Bilferie til Sørfold, Steigen og Hamarøy

Nasjonalparkeldorado, arkitektur, unike overnattingssteder og idylliske insta-spots

Varighet: 3 – 5 dager

Sesong: Sommer og høst

Transport: Egen bil eller leiebil (ev. kombinasjonen buss, sykkel og hurtigbåt)

Rute: ca. 550 km en vei (dersom du stopper alle steder)

-----

Ta en kjøretur fra Bodø til sommerperlene Steigen og Hamarøy, med arkitektoniske bygg, krystallklart hav og uendelig med kritthvite sandstrender. Overnatt på fotogene Manshausen eller lei et svevtelt hos Naustholmen. Besøk det spektakulære Hamsunsenteret og opplev Nordlandsnaturen som inspirerte Nobelprisforfatteren Knut Hamsuns verdenskjente romaner. På veien kan du gå en tur i Rago Nasjonalpark – her får du garantert sommerens beste Instagrambilde!

 #ragonasjonalpark #bøsanden #brennviksanden #manshausen #tranøy #hamarøyskaftet

(Kart over kjøreruten finner du nederst på siden)

-----

Hvor reiser jeg, og hvor stopper jeg?

START
Bodø eller Fauske

Bodø sentrum er et naturlig startpunkt for ulike opplevelser og utflukter i Salten, og Nordland forøvrig. Byen er et kommunikasjonssentrum for både fly, tog, hurtigbåter, ferger, hurtigruten, buss, og bil. Bodøbyen i seg selv byr på yrende kulturliv, spisesteder, shopping, utesteder, skybars og storslagne naturopplevelser i umiddelbar nærhet.

Her finner du ting å gjøre i Bodø. 

Kommer du kjørende sørfra langs E6 kan denne turen også tas med Fauske som utgangspunkt. Her finner du et lite sentrum med butikker, bensinstasjoner og spisesteder. 

Bodø i sensommerlys, Foto: Ernst Furuhatt

-

KOBBELV VERTSHUS
Sørfold

Kobbelv vertshus ligger langs E6, og er det naturlige stoppestedet på kjøreturen nordover. Til tross for at det ligger nært veien er det idyllisk og tilbaketrukket, med nydelig utsikt over fjord og foss. Her kan du få servert veimat i form av lokale retter og råvarer. Er du heldig er det en kunstutstilling eller konsert her akkurat når du stopper. Vertshuset tilbyr også overnatting.

Her finner du dieselpumpe og ladestasjon for el-bil, offentlig toalett og turistinformasjon.

Fossen ved Kobbelv, Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

RAGO NASJONALPARK
Sørfold

Rago Nasjonalpark har blitt et populært turmål i Salten. Det er ikke så rart, for naturen her er usedvanlig vakker og vil ta pusten fra de fleste. Fotogene Rago har de siste par årene blitt en Instagram hot-spot. Bare sjekk ut #ragonasjonalpark. Likevel er det god plass, og du trenger ikke gå i kø! Her kan du overnatte under åpen himmel sammen med dine nære og kjære, og virkelig koble helt av. Kommer du kjørende med bobil eller ønsker å overnatte i hytte, finner du Øyra camping like ved startpunktet til turen. Bading og fisking i Lakselva like ved er også helt fantastisk!

Turbeskrivelse til Litlverivatnet i Rago.

Fossen ved Litlverivatnet i Rago, Foto: Frank R. Dahl

-

BJØRKLUND GÅRD
Sørfold

På veien videre nordover anbefaler vi å ta en avstikker ned til Styrkesnes. Det lokale navnet på stedet er Strøksnes, og kjøreturen ut hit har en nydelig fjordutsikt. Innerst i den idylliske bygda Strøksnes finner du Bjørklund gård. Her kan du plukke bringebær og jordbær, som er ekstra søte siden de er dyrket under arktiske forhold med mye sol og lite varme. Du kan også overnatte i en dome (kuppelhus) – perfekt for to. 

Returner fra Strøksnes/Styrkesnes via fv7500 (Den gamle E6) - her kan du kjøre på "glemte stier" gjennom vakre Bonådalen, Sildhopen og Mørsvikbotn. I Mørsvikbotn finner du både dagligvarebutikk, drivstoff, toalett og camping med tømmestasjon.

Dome hos Bjørklund gård, Foto: SL Media

skål med bringebær
Selvplukkede bær fra Bjørklund Gård, Foto: Karoline. O.A. Pettersen

-

Flere tips til opplevelser i Sørfold finner du her.

-

BØSANDEN OG BRENNVIKSANDEN
Steigen

Kjør videre og ta av til Steigen, kommunen som ofte blir omtalt som den flotteste naturhemmeligheten i Nordland. Her finner du alt fra stupbratte fjell med fjordutsikt, til en enestående skjærgård med kritthvite sandstrender og azurgrønt vann. De to vakreste strendene er Bøsanden på Engeløya og Brennviksanden i Helnessund. Her venter lange sanddyner og litt kaldt badevann (men det er så vakkert at du nesten glemmer det). En dag på stranda her vil gi nok et bra tilskudd til Instagram feeden. Husk å rydd opp og ta med søppel, slik at andre kan få den samme opplevelsen av naturen som dere. (Brennviksanden er naturreservat, så her er det forbudt med telting og bål både på og rundt stranda - men bad så mye du vil!).

Bøsanden med utsikt mot Lofotveggen i det fjerne, Foto: Frank R. Dahl

-

UNIKE OVERNATTINGSSTEDER I STEIGEN
Helnessund brygger / Manshausen / Naustholmen / Villa Haugen / Nordskot brygge

En natt (eller tre) i Steigen er på sin plass, for her finner du flere av de mest unike overnattingsstedene i hele Salten. Øya Manshausen med sin vakre plassering og flotte arkitektur, har blitt en favoritt blant journalister og influensere verden over. Helnessund brygger ligger idyllisk til og har mange aktiviteter både for familier og vennegjenger. Det har også Nordskot brygge. På eventyrøya Naustholmen kan du bo i sjarmerende rom eller leie svevetelt, og nyte mat og gode historier fra eieren og eventyreren Randi Skaug – Norges første kvinne på Mount Everest. Hun tar deg også gjerne med på tur! Og hos Villa Haugen Boutique Hotel har hvert eneste rom sin unike historie.

Manshausen, Foto: Karoline O.A. Pettersen
gammeldags overnatting hos Villa Haugen
Sjarmerende rom, Foto: Villa Haugen

-

Flere tips til opplevelser i Steigen finner du her.

-

HAMSUNSENTERET OG HAMSUNS BARNDOMSHJEM
Hamarøy

Kjører du videre nordover til Hamarøy, er det et absolutt «must» å besøke Hamsunsenteret. Det ligger som en arkitektonisk perle midt i naturlandskapet som inspirerte nobelprisforfatteren Knut Hamsuns romaner. Det er over 100 år siden Hamsun mottok Nobelprisen, men her på Hamsunsenteret kan du få servert Nobelmåltidet med den samme menyen som den gang. Du kan også bli med på høytlesing, lesesirkel, eller utforske senteret på egenhånd. På Hamarøy kan du også besøke Hamsuns barndomshjem og handelsgården Breidablikk.

Hamsunsenteret, Foto: Ernst Furuhatt

-

TRANØY
Hamarøy

I Natur- og kulturbygda Tranøy kan du overnatte på Tranøy fyr, besøke gallerier, nyte spa—behandling, eller simpelthen inhalere opplevelsen av ei unik bygd i Nord-Norge. Opplev også den utendørs kunstparken med et mangfold av skulpturer.

Tranøy fyr, Foto: Karoline O.A. Pettersen
Tranøy fyr, Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

KLATRING PÅ HAMARØYSKAFTET
Hamarøy

Adrenalinsøkende ungdom og voksne vil elske å klatre opp til Hamarøyskaftet. Du kan gå til Skaftheia på egenhånd, men skal du helt til toppen bør du få klatrehjelp fra en profesjonell klatreguide. Både Nordland Turselskap og Albmi Adventures kan ta deg trygt opp. Dette vil garantert bli en av de mest minneverdige naturopplevelsene fra ferien.

Hamarøyskaftet, Foto: Hamarøy kommune

-

Flere tips til opplevelser på Hamarøy finner du her.

-

Fra Skutvik i Hamarøy kan du ta hurtigbåten over til Lofoten (Svolvær).

Har du med bil, kan du reise med fergen som går fra Skutvik til Svolvær via Skrova på sommeren. Eller du kan kjøre i ca. 40 min til Bognes og ta ferga derfra til Lødingen. Sistnevnte går hele året.

Har du lyst på en lengre tur, kan ta kjøre til Narvik først, og videre til Lofoten derfra.

Kart over kjørerute og stoppesteder

Musikk til Nord-Norgesferien

Leie bil i Bodø & Salten?

Leie bil i Bodø & Salten?

AVIS Bilutleie

AVIS leier ut alle typer biler; personbiler, varebiler og minibusser. Her finner du noe som passer uansett hvem eller hvor mange du reiser sammen med.
Utleiesteder: Bodø Lufthavn og Påls vei 9
Tlf.: (+47) 755 41 000
avis.no

 

Budget Bilutleie

Budget bilutleie har et utvalg biler som er trygge å kjøre på nord-norske veier. Enten du kjører sammen med familie, venner eller kjæresten.
Utleiesteder: Bodø Lufthavn og Påls vei 9
Tlf.: (+47) 948 04 333
budget.no

Dette kan du forvente deg langs ruta

Nasjonalparkeldorado, arkitektur, unike overnattingssteder og idylliske insta-spots!

23.04.202013:08 Julie Abelsen