skipsgraver. Frammøte ved Saltstraumen Museum, der dere også får høre fortellingen om vår lokale vikinghøvding Raud den Rame.
> Bookes her

På egen hånd kan dere også gå en tur i jernalderløpa fra museet til Ripnes og Saltbrygga, hvor Arctic Salt produseres

 

Dag 3: Fiskere, handelssteder og jektefart

Ca. 130 - 500 år siden

Historien om nesten 400 år med produksjon av klippfisk, tørrfisk og tran og med jektefart til Bergen med tyske og norske handelsmenn.

Opplegg i Saltstraumen Museum med den lokale jektefartshistorien og tur til trandamperiet i Kapstø. Servering av fingermat.
> Bookes her

 

 

Avslutt gjerne med en god middag på Tuvsjyen, Kafé Kjelen eller restauranten på Saltstraumen Hotell.

Turmuligheter

Utforsk turmulighetene i Saltstraumen på egen hånd. Vi har mange merkede turløyper; merket løype opp i Åselidalen eller opp til Valnesfossen, Bodøs høyeste fossefall. Du kan fiske i i Valnesvatnet med fiskekort.

Her kan du overnatte

Her kan du overnatte

> Saltstraumen hotell og hytter
På hotellet kan du puste ut i rolige omgivelser, med voldsomme krefter like utenfor døra. Bo i de nyoppussede hyttene, på hotellet eller i dome. 

> Saltstraumen Camping
Saltstraumen camping har flere hytter, leiligheter og oppstillingsplasser for bobil, campingvogn og telt. Her er det plass til alle. 

Lokal mat får du hos

Lokal mat får du hos

> Kjelen Kafé
serverer lokale tradisjonelle fiskeretter, småretter og vår spesialitet Møsbrømlefse.

> Saltstraumen Hotel 
serverer skikkelig, hjemmelagd middag basert på lokale og kortreiste råvarer.

> Magic Saltstraumen 
serveres lokal husmannskost, is og kaker.

> Tuvsjyen 
Velsmakende og unik steinaldermat blir lagd, presentert og servert på en eksklusiv måte.