En reise i nordnorsk lokalmat

En reise i nordnorsk lokalmat

– og mange flere kjøkken.

Ny mat og ukjente smaker er halve gleden når man er på reise. 

I Bodø og Salten finner du alt på menyen, alt fra å “maule” nykokt sei på flatbrød i sommernatta til utsøkte retter, servert på porselen og hvite duker.

 

Foto: Bjørk restaurant 


En ting er helt sikkert - om du er på stranda, på fjellet, ute i båt, bil eller på bytur: når sulten tar oss vil vi ha mat, og vi vil helst ha god mat. Og selv om ryktet lenge ville ha det til at matutvalget for reisende i Nord-Norge var dårlig, har heldigvis tidene endret seg, og mattilbudet like så.

Det er naturlig nok best utvalg av restauranter, kaféer og andre spisesteder i og rundt byene, men det finnes en del perler rundt om i Bodø og Saltenområdet.


Foto: Thomas Litangen 

Du bør få med deg markeringen av at det er 100 år siden Knut Hamsun fikk tildelt Nobelprisen for Markens grøde. For å feire dette inviterer Hamsunsenteret til en fireretters matopplevelse – en kulturhistorisk og kulinarisk tidsreise. Finn datoer og bestill på Hamsunsenteret.

 Foto: Hamsunsenteret

Du har kanskje ikke kjørt avstikkeren fra hovedveien i Sørfold og ut til Styrkesnes? Da anbefaler vi at du tar turen ut til idylliske Bjørklund gård. Her kan du handle lokalprodusert mat, drikke kaffe og spise kanelsnurrer. Gjør litt “selvplukk” av sommersøte bringebær og jordbær, så kan du nyte smaken av sommer så lenge du vil.

Foto: Bjørklund gård

Det er ikke bære bær som passer som søtt pålegg på brødskiva. I Valnesfjord har den lokale produsenten Han Sylte laget en deilig gulrotmarmelade som allerede er blitt svært populær. Du finner den og masse andrelokalproduserte godsaker når du stikker innom Han Sylte Kolonial.

Foto: Han Sylte

Besøker du Svartisen foreslår vi at du gjør som Fridtjof Nansen og Keiser Wilhelm og legger turen innom Brestua for litt mat, drikke og historie. 

Foto: Karoline Pettersen

Hva med et besøk på idylliske Støtt Brygge? Her serveres sjømat basert på havets delikatesser i Restaurant Gammelbutikken. De har daglig sommeråpent, men husk bordbestilling. Her kan du overnatte i myke senger ogstå opp til deilig frokost, eller du kan reise til og fra i egen båt/hurtigbåt.

Foto: Støtt Brygge

Også Villa Haugen Boutique Hotel, et utsøkt og luksuriøst sted på Grøtøy i Steigen, tilbyr unike opplevelser med fokus på havet og dets kulinariske opplevelser. Her inngår maten i totalopplevelsen når man booker et opphold.


Foto: Villa Haugen Boutique Hotel

Rett over sundet ligger øya Mannshausen, med Børge Auslands mye omtalte hytter “hengende” rett overvannkanten. Her serverer Astrid, vinner av Kokkeprisen 2018 deg de lekreste retter – det meste er kortreist og bærekraftig.

Er du først i området, bør du også unne deg et måltid servert med gode historier hos Randi Skaug på Naustholmen. 

Foto: Karoline Pettersen

Tar du turen over til Kjerringøy kan du spise lunsj og middag i Kjerringøy havn – de serverer a´la carte med kortreiste råvarer og en lokal vri. Vil du smake på lokalprodusert ost og bakevarer fra steinovn tar du turen innom Markens Grøde. Du reiser ikke herfra uten å ha smakt på møsbrømlefsa og de legendariske kanelsnurrene.

Arnøy Brygge kan du bestille plass på de populære havrettsbordene, hver fredag sommeren igjennom. Det settes opp båtskyss fra Bodø, tur/retur og det er plass ved gjestebrygga for deg som reiser med egen båt.

Foto: Åge Larsen 

Tar du turen innom Bolga Brygge får du servert mat av høy kvalitet, med lokal tilhørighet, hver dag i sommersesongen.

Skal du sykle eller kjøre Kulturveien fra Saltstraumen til Misvær kan du ta en lunsj hos Urtehagen på Tofte. Er du middagssulten på lokalmat er Kafé Kjelen i Saltstraumen stedet. Kjøp også med deg litt lokalprodusert Arctic Salt fra nabobrygga – den perfekte feriegaven.  

-

I Bodø er det ikke langt mellom de forskjellige spisestedene,

- men det kan likevel være lurt å bestille bord på de travleste kveldene. 

Invitér på frokost med nybakt brød fra Berbusmel – en perfekt start på dagen. Kjøp gjerne med litt ferskpresset juice, god ost og noen søte fristelser – det er jo tross alt sommer.

Foto: Thomas Litangen

Lyst På har servering både ute og innendørs i sommer. Dette er en av Bodøs beste restauranter, nyåpnet etter renovering nå i år. Du gjør lurt i å bestille bord.

Pangea Streetfood, Bar & Circus ligger i den gamle paviljongen på torget og serverer gatemat og -drikke fra hele verden, inne og ute, lunsj, middag og kvelds. Vårt tips: sjekk ut menyen og smak på noe nytt!

Bjørk Restaurant er en populær gammel traver i Bodø utelivstilbud. Her får du den deilige tynne italienske pizzabunnen fra steinovn, nylaget pasta eller kjøtt og fiskeretter. Finner du et ledig bord så ta det.

Foto: Thomas Litangen

Hundholmen Brygghus er god stemning i flere etasjer, vegg i vegg med turistinformasjonen. Bestill bord irestauranten, eller “drop in” på et bord i baren. A la carte-meny og barmeny, stor øl og vinmeny og hjemmebrygg på store tanker.


Foto: Thomas Litangen

Larsen Mat & Vinbar byr på spanskinspirert mat som tapas og spennende småretter. Stort utvalg i vin også på glass.


Foto: Thomas Litangen

OHMA Asian Cooking har fokus på rene smaker med en kombinasjon av det kinesiske Schezuan- kjøkkenet og det japanske. Har også takeaway. Her kan de lønne seg å bestille bord.

Foto: Thomas Litangen 

Craig Alibone Pâtisserie og Champagneria er Bodøs nyeste tilskudd i konditorverden. Konditoren Craig Alibone har slått seg sammen med vinekspert Mike Mlynarczyk for å tilby Bodø et lite stykke Paris. I den herlige oasen av rosamalte vegger, eikespiler og makroner kan du nyte kaffe og champagne med søte fristelser til.


Foto: Craig Alibone

Etter mange inntrykk fra innholdsrike dager i Bodø og Salten kan det være godt å lene seg tilbake i en stol på Top 13 med fri utsikt over havet og noe godt i glasset.

01.01.197000:00 Kristine Solli