Bilferie langs E6

Unike overnattingssteder, lokal mat, smellvakker natur og sjarmerende bygdekultur

Varighet: 1 – 4 dager

Sesong: Sommer og høst

Transport: Egen bil eller leiebil

Rute: ca. 270 km (pluss en avstikker til Steigen på ca. 100 km)

-----

Kjør langs Norges hovedpulsåre E6 fra sør til nord (eller motsatt), og opplev alt av hva nordnorsk natur og kultur har å by på langs veien. Stopper du på de riktige stedene kan du oppleve både sjarmerende bygder, tradisjonsrik mat, storslått natur og arkitektur – i kombinasjon med hverandre, og unike opplevelser og overnattingssteder du vil huske for alltid.

-

Denne turen starter i Saltdal i sør, og går nordover gjennom Sørfold og Steigen til Hamarøy. Herfra kan du kjøre videre både til Lofoten og Narvik (eller enda lengre nordover).

(Kart over kjøreruten finner du nederst på siden)

-----

Hvor reiser jeg, og hvor stopper jeg?

START
Saltdal

Start like etter at du har krysset Polarsirkelen på vei over Saltfjellet. Da kommer du inn i nasjonalparkkommunen Saltdal med frodige skoger, uendelige turmuligheter, sterk bygdekultur og deilig lokalmat.

Her finner du ting å gjøre i Saltdal.

Klatrejungel i Saltdal, Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

SALTDALSELVA
"Dronninga i Nord"

Saltdalselva er kjent for sitt gode laksefiske, og er et egnet sted for fluefiskere. Spesielt ved Storjord der Saltdalselva starter som følge av at Junkerdalselva og Lønselva møtes, er en god fiskeplass. 

Vi minner om god fiskeskikk :)

Mer informasjon om fiske i Saltdalselva finner du her.

Les mer om koronahensyn under laksefiske her.

Fiskekort kjøpes hos Nordnes Kro og Camping.

Saltdalselva møter Lønselva og Junkerdalselva, Foto: Saltdal kommune

-

NORDLAND NASJONALPARKSENTER & ADDE ZETTERQUIST KUNSTGALLERI
Saltdal

På Storjord kan du besøke Nordland Nasjonalparksenter - som er besøkssenter for de ni nasjonalparkene i Nordland. Her finnes både aktivitetstun og naturveiledning. Opplev både kunst- og naturutstillinger i vakker arkitektur og naturskjønne omgivelser. I tillegg til å være besøkssenter, inneholder bygget et kunstgalleri for Per Addes og Kajsa Zetterquists billedkunst. 

Besøkssenter Nasjonalpark, Foto: Karoline O.A. Pettersen
Adde Zetterquist kunstgalleri, Foto: Karoline O.A. Pettersen

I området rundt Nordland Nasjonalparksenter finner dere klatrejungel som barna kan boltre seg i. Stedet er også et perfekt utgangspunkt for ulike turer og vandringer.

Klatrejungel i Saltdal, Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

MØSBRØMLEFSE
Lokal delikatesse

Mens du er i Saltdal MÅ du smake på Møsbrømlefsa. Dette er en ekte Saltenrett du vil elske! Det er mer enn bare ei lefse - den symboliserer både tilhørighet og identitet for en ekte Saltenværing.

Du kan kjøpe den hos veikroa Nordnes Kro og Camping. Her finner du også Turistinformasjon og overnattingsmuligheter.

Møsbrømlefse, Foto: SL Media

-

SYKKELSTIEN I SALTDAL
Opplev Saltdalsnaturen fra sykkelsetet

Det går sykkelsti gjennom hele Saltdal kommune - helt fra Storjord til Rognan, eller motsatt vei. Strekningen mellom Storjord og Nordnes går på idyllisk natursti gjennom skog og flott natur. Langs stien finner du også en liten badekulp som barna vil elske. Du finner både benker og gapahuker på veien. Videre fra Nordnes til Rognan går strekningen på egen sti og på deler av "gammelveien" gjennom Saltdal gårdstun og langs Saltdalselva. Stien er godt merket med skilt hele veien.

Har du ikke med egen sykkel kan du leie dette hos Rognan hotell, Nordnes Kro og Camping, og Saltdal turistsenter.

Hos Nordnes Kro & Camping kan du ta med deg lunsjpakke med lokal mat! Photo: Kontrafei Media
Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

ROGNAN
Saltdal

Rognan er kommunesentrumet i Saltdal. Det er et naturlig stoppested på veien, med både butikker, kaféer og overnattingssteder. Midt i sentrum av Rognan finner du en rekke med 100 år gamle brygger - noen av de siste autentiske bygningsmiljøene i Norge. Er du heldig treffer du kanskje båtbygger Kai Linde som blant annet bygger sjarmerende Nordlandsbåter.

Bryggene på Rognan, Foto: Saltdal kommune

-

INGEBORGFOSSEN
Saltdal

Følg E6 videre og ta av ved skilting til Botn Krigskirkegård (like etter du har passert Rognan). Kjør veien i 3km til den stopper, og parker innerst i Botnvatn ved hengebrua der. Herfra er det en halvtimes gåtur til majestetiske Ingeborgfossen. Et perfekt og enkelt turmål der vi garanterer at du får et bra feriebilde!

Se turbeskrivelse til Ingeborgfossen.

Ingeborgfossen, Foto: Frank R. Dahl
Ingeborgfossen, Foto: Frank R. Dahl

-

KOBBELV VERTSHUS
Sørfold

Fra Ingeborgfossen kjører du videre nordover, forbi Fauske, og til Kobbelv vertshus i Sørfold som er det neste naturlige stoppestedet på turen. Til tross for at det ligger nært veien er det idyllisk og tilbaketrukket, med nydelig utsikt over fjord og foss. Her kan du få servert veimat i form av lokale retter og råvarer. Er du heldig er det en kunstutstilling eller konsert her akkurat når du stopper. Vertshuset tilbyr også overnatting.

Her finner du dieselpumpe og ladestasjon for el-bil, offentlig toalett og turistinformasjon.

Fossen ved Kobbelv, Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

RAGO NASJONALPARK
Sørfold

Rago Nasjonalpark har blitt et populært turmål i Salten. Det er ikke så rart, for naturen her er usedvanlig vakker og vil ta pusten fra de fleste. Fotogene Rago har de siste par årene blitt en Instagram hot-spot. Bare sjekk ut #ragonasjonalpark. Likevel er det god plass, og du trenger ikke gå i kø! Her kan du overnatte under åpen himmel sammen med dine nære og kjære, og virkelig koble helt av. Kommer du kjørende med bobil eller ønsker å overnatte i hytte, finner du Øyra camping like ved startpunktet til turen. Bading og fisking i Lakselva like ved er også helt fantastisk!

Turbeskrivelse til Litlverivatnet i Rago.

Fossen ved Litlverivatnet i Rago, Foto: Frank R. Dahl

-

BJØRKLUND GÅRD
Sørfold

På veien videre nordover anbefaler vi å ta en avstikker ned til Styrkesnes. Det lokale navnet på stedet er Strøksnes, og kjøreturen ut hit har en nydelig fjordutsikt. Innerst i den idylliske bygda Strøksnes finner du Bjørklund gård. Her kan du plukke bringebær og jordbær, som er ekstra søte siden de er dyrket under arktiske forhold med mye sol og lite varme. Du kan også overnatte i en dome (kuppelhus) – perfekt for to. 

Returner fra Strøksnes/Styrkesnes via fv7500 (Den gamle E6) - her kan du kjøre på "glemte stier" gjennom vakre Bonådalen, Sildhopen og Mørsvikbotn. I Mørsvikbotn finner du både dagligvarebutikk, drivstoff, toalett og camping med tømmestasjon.

Dome hos Bjørklund gård, Foto: SL Media

skål med bringebær
Selvplukkede bær fra Bjørklund Gård, Foto: Karoline. O.A. Pettersen

-

Flere tips til opplevelser i Sørfold finner du her.

-

BØSANDEN OG BRENNVIKSANDEN
Steigen

Kjør videre og ta en avstikker til Steigen, kommunen som ofte blir omtalt som den flotteste naturhemmeligheten i Nordland. Her finner du alt fra stupbratte fjell med fjordutsikt, til en enestående skjærgård med kritthvite sandstrender og azurgrønt vann. De to vakreste strendene er Bøsanden på Engeløya og Brennviksanden i Helnessund. Her venter lange sanddyner og litt kaldt badevann (men det er så vakkert at du nesten glemmer det). En dag på stranda her vil gi nok et bra tilskudd til Instagram feeden. Husk å rydd opp og ta med søppel, slik at andre kan få den samme opplevelsen av naturen som dere. (Brennviksanden er naturreservat, så her er det forbudt med telting og bål både på og rundt stranda - men bad så mye du vil!).

Bøsanden med utsikt mot Lofotveggen i det fjerne, Foto: Frank R. Dahl

-

UNIKE OVERNATTINGSSTEDER I STEIGEN
Helnessund brygger / Manshausen / Naustholmen / Villa Haugen / Nordskot brygge

En natt (eller tre) i Steigen er på sin plass, for her finner du flere av de mest unike overnattingsstedene i hele Salten. Øya Manshausen med sin vakre plassering og flotte arkitektur, har blitt en favoritt blant journalister og influensere verden over. Helnessund brygger ligger idyllisk til og har mange aktiviteter både for familier og vennegjenger. Det har også Nordskot brygge. På eventyrøya Naustholmen kan du bo i sjarmerende rom eller leie svevetelt, og nyte mat og gode historier fra eieren og eventyreren Randi Skaug – Norges første kvinne på Mount Everest. Hun tar deg også gjerne med på tur! Og hos Villa Haugen Boutique Hotel har hvert eneste rom sin unike historie.

Manshausen, Foto: Karoline O.A. Pettersen
gammeldags overnatting hos Villa Haugen
Sjarmerende rom, Foto: Villa Haugen

-

Flere tips til opplevelser i Steigen finner du her.

-

HAMSUNSENTERET OG HAMSUNS BARNDOMSHJEM
Hamarøy

Kjører du videre nordover til Hamarøy, er det et absolutt «must» å besøke Hamsunsenteret. Det ligger som en arkitektonisk perle midt i naturlandskapet som inspirerte nobelprisforfatteren Knut Hamsuns romaner. Det er over 100 år siden Hamsun mottok Nobelprisen, men her på Hamsunsenteret kan du få servert Nobelmåltidet med den samme menyen som den gang. Du kan også bli med på høytlesing, lesesirkel, eller utforske senteret på egenhånd. På Hamarøy kan du også besøke Hamsuns barndomshjem og handelsgården Breidablikk.

Hamsunsenteret, Foto: Ernst Furuhatt

-

TRANØY
Hamarøy

I natur- og kulturbygda Tranøy kan du overnatte på Tranøy fyr, besøke gallerier, nyte spa—behandling, eller simpelthen inhalere opplevelsen av ei unik bygd i Nord-Norge. Opplev også den utendørs kunstparken med et mangfold av skulpturer.

Tranøy fyr, Foto: Karoline O.A. Pettersen
Tranøy fyr, Foto: Karoline O.A. Pettersen

-

KLATRING PÅ HAMARØYSKAFTET
Hamarøy

Adrenalinsøkende ungdom og voksne vil elske å klatre opp til Hamarøyskaftet. Du kan gå til Skaftheia på egenhånd, men skal du helt til toppen bør du få klatrehjelp fra en profesjonell klatreguide. Både Nordland Turselskap og Albmi Adventures kan ta deg trygt opp. Dette vil garantert bli en av de mest minneverdige naturopplevelsene fra ferien.

Hamarøyskaftet, Foto: Hamarøy kommune

-

Flere tips til opplevelser på Hamarøy finner du her.

-

Fra Skutvik i Hamarøy kan du ta hurtigbåten over til Lofoten (Svolvær).

Har du med bil, kan du reise med fergen som går fra Skutvik til Svolvær via Skrova på sommeren. Eller du kan kjøre i ca. 40 min til Bognes og ta ferga derfra til Lødingen. Sistnevnte går hele året.

Har du lyst på en lengre tur, kan ta kjøre til Narvik først, og videre til Lofoten derfra.

Kjører du E6 nordover (eller sørover) er det mye å oppleve i Saltenregionen. Her er våre forslag til steder du må besøke på veien!

23.09.202115:04 Julie Abelsen