Roadtrip langs nordre del av Kystriksveien: Bodø, Gildeskål, Meløy og Rødøy

Mektige naturfenomener, kystkultur, arkitektur og fotovennlige turmål. En roadtrip langs kystriksveien burde alle kjøre, hverfall en gang.

Varighet: 3 – 7 dager

Sesong: Sommer og høst

Transport: Egen bil eller leiebil (ev. kombinasjonen buss, sykkel og hurtigbåt)

Rute: ca. 220 km en vei

-----

Ta en roadtrip langs deler av Kystriksveien til eller fra Bodø – bare kjøreturen i seg selv vil ta pusten fra de fleste. Det er ikke uten grunn at det ofte sies at Nordland har verdens vakreste kyst. Denne strekningen er også en del av den nasjonale turistveien «Helgelandskysten». På veien kan dere oppleve naturfenomener som verdens sterkeste malstrøm - Saltstraumen, og Nord-Skandinavias største isbre - Svartisen. Dere kan beundre kontrastene mellom imponerende arkitektur og historisk kystkultur, utforske det mangfoldige øyriket, og gå på oppdagelsesferd i spennende fjellformasjoner. Hele veien har dere havutsikt nordover med midnattssola som følgesvenn.

Ruten kan også kjøres motsatt vei med start nord på Helgeland.

(Kart over kjøreruten finner du nederst på siden)

-----

Hvor reiser jeg, og hvor stopper jeg?

START
Bodø

Bodø sentrum er et naturlig startpunkt for ulike opplevelser og utflukter i Salten, og Nordland forøvrig. Byen er et kommunikasjonssentrum for både fly, tog, hurtigbåter, ferger, hurtigruten, buss, og bil. Bodøbyen i seg selv byr på yrende kulturliv, spisesteder, shopping, utesteder, skybars og storslagne naturopplevelser i umiddelbar nærhet.

> Her finner du ting å gjøre i Bodø.

Bodø i sensommerlys, Foto: Ernst Furuhatt

-

SALTSTRAUMEN – VERDENS STERKESTE MALSTRØM
Bodø

Første stopp tar dere allerede i Saltstraumen, bare 33km utenfor Bodø sentrum. Det spektakulære naturfenomenet har begeistret mange. Hver sjette time når tidevannet snur skal vannmasser på 400 millioner kubikkmeter passere et smalt sund i en hastighet på opp til 20 knop. Dette skaper enorme krefter i form av massive strømvirvler. Likevel – eller derfor – har straumen et fantastisk undervannsliv med rike forekomster av ulike fiskesorter, skjell, krepsdyr, sjøanemoner, korallrev og mye mer.

 

Saltstraumen er som en naturlig fornøyelsespark. Dere kan dykke, snorkle, fiske eller rafte med RIB-båt i de heftige vannmassene.

> Se alle aktiviteter i Saltstraumen.

RIB-rafting i Saltstraumen, Foto: Tommy Andreassen

Besøk når strømmen er på sitt sterkeste

Straumen er på det sterkeste to ganger om dagen, men tidspunktet varierer, så sjekk Saltstraumentabellen og planlegg reisen deretter.

Fiske i Saltstrumen, Foto: Ernst Furuhatt

Ønsker dere å bli i Saltstraumen lengre finnes både kafé, campingplass og hotell her. Dere kan også besøke opplevelsessenteret Magic Saltstraumen og lære mer om fenomenet, bli med på historiske vandringer med Saltstraumen Stories, eller besøk Tuvsjyen hvor noen av Norges første steinalderbosetninger fant sted.

Dykking i saltstraumen
Dykking i Saltstraumen, Foto: Vebjørn Karlsen

-

KJELLINGSTRAUMEN FJORDCAMP
Gildeskål

Legg inn et stopp hos fjordcampen i Kjellingstraumen. Her er utleie av både båt, fiskeutstyr og overnatting.

-

SANDHORNØYA OG LANGSANDEN
Gildeskål

Kjør videre i ca. en halvtime, og ta en avstikker til Sandhornøya. Her finner dere Langsanden – den 2 km lange sandstranden er kanskje en av Norges fineste. Ser dere etter en bra teltplass, er dette stedet. Ved stranda finnes både parkeringsplass og servicebygg med toaletter og dusj.

Langsanden, Foto: Gildeskål kommune

Vil dere ha en mer komfortabel overnatting, men likevel være tett på naturen, kan dere bo i en dome hos Følvika Northern Retreat. Derfra er veien kort til fergeleiet på Horsdal hvor dere kan ta en tur over til Arnøyene.

På veien til Horsdal kan den kulturinteresserte stoppe ved Blix-tunet (barndomshjemmet til poet, politiker og teolog Elias Blix), og vandre Blix-stien til Blix-bautaen.

Før dere går ombord på ferga til Arnøyene anbefales en topptur til Sandhornet (turen starter ved fergeleiet). Det er en krevende tur, men utsikten på toppen er verdt alt slitet – turkist hav og små øyer så langt øyet kan se!

> Se turbeskrivelsen til Sandhornet.

> Se fergetider "Horsdal - Sund - Sørarnøy".

-

ØYOPPLEVELSER I GILDESKÅL OG MELØY
Arnøyene / Fleinvær / Støtt / Bolga

Arnøyene: Sørarnøy & Nordarnøy

Gå i land på Sørarnøy og opplev øysamfunnet her før dere kjører videre til Nordarnøy (øyene er forbundet med en liten bro). Her finner dere Arnøy brygge med flotte sjøleiligheter, restaurant og fiskeopplevelser. Hos dem kan dere leie båt og utforske øyriket i Salten på egenhånd - øyhopp med egen båt til Fleinvær, Støtt og Bolga. Ta dere god tid, og legg gjerne inn noen overnattinger på båtferden.

Har dere ikke mulighet til å kjøre båt selv, så fortvil ikke. Aasgardr Services på Sørarnøy tilbyr også båtsafari til smellvakre Fugløya og øyhopping på bestilling.

Jonbrygga på Sørarnøy, Foto: Aasgardr services

The Arctic Hideaway på øya Fleinvær.
Her kan dere puste ut og nyte stillhet i kombinasjon med verdenskjent arkitektur.

The Arctic Hideaway, Foto: Kathrine Sørgård

Støtt brygge,
med overnatting og restaurant på det som en gang var et gammelt handelssted. Kajakk- og vandreturer på Støtt er godt for sjela.

Støtt brygge, Foto: Hans Petter Soer

Bolga brygge,
med sjøhus, havfiske og klatring på Bolgfjellet som stikker rett opp av havet. Her er også både restaurant og overnattingsmuligheter.

Bolga, Foto: Bolga brygge

Øyene i Gildeskål og Meløy er også lett tilgjengelig med hurtigbåt fra andre steder på fastlandet. Bare ta ferga tilbake og fortsett kjøreturen sørover.

-

GILDESKÅL KIRKESTED
Inndyr

Når dere tar ferga tilbake fra Arnøyene kan dere gå i land på fastlandet på Sund istedenfor Horsdal (på Sandhornøy), og kjøre innom Inndyr (Man kan også kjøre hit fra hovedveien dersom man velger å ikke dra innom Sandhornøy og Arnøyene). På Inndyr ligger hyggelige Heimsjyen kafé og en matbutikk hvor dere kan handle bil-snacks. Mens dere er i området bør dere besøke Gildeskål kirkested fra middelalderen, en historisk perle med omvisninger og prestens galleri med egne malerier.

Gildeskål kirkested, Foto: Gøril Pedersen

Vel tilbake på FV17 skjuler det seg en liten skatt ved veien videre sørover. Den glømda staden er vel verdt et besøk – her er det både et kunstprosjekt og et thai-hus der det er mulig å overnatte hvis du har med utstyr.

-

FINNESJURAN

Er du en av di som vil kombinere ferien med fysisk aktivitet og fine bilder til Instagramfeeden? Da bør du begi deg ut på en tur opp Finnesfjellet og ta et bilde ved de ikoniske Finnesjuran på vei opp. Utsikten fra toppen er helt upåklagelig. Vel nede kan du ta et forfriskende bad på den vakre Storvikstranda - her er både volleyballbane, toalett og matbutikk.

 

> Se turbeskrivelse til Finnesfjellet her.

Finnesjuran, Foto: Frida Bringslimark
Finnesfjellet, Foto: Frida Bringslimark

-

FOGG GILDESKÅL
Lokal design

På vei mot Meløy anbefaler vi et stopp hos søstrene Gøril og Frøydis bak Fogg Gildeskål – et lokalt klesmerke spesialisert på high-end luer, skjerf og ulltrøyer. Inspirert av oppdagere, sjømenn og måten de har kledd seg, er klærne designet for den moderne eventyreren som ikke kompromisser på stil eller etikk. Disse klærne vil dere garantert få bruk for på resten av turen.

Foto: Fogg Gildeskål

-

UREDDPLASSEN
Verdens vakreste utendørstoalett

Blir det behov for en tissepause på veien, kan dere stoppe på Ureddplassen som flere ganger har blitt omtalt som verdens vakreste offentlige toalett. Det er også et fint fotostop med utsikt innover fjorden, mot Storhavet, Fugløya, Lofotveggen og horisonten. Ureddplassen er i tillegg et minnested, der et monument er reist til minne om de omkomne etter at ubåten Uredd gikk på ei mine i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig.

Ureddplassen, Foto: Kaare Eggesvik/moldjord.no

-

> Se flere tips til opplevelser i Gildeskål her

-

KYSTBYEN ØRNES
Meløy

Ørnes er kommunesentrumet i Meløy og et trafikkutepunkt for båttrafikken langs kysten med Hurtigruten, hurtigbåt og ferge. Innseiliga med Hurtigruten til Ørnes er sagt å være den flotteste av alle anløpene langs kysten. Fra Ørnes kan du ta ferge eller hurtigbåt rett over til både Støtt og Bolga. Med hurtigbåten kommer du også til Rødøy og Sørarnøy.

Reiser du med hurtigbåt må du huske å booke plass på forhånd (på grunn av covid-19 er det redusert kapasitet på båtene, og kun de med forhåndsbooket billett er sikret plass)

På Ørnes finnes også et lite utvalg butikker, spisesteder, apotek, vinmonopol og overnattingssteder. 

-

GLOMFJORD
Industribygda

Kjører dere videre innover Meløy kommer dere til den historiske industribygda Glomfjord – et av de første kraftsentrene i Norge.

Legg inn en overnatting hos Svartisen Apartments, så kan dere bruke hele dagen på vanvittige naturopplevelser i nærheten.

-

FYKANTRAPPA
1132 trappetrinn opp fjellveggen

I Glomfjord kan dere ta turen opp Fykantrappa, Europas best bevarte utendørs tretrapp. En opplevelse som gir skrekkblandet fryd. Trappa ble bygget i 1919 av Rallarene, som jobbet på fjellet for å lede vann ned til Glomfjord kraftverk. På toppen venter fantastisk fjordutsikt og hyggelig vertskap hos Rallarbrakka, hvor du kan spise en velfortjent vaffel.

Fykantrappa, Foto: Hege Davidsen


OBS!

Vi gjør obs på at Fykantrappa kan være stengt i perioder med rasfare eller vedlikehold. Turen opp gjøres på eget ansvar – så vær forsiktig! Se fykan.no for oppdatert informasjon.


Har du høydeskrekk kan du gå over fjellet Nedre Naver i istedenfor, og likevel komme frem til Rallarbrakka og toppen av trappa.

> Se turbeskrivelse Nedre Naver her.

-

SVARTISEN
Nord-Skandinavias største isbre

En av de helt åpenbare opplevelsene langs denne ruten er Svartisen. Ta den lille shuttle-båten fra hovedveien, over Holandsfjorden, til Svartisen. De mest eventyrlystne blir med på brevandring eller midnattssoltur på breen. Men du kan også beskue den fra kaféen Brestua mens du nyter en god lunsj.

Alenetid ved breen gjør godt for både kropp og sjel. Ta med telt eller hengekøye og nyt dagen og/eller natten ved Svartisen. Vi lover den mest vanvittige utsikten til morgenkaffen. Kanskje våger du deg på et bad i det iskalde brevannet.

Foto: Visit Bodø

Svartisen, Foto: Emil Sollie/Brixton Frames/Visit Helgeland

-

KYSS EN ELG
Tør du?

Rett ved Brestua finner du også Svartisen Moose hvor du kan møte den tamme elgen Embla!

Foto: Visit Bodø

-

ØYHOPPING I RØDØY
Rødøya / Gjerøy / Selsøyvik / Myken

Videre fra Svartisen tar kjøreruta dere til Rødøy kommune. Ta ferga fra Halsa til Ågskardet, og kjør derfra ut til Vågaholmen. Herfra kan dere dra på øyhopping med hurtigbåten i det smellvakre kystlandskapet. Hurtigbåt trafikkerer mellom øyene og fastlandet i Rødøy daglig, og anløper blant annet Vågaholmen, Rødøya, Gjerøy og Selsøyvik (men også flere andre vakre steder). Til Myken kommer du enten med lokalbåten MS Gjerøy, eller med den regionale hurtigbåten fra Rødøya klokka 10.45 (den går direkte fra Bodø klokka 08.00).

hurtigbåt i rødøy
Foto: Rødøy kommune

Sjekk rutetidene for hurtigbåt og planlegg deretter:
Rutetider for «MS Gjerøy».

Rutetider for den regionale hurtigbåten «NEX 1»
(med ekstra sommeravganger i tabellen til høyre).

> Book plass på hurtigbåt her.

Det kan være nødvendig å legge inn en overnatting eller to dersom du reiser med hurtigbåt, så planlegg godt. 

-

Bilferge
Du kommer deg også til øya Rødya med bilferge fra Jektvik. Dette er enkleste reisevei for deg som ønsker å bestige Rødøyløva på veien uten å stoppe innom flere steder (kun tur/retur på hverdager).

-

På Vågaholmen og i Jektvik er både matbutikk, drivstoffpumpe og kaféer med uteservering.

Langs veien mellom FV17 og Vågaholmen finner du Falch gamle handelssted og Rødøy museum med utstillinger og fiskerihistorie. Har du god tid før hurtigbåten/ferga, så legg inn et stopp her.

Foto: Rødøy kommune

Rødøya
Rødøya har flotte strender, eventyrskog og Norges eneste bamsemusem. Ta turen opp majestetiske Rødøyløva i midnattssola, det blir en utsikt du sent vil glemme. Her er også butikk og et par kaféer/serveringssteder.

Rødøyløva, Foto: Rødøy kommune

Gjerøy
Her kan dere gå i land for litt påfyll på den idylliske kaféen, ikke langt fra båtkaia. Nyt stillheten og utsikten øylivet byr på!

Gjerøy, Foto: Rødøy kommuneSelsøyvik
Besøk Selsøyvik handelsted – et av få langs kysten som fortsatt er i drift, en historisk perle og kommunens tusenårssted. Her er både overnattingsmuligheter, landhandel, kafé og gjestehavn. 

Selsøyvik, Foto: Røøy kommune

Myken
Det gamle fiskeværet Myken er sterkt å anbefale. Her kan du blant annet overnatte i en innendørs campingvogn og besøke Myken whiskydestilleri.

Myken, Foto: Rødøy kommune

-

KRYSS POLARSIRKELEN
grensen til arktis

I Rødøy kan du krysse polarsirkelen flere steder. Kjørende langs Kystriksveien (FV17) krysser du den ved Telnes på fergeturen mellom Jektvik og Kilboghamn - dette annonseres på høytaleren og du har god utsikt til Polarsirkelmerket fra ferga.

Øyferga i kommunen krysser polarsirkelen flere ganger på turen Selsøyvik-Storselsøy-Nordnesøy. Det samme gjør hurtigbåten dersom du tar den rundt i øyene. Så hold kamera klart på turen!

Polarsirkelen, Foto: Rødøy kommune

-

 Reiser du med hurtigbåt må du huske å booke plass på forhånd (på grunn av covid-19 er det redusert kapasitet på båtene, og kun de med forhåndsbooket billett er sikret plass)


Tilbake til bilen på Vågaholmen kan dere enten fortsette nedover Kystriksveien for flere opplevelser på Helgeland, eller returnere til Bodø for å utforske nordre del av Salten.

Kart over kjørerute

Musikk til Nord-Norgesferien

Leie bil i Bodø & Salten?

Leie bil i Bodø & Salten?

AVIS Bilutleie

AVIS leier ut alle typer biler; personbiler, varebiler og minibusser. Her finner du noe som passer uansett hvem eller hvor mange du reiser sammen med.
Utleiesteder: Bodø Lufthavn og Påls vei 9
Tlf.: (+47) 755 41 000
avis.no

 

Budget Bilutleie

Budget bilutleie har et utvalg biler som er trygge å kjøre på nord-norske veier. Enten du kjører sammen med familie, venner eller kjæresten.
Utleiesteder: Bodø Lufthavn og Påls vei 9
Tlf.: (+47) 948 04 333
budget.no

En kjøretur til mektige naturfenomener, kystkultur, arkitektur og fotovennlige turmål

23.04.202013:11 Julie Abelsen