En reise i nordnorsk lokalmat

En reise i nordnorsk lokalmat

– og mange flere kjøkken.

Ny mat og ukjente smaker er halve gleden når man er på reise. 

I Bodø og Salten finner du alt på menyen, alt fra å “maule” nykokt sei på flatbrød til utsøkte retter, servert på porselen og hvite duker.

 

Foto: Bjørk restaurant 


En ting er helt sikkert - om du er på stranda, på fjellet, ute i båt, bil eller på bytur: når sulten tar oss vil vi ha mat, og vi vil helst ha god mat. Og selv om ryktet lenge ville ha det til at matutvalget for reisende i Nord-Norge var dårlig, har heldigvis tidene endret seg, og mattilbudet like så.

Det er naturlig nok best utvalg av restauranter, kaféer og andre spisesteder i og rundt byene, men det finnes en del perler rundt om i Bodø og Saltenområdet.


Foto: Thomas Litangen 

Du bør få med deg markeringen av at det er 100 år siden Knut Hamsun fikk tildelt Nobelprisen for Markens grøde. For å feire dette inviterer Hamsunsenteret til en fireretters matopplevelse inspirert av Nobelmiddagen – en kulturhistorisk og kulinarisk tidsreise. Finn datoer og bestill på Hamsunsenteret.

 Foto: Hamsunsenteret

Du har kanskje ikke kjørt avstikkeren fra hovedveien i Sørfold og ut til Styrkesnes? Da anbefaler vi at du tar turen ut til idylliske Bjørklund gård. Her kan du handle lokalprodusert mat, drikke kaffe og spise kanelsnurrer. På sommeren kan du gjøre “selvplukk” av sommersøte bringebær og jordbær.

Foto: Bjørklund gård

Det er ikke bære bær som passer som søtt pålegg på brødskiva. I Valnesfjord har den lokale produsenten Han Sylte laget en deilig gulrotmarmelade som allerede er blitt svært populær. Du finner den og masse andrelokalproduserte godsaker når du stikker innom Han Sylte Kolonial.

Foto: Han Sylte

Besøker du Svartisen foreslår vi at du gjør som Fridtjof Nansen og Keiser Wilhelm og legger turen innom Brestua for litt mat, drikke og historie. 

Foto: Karoline Pettersen

Hva med et besøk på idylliske Støtt? Her serverer de det beste som øya og havet har å by på av lokale matskatter.

Kokkene følger hele verdikjeden fra ingrediensene høstes i naturen på øya og fisken dras ute på Vestfjorden, til den serveres i restauranten.

Her vil virkelig sansene dine oppleve en eksplosjon av smaker!

Visste du at på Støtt henger de også sin egen Tørrfisk?

Selve signaturretten deres er Tørrfisksuppen, og er kjent langs hele den norske kyst.

Se mer og book bord her.

Foto: Støtt Brygge

Også Villa Haugen Boutique Hotel, et utsøkt og luksuriøst sted på Grøtøy i Steigen, tilbyr unike opplevelser med fokus på havet og dets kulinariske opplevelser. Her inngår maten i totalopplevelsen når man booker et opphold.


Foto: Villa Haugen Boutique Hotel

Er du først i Steigenområdet, bør du også unne deg et måltid servert med gode historier hos Randi Skaug på Naustholmen

Foto: Karoline Pettersen

Tar du turen til Kjerringøy kan du spise lunsj og middag i Kjerringøy havn – de serverer a´la carte med kortreiste råvarer og en lokal vri. Du reiser ikke herfra uten å ha smakt på møsbrømlefsa og de legendariske kanelsnurrene.

Skal du sykle eller kjøre Kulturveien fra Saltstraumen til Misvær kan du ta en lunsj hos Urtehagen på Tofte. Er du middagssulten på lokalmat er Kafé Kjelen i Saltstraumen stedet. Kjøp også med deg litt lokalprodusert Arctic Salt fra nabobrygga – den perfekte feriegaven. 

Langs Kulturveien kan du ta av til Beiarn. Her finner du ikke bare den berømte Beiarlefsa, som lages på tradisjonelt vis med smør og sukker,  men også et lokalmatutsalg. Her kan du se lefsebakerne i aksjon og kjøpe lokalprodusert mat. Alt fra lefser og flatbrød til oster og kjekjøtt. 

-

I Bodø er det ikke langt mellom de forskjellige spisestedene,

- men det kan likevel være lurt å bestille bord på de travleste kveldene. 

Invitér på frokost med nybakt brød fra Berbusmel – en perfekt start på dagen. Kjøp gjerne med litt ferskpresset juice, god ost og noen søte fristelser – det er jo tross alt sommer.

Foto: Thomas Litangen

Lyst På inviterer til casual fine dining. Dette er en av Bodøs beste restauranter, og ligger på Star Wine List. Du gjør lurt i å bestille bord.

Bjørk Restaurant er en populær gammel traver i Bodø utelivstilbud. Her får du den deilige tynne italienske pizzabunnen fra steinovn, nylaget pasta eller kjøtt og fiskeretter. Finner du et ledig bord så ta det.

Foto: Thomas Litangen

Hundholmen Brygghus er god stemning i flere etasjer, vegg i vegg med turistinformasjonen. Her får du god husmannskost av restaurantkvalitet. Bestill bord i restauranten, eller “drop in” på et bord i baren. A la carte-meny og barmeny, stor øl og vinmeny og hjemmebrygg på store tanker.


Foto: Thomas Litangen

Larsen Mat & Vinbar byr på spanskinspirert mat som tapas og spennende småretter av meget god kvalitet. Stort utvalg i vin på glass. Også denne restaurantet finner du på Star Wine List.


Foto: Thomas Litangen

OHMA Asian Cooking har fokus på rene smaker med en kombinasjon av det kinesiske Schezuan- kjøkkenet og det japanske. Har også takeaway. Her kan de lønne seg å bestille bord.

Foto: Thomas Litangen 

Craig Alibone Pâtisserie og Champagneria er Bodøs nyeste tilskudd i konditorverden. Konditoren Craig Alibone har slått seg sammen med vinekspert Mike Mlynarczyk for å tilby Bodø et lite stykke Paris. I den herlige oasen av rosamalte vegger, eikespiler og makroner kan du nyte kaffe og champagne med søte fristelser til.


Foto: Craig Alibone

Etter mange inntrykk fra innholdsrike dager i Bodø og Salten kan det være godt å lene seg tilbake i en stol på Top 13 eller Roast (byens skybarer) med fri utsikt over havet og fotovennlige cocktails.

01.01.197000:00 Kristine Solli