Bilferie langs Kulturveien: Bodø - Saltdal - Beiarn - Misvær

Elvefiske, mektige fossefall, bygdekultur og frodig nasjonalparkrike.

Varighet: 1 – 3 dager

Sesong: Sommer og høst

Transport: Egen bil eller leiebil

Rute: ca. 300 km (dersom du stopper alle steder)

-----

Kjør en rundtur i Midt-Salten og opplev innlandssommeren i Saltdal og Beiarn. Bad i iskalde fossefall, prøv elvefiske, og vandre i grotter; på høyfjell; eller i frodig mark i det mangfoldige nasjonalparkriket. Kjør Kulturveien tilbake til Bodø, og besøk små steder med sterk bygdekultur og sjarm. Turen byr på et skattekammer av kulturminner, naturopplevelser og lokale delikatesser.

(Kart over kjøreruten finner du nederst på siden)

-----

Hvor reiser jeg, og hvor stopper jeg?

START
Bodø

Bodø sentrum er et naturlig startpunkt for ulike opplevelser og utflukter i Salten, og Nordland forøvrig. Byen er et kommunikasjonssentrum for både fly, tog, hurtigbåter, ferger, hurtigruten, buss, og bil. Bodøbyen i seg selv byr på yrende kulturliv, spisesteder, shopping, utesteder, skybars og storslagne naturopplevelser i umiddelbar nærhet.

Her finner du ting å gjøre i Bodø.

Kjører du E6 nordfra eller sørfra, kan og også oppleve deler av denne turen på veien.

Bodø i sensommerlys, Foto: Ernst Furuhatt

-

INGEBORGFOSSEN
Saltdal

Følg E6 og ta av ved skilting til Botn Krigskirkegård (like før du kommer til Rognan). Kjør veien i 3km til den stopper, og parker innerst i Botnvatn ved hengebrua der. Herfra er det en halvtimes gåtur til majestetiske Ingeborgfossen. Et perfekt og enkelt turmål der vi garanterer at du får et bra feriebilde!

Se turbeskrivelse til Ingeborgfossen.

Ingeborgfossen, Foto: Frank R. Dahl
Ingeborgfossen, Foto: Frank R. Dahl

-

ROGNAN
Saltdal

Rognan er kommunesentrumet i Saltdal. Det er et naturlig stoppested på veien, med både butikker, kaféer og overnattingssteder. Midt i sentrum av Rognan finner du en rekke med 100 år gamle brygger - noen av de siste autentiske bygningsmiljøene i Norge. Er du heldig treffer du kanskje båtbygger Kai Linde som blant annet bygger sjarmerende Nordlandsbåter.

Bryggene på Rognan, Foto: Saltdal kommune

-

SYKKELSTIEN I SALTDAL
Opplev Saltdalsnaturen fra sykkelsetet

Det går sykkelsti gjennom hele Saltdal kommune - helt fra Storjord til Rognan, eller motsatt vei. Strekningen mellom Storjord og Nordnes går på idyllisk natursti gjennom skog og flott natur. Langs stien finner du også en liten badekulp som barna vil elske. Du finner både benker og gapahuker på veien. Strekningen fra Nordnes til Rognan går på egen sti og på deler av "gammelveien" gjennom Saltdal gårdstun og langs Saltdalselva. Stien er godt merket med skilt hele veien.

Har du ikke med egen sykkel kan du leie dette hos Rognan hotell, Nordnes Kro og Camping, og Saltdal turistsenter.

Hos Nordnes Kro & Camping kan du ta med deg lunsjpakke med lokal mat! Photo: Kontrafei Media
Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

MØSBRØMLEFSE
Lokal delikatesse

Ikke ta av mot Beiarn med en gang - kjør litt videre innover i Saltdal og smak på Møsbrømlefsa før du drar videre. Dette er en ekte Saltenrett du vil elske! Den er mer enn bare ei lefse - den symboliserer både tilhørighet og identitet for en ekte Saltenværing.

Du kan kjøpe den hos veikroa Nordnes Kro og Camping. Her finner du også Turistinformasjon og overnattingsmuligheter.

Møsbrømlefse, Foto: Nadia Norskott

-

NORDLAND NASJONALPARKSENTER & ADDE ZETTERQUIST KUNSTGALLERI
Saltdal

Kjører du (eller sykler) helt inn til Storjord kan du besøke Nordland Nasjonalparksenter - som er besøkssenter for de ni nasjonalparkene i Nordland. Her finnes både aktivitetstun og naturveiledning. Opplev både kunst- og naturutstillinger i vakker arkitektur og naturskjønne omgivelser. I tillegg til å være besøkssenter, inneholder bygget et kunstgalleri for Per Addes og Kajsa Zetterquists billedkunst. 

Besøkssenter Nasjonalpark, Foto: Nordland Nasjonalparksenter
Adde Zetterquist kunstgalleri, Foto: Nordland Nasjonalparksenter

I området rundt Nordland Nasjonalparksenter finner dere klatrejungel som barna kan boltre seg i. Stedet er også et perfekt utgangspunkt for ulike turer og vandringer.

Klatrejungel i Saltdal, Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

SALTDALSELVA
"Dronninga i Nord"

Saltdalselva er kjent for sitt gode laksefiske, og er et egnet sted for fluefiskere. Spesielt ved Storjord der Saltdalselva starter som følge av at Junkerdalselva og Lønselva møtes, er en god fiskeplass. 

Vi minner om god fiskeskikk :)

Mer informasjon om fiske i Saltdalselva finner du her.

Les mer om koronahensyn under laksefiske her.

Fiskekort kjøpes hos Nordnes Kro og Camping.

Psst... 17. august 2020 arrangeres Villaksens dag i Saltdalselva - spesielt for barn og ungdom.

Saltdalselva møter Lønselva og Junkerdalselva, Foto: Saltdal kommune

-

LJØSENHAMMEREN
Sæterbesøk

Kjør et lite stykke tilbake på E6 mot Rognan igjen, og ta av på Kulturveien (Fv812). Ikke lenge etterpå kommer du til sæterkaféen Ljøsenhammeren. Her kan du stoppe for et måltid eller en is, og hilse på Huskyhunder og geiter. Kanskje tar dere en tur med hundevogn?

NB! Pass opp for sau i veien på sommerstid ;)

Et is-stop på Ljøsenhammeren er obligatorisk. Foto: Karoline O.A. Pettersen
Hils på de søte dyrene på sætera, Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

STAVKIRKA PÅ STAVJORD
Beiarn

Før du kommer til Misvær, er det et must med en avstikker til Beiarn. 

Det første stoppestedet i Beiarn er Stavkirka. Med tømmer fra egen skog og et postkort som arbeidstegning bygde pensjonisten Magnus Stensland sin egen stavkirke i miniatyr (ferdig i 2008). Over 7000 håndlagde takspon er bare en av de imponerende detaljene.

Stavkirka i Beiarn, Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

HUSFLID HOS LAFTEHYTTA
Beiarn

Hos Laftehytta finner du et utvalg av over 80 lokale produsenter som selger håndlagde husflidsprodukter i garn, stof, tre, glass og mye mer. Her finner du de virkelig autentiske feriegavene!

Laftehytta, Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

BEIARELVA
Fiskelykke

I Beiarn finner du den andre landskjente fiskeelva på denne ruta! Målt i laks per kilometer er dette Norges beste lakseelv - så her er det sjans for storfisk på kroken. Her kan du stå i frodige naturomgivelser som gir hvilepuls, og når det napper i snøret er det rett opp i makspuls!

Les mer om fiskekort og fiskeregler i Beiarelva her.

Å lære fra de beste er lurt, Foto: Karoline O.A. Pettersen

Hvis du har lite erfaring, book en fiskeguide. Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

VILLMARKSOPPLEVELSER
Beiarn

Albmi Adventure tar deg gjerne med på guidede naturopplevelser i villmarken. Kanskje vil du gå på skitur under midnattssola (husk solfaktor!), vandre i nasjonalparkene eller klatre i de høyeste fjelltoppene. Sjekk ut naturopplevelsene til Albmi Adventures.

Naturen her er helt enkelt vakker! Foto: Karoline O.A. Pettersen
Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

ARCTIC CABINS
Kulturveien

Stop hos Arctic cabins for utendørseventyr. Få en innføring i pil og bue, og prøv rappellering ned fjellveggen. Vi låver mye gøy for store og små! Stop at Arctic Cabins for some outdoor adventures. 

Sikkerhet først, Foto: Karoline O.A. Pettersen
Foto: Karoline O.A. Pettersen

Legg inn en overnatting i en av de koselige hyttene her også. Restauranten er også åpen for både frokost og middag. 

Idyllic around the cabins as well, Photo: Karoline O.A. Pettersen

-

MISVÆR
Kulturveien

Kjør tilbake til Fv812 - som også kalles Kulturveien, og følg denne veien tilbake til Bodø via Misvær. 

I Misvær finner du mange spennende turopplevelser og kulturminner som kan være verdt et stopp. Misvær har også campingplass dersom det er nødvendig med en overnatting. 

Et stopp du MÅ få med deg langs Kulturveien er Urtehagen på Tofte. Det vakre og unike spisestedet serverer nydelig mat med lokale råvarer og urter fra egen hage. 

Urtehagen på Tofte, Foto: Karoline O.A. Pettersen
Et måltid i disse omgivelsene er deilig, Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

SALTSTRAUMEN – VERDENS STERKESTE MALSTRØM
Kulturveien

Siste stopp tar dere i Saltstraumen, bare 33km før dere er tilbake Bodø sentrum. Det spektakulære naturfenomenet har begeistret mange. Hver sjette time når tidevannet snur skal vannmasser på 400 millioner kubikkmeter passere et smalt sund i en hastighet på opp til 20 knop. Dette skaper enorme krefter i form av massive strømvirvler. Likevel – eller derfor – har straumen et fantastisk undervannsliv med rike forekomster av ulike fiskesorter, skjell, krepsdyr, sjøanemoner, korallrev og mye mer.

 

Saltstraumen er som en naturlig fornøyelsespark. Dere kan dykke, snorkle, fiske eller rafte med RIB-båt i de heftige vannmassene. 

> Se alle aktiviteter i Saltstraumen.

RIB-rafting i Saltstraumen, Foto: Tommy Andreassen

Besøk når strømmen er på sitt sterkeste

Straumen er på det sterkeste to ganger om dagen, men tidspunktet varierer, så sjekk Saltstraumentabellen og planlegg reisen deretter.

Fiske i Saltstrumen, Foto: Ernst Furuhatt

Ønsker dere å bli i Saltstraumen lengre finnes både kafé, campingplass og hotell her. Dere kan også besøke opplevelsessenteret Magic Saltstraumen og lære mer om fenomenet, bli med på historiske vandringer med Saltstraumen Stories, eller besøk Tuvsjyen hvor noen av Norges første steinalderbosetninger fant sted.

Dykking i saltstraumen
Dykking i Saltstraumen, Foto: Vebjørn Karlsen

Kart over kjørerute og stoppesteder

Musikk til Nord-Norgesferien

Leie bil i Bodø & Salten?

Leie bil i Bodø & Salten?

AVIS Bilutleie

AVIS leier ut alle typer biler; personbiler, varebiler og minibusser. Her finner du noe som passer uansett hvem eller hvor mange du reiser sammen med.
Utleiesteder: Bodø Lufthavn og Påls vei 9
Tlf.: (+47) 755 41 000
avis.no

 

Budget Bilutleie

Budget bilutleie har et utvalg biler som er trygge å kjøre på nord-norske veier. Enten du kjører sammen med familie, venner eller kjæresten.
Utleiesteder: Bodø Lufthavn og Påls vei 9
Tlf.: (+47) 948 04 333
budget.no

Ta en rundtur i Salten og kjør fra Bodø til innlandssommer i Saltdal og Beiarn, og kjør Kulturveien via Misvær tilbake til Bodø.

23.04.202013:39 Julie Abelsen