Roadtrip til Sulis

Bodø - Valnesfjord - Fauske sentrum - Sulitjelma

Varighet: 1 – 3 dager

Sesong: Hele året

Transport: Egen bil eller leiebil (ev. i kombinasjon med buss/tog)

Rute: 96,7 km (en vei)

-----

Ta en kjøretur fra Bodø til Fauske kommune. Dette er en roadtrip til industrihistorie, lokal mat og mektige fjellopplevelser! Bli kjent med lokal kultur og historie når du besøker våre anbefalte steder og menneskene bak. La deg begeistre og få adrenalinkick ved å prøve noen av de arktiske naturaktivitetene i et vilt og rikt fjellandskap. Du kan for eksempel bli med på fjellvandring, kanopadling, fjellvannsfiske, street art eller ski. Dra på tur med guide eller utforsk på egenhånd. Du kan kjøre til Sulitjelma og tilbake til Bodø på en dag, og likevel ha tid til å stoppe underveis. Eller du kan booke en helgetur med overnatting på Jakobsbakken Mountain Resort, Han Sylte heimen og/eller på Fauske Hotell.

(Kart over kjøreruten finner du nederst på siden)

-----

Hvor reiser jeg, og hvor stopper jeg?

START
Bodø

Bodø sentrum er et naturlig startpunkt for ulike opplevelser og utflukter i Salten, og Nordland forøvrig. Byen er et kommunikasjonssentrum for både fly, tog, hurtigbåter, ferger, hurtigruten, buss, og bil. Bodøbyen i seg selv byr på masse kultur, spisesteder, shopping, utesteder, skybars og storslagne naturopplevelser i umiddelbar nærhet.

Her finner du ting å gjøre i Bodø.

Bodø i midnattssol, Foto: Ernst Furuhatt

-

HAN SYLTE KOLONIAL, NANOBRYGGERI OG BnB
Valnesfjord

Etter ca. 45 minutt kjøring fra Bodø ankommer du gulrotbygda Valnesfjord. Her finner du kolonialen Han Sylte som produserer gulrotmarmelader av de hakkede gulrøttene som er for stygge til å bli solgt i butikkene. Kolonialen har åpent hver lørdag på sommeren. Her kan du stoppe for Saltens beste kanelboller, kaffe og gulrotsuppe, og du kan handle både marmelade i ulike smaker, «Hissig rabarbera ketchup» og mye annet godt i kolonialen. Gulrøtter fra Valnesfjord er viden kjent for sin gode smak. Jordsmonnet her er dypt, og forholdene er optimale for gulrotproduksjon. Med sol hele døgnet og lave temperaturer blir gulrøttene ekstra søte.

Foto: Han Sylte

-

FAUSKE SENTRUM
Fauske

Fauske er et naturlig stoppested på de fleste lange kjøreturer til/fra Bodø. Her finner du et lite sentrum med butikker og spisesteder. Har du behov for en komfortabel overnatting på veien, kan du sjekke inn på Fauske hotell – like ved E6 og med flott utsikt mot hav og fjell.

Se tips til ting å gjøre i Fauske kommune.

-

FAUSKE BYGDETUN
Fauske

Bare et steinkast fra Fauske sentrum ligger bygdetunet – vendt mot fjorden og omkranset av en vakker bjørkeskog. Bygdetunet er ikke åpent for guiding sommeren 2020, men det er mulig å gå inn i byggene på egenhånd. Det er i tillegg et vakkert sted for spasertur og piknik, og du på tunet finnes en flott frisbeegolfbane. Så ta med barna på grilling og aktiv lek på tunet (husk egen frisbee). Er du kunstinteressert anbefaler vi en tur langs fjæra der du finner Per Barclays bidrag til Skulpturlandskap Nordland.

Ved bygdetunet er det bobilparkering med tømestasjon.

Fauske bygdetun, Foto: Nordlandsmuseet

-

GÅTUR TIL SJØNSTÅ GÅRD
Fauske

Kjør gjennom Fauske sentrum og videre på E6 i ca. 5 min før du tar av ved Finneid og følger veien innover mot Sulitjelma. Stop for en gåtur til Sjønstå Gård før du kommer helt inn til Sulis.

Sjønstå Gård er et fredet klyngetun ved Øvervatn som antas å ha eksistert siden 1600-tallet. Beboerne her har gjennom historien livnært seg på jordbruk og fiske, som var vanlig for folk flest langs Skjerstadfjorden. Det er ikke åpent for guiding sommeren 2020, men et vakkert sted for en enkel tur. En gåtur hit tar ca. 10 minutter fra parkeringsplassen ved Folkets hus. Deler av området er privat eiendom, så vis hensyn og trø ikke over grensene.

På sommeren har Folkets hus åpent på søndager med sitt populære salg av møsbrømlefse – en ekte og tradisjonsrik Saltenrett du vil elske!

Se turbeskrivelse til Sjønstå gård.

-

SULITJELMA
Sulitjelma


Kjør veien opp til den gamle gruvebyen i Sulitjelma, som er bygd i jernbanetraseen til Sulitjelmabanen og er fredet av riksantikvaren. Sulitjelmabanen ble påbegynt allerede i 1892 og inneholder historier rundt enhver sving. Over 100 års gruvedrift i et samfunn som regnes som unikt i norsk industrihistorie har satt sine spor. På veien opp får du oppleve et majestetisk dalføre med fossefall og utsikt mot høye fjell.Sulitjelma turistsenter, eller Daja som stedet også kalles, kan du kjøpe både fiskekort og jaktkort, og leie hytte dersom du vil legge en overnatting her. Her er også parkering for bobil og campingvogn, og muligheter for leie av badestamper og badstue.

I sentrum av Sulitjelma finner du en Coop Prix butikk hvor du kan handle det du trenger av tur- og hyttemat.

Jakt i Sulisfjellene, Foto: Tom Roger Olsen

-

GRUVEHISTORIE
Sulitjelma

Sulitjelma er opprinnelig et samisk område. Arkeologiske funn knytter samene til området, over ett tusen år tilbake i tid. Sommerbeite for tamrein er dokumentert tilbake til slutten av 1500-tallet. I 1848 slo norske rydningsfamilier seg ned i Sulitjelma. I 1858 ble det funnet kobber- og svovelkis i området, og en begrenset undersøkelsesdrift ble drevet sporadisk. 

 

Da den svenske industrimannen Nils Persson i 1887 sikret seg rettighetene til forekomsten, ble det igangsatt gruvedrift av større omfang. I 1891 ble Sulitelma aktiebolag etablert, og etter dette opplevde bedriften og stedet en nærmest eksplosjonsartet utvikling. Tidlig på 1900-tallet var gruveselskapet landets største bergverk, og nest største industribedrift. Gruveselskapet produserte både svovelkis og kobber. På det meste hadde selskapet 1750 ansatte, dette var i 1913. 

 

Hvis du kjører «øverveien» igjennom bebyggelsen til Sulitjelma vil du se tydelige forskjeller på boligene. Klasseskillet i Sulitjelma var enormt og du kan tydelig se store, flotte eneboliger beliggende ved tennisbane og strøk med store brakker i andre deler av bebyggelsen der arbeidere ble stuet inn i små leiligheter sammen med familien sin. Du finner også det ærverdige «Storkontoret», bygget der verksledelsen hadde kontorene sine, kirke uten spir, gammel togstasjon og et industriområde som vitner om den storheten som en gang var her.

-

STREET ART
Sulitjelma

På de ruvende byggene i industriområdet i Sulitjelma kan du gå på oppdagelsesjakt etter spektakulære street art malerier. I 2015 ble kunstfestivalen Up North arrangert her, og flere av verdens fremste street art kunstnere satte sitt preg på noen av de historiske bygningene her. De 14 verkene dekorerer det som en gang var et aktivt gruvesamfunn, og kunsten illustrerer mye av den mektige historien herfra.

Foto: Visit Bodø

-

SULITJELMA GRUVEMUSEUM
Sulitjelma

Sulitjelma gruvemuseum ligger i det første industriområdet som ble etablert ved oppstart av gruvedrift. Her finner du den gamle kobbersmeltehytta (1899), og den første kraftstasjonen (1893). Museet gir innblikk i historien til gruvedriften i området, og har en egen unik utstilling av mineraler fra gruvene her.

Foto: Nordlandsmuseet

-

MEKTIGE NATUROPPLEVELSER
Sulitjelma

Drar du til Sulitjelma er det et "must" å dra på fjellvandring. Sulitjelma ligger i et av de mest spennende botaniske områdene i Skandinavia. På sommeren i perioden juni til midten av juli kan du oppleve sjeldne arktiske planter i full blomst. Du finner også geologistier – blant annet til «Kong Oscars skjerp» og Furuhaugen gruve. Terrenget byr på uendelige turmerkede stier, og mange turistforeningshytter. Sulisfjellet er kjent langt utover Norges grenser som et av landets mektigste naturlandskap. Det ligger i hjertet av Lappland og er inngangsporten til verdensarvområdet Laponia, som ligger rett over grensen fra Sulitjelma. Her finnes alt fra storslått kupert viddelandskap med mange store og små fiskevatn, til langstrakte U-daler mellom høyreiste fjellmassiv.
Se turforslag i Sulitjelma og Laponia her.

Foto: Per Ludvig Mosti

-

JAKOBSBAKKEN MOUNTAIN RESORT
Sulitjelma

Kjører du videre innover i Sulitjelma, helt til veien stopper, kommer du til idylliske Jakobsbakken Mountain Resort. Jakobsbakken er et gammelt gruvesamfunn fra 1900-tallet som i dag er omgjort til overnattingssted. I sommer er det åpen utekafé i lavvo med salg av den lokale tradisjonsretten Sellkaker.

På Jakobsbakken kan du leie nyrenoverte romslige leiligheter med åtte sengeplasser. Med Jakobsbakken som base kan du oppleve alt den arktiske fjellheimen har å by på – både med og uten guide. Bli for eksempel med på guidet tur langs sulitjelmabanen eller utendørsyoga.  
Sjekk flere opplevelser og overnattingsmuligheter i Sulitjelma her.

Jakobsbakken Mountain Resort, Foto: Tom Roger Olsen

Kart over kjørerute og stoppesteder

Musikk til Nord-Norgesferien

Leie bil i Bodø & Salten?

Leie bil i Bodø & Salten?

AVIS Bilutleie

AVIS leier ut alle typer biler; personbiler, varebiler og minibusser. Her finner du noe som passer uansett hvem eller hvor mange du reiser sammen med.
Utleiesteder: Bodø Lufthavn og Påls vei 9
Tlf.: (+47) 755 41 000
avis.no

 

Budget Bilutleie

Budget bilutleie har et utvalg biler som er trygge å kjøre på nord-norske veier. Enten du kjører sammen med familie, venner eller kjæresten.
Utleiesteder: Bodø Lufthavn og Påls vei 9
Tlf.: (+47) 948 04 333
budget.no

Kjøretur med industrihistorie, lokal mat og mektige fjellopplevelser

23.04.202012:58 Julie Abelsen