Nordlandsbanen - En av verdens vakreste togreiser

Å tilbringe ferien i eget land gir mange flere muligheter enn hva vi kanskje hadde tenkt oss.

-

Norge er et vakkert land, og om du legger turen til Nord-Norge vil du kanskje oppdage perler du ikke visste om.

-

En av disse er reisen med Nordlandsbanen, den 729kilometer lange reisen mellom Trondheim og Bodø – kåret til “en av verden vakreste togreiser” av Lonely Planet. Når toget suser over Saltfjellets vidder og krysser Polarsirkelen er du offisielt i midnattsolens rike.

Gadong gadong, gadong gadong ... Len deg tilbake, se ut av vinduet og nyt synet av verdens reneste natur og verdens friskeste luft – velkommen til Salten, nord for polarsirkelen. Den siste delen av Nord- landsbanen går gjennom Saltfjellet-Svartisen Nasjonalpark, Junkerdal Nasjonalpark og de tre Salten-kommunene Saltdal, Fauske og Bodø.

 
Foto: Helgeland reiseliv

Allerede på Saltfjellet kan du stige av på Lønsdal stasjon (511,8 moh.) for å oppleve vakker natur.

På Saltfjellet står de samiske tradisjonenene sterkt og både mat og opplevelser som tilbys er influert av samisk kultur og levemåte. Området har mange fine sykkel- og vandremuligheter i alle retninger, og de fiskeinteresserte kan prøve lykken både i fjellvann og i Saltdalselva. 20 minutter med bil fra hotellet finner du Polarsirkelsenteret, plassert ca der polarsirkelen går (linjen er variabel) med utstillinger, kafé, souvernirbutikk ogen møteplass for turister. 10 kilometer i motsatt retning fra hotellet ligger Nordland Nasjonalparkssenter med Besøkssenter nasjonalpark Nordland og Adde Zetterquist Kunstgalleri. Her kan man drømme seg bort blant vakker kunst, samisk brukskunst og historie, og i tillegg lære alt man ikke visste om Nordlands mange nasjonalparker. Blir man sulten underveis er veien kort til både lunsj, middag og dessert på Saltdal Turistsenter like ved.

 Foto: Nordland Nasjonalparksenter

Spør på hotellet eller turistsenteret om de kan hjelpe deg med skyss, sånn at du rekker planlagt togavgang videre, enten fra Lønsdal eller fra Røkland stasjon (24,4 moh.) 22 kilometer i retning Bodø. På Røkland kan du gjøre innkjøp eller ta en matbit i bygdas butikksenter og ikke langt unna finner du Nordneskroa med overnatting, lokalmat og kommunens turistinformasjon.

Neste stopp er Rognan stasjon (12,4 moh.) og den hyggelige båtbyggerbygda kjent fra tv-serien “Alt for Rognan”. Her kan du ta inn på Rognan Hotell og nyte deilig mat fra hotellets restaurant. Når du rusler rundt ide trivelige sentrumsgatene må du legge merke til de flotte hundre år gamle bryggene som har vært sentrale i bygdas båtbyggerhistorie. Ta også turen innom hyggelige Saltdal bygdetun, og Blodveimuseet som minner oss om den gang uhygge var en del av hverdagen.


Foto: Kim Lerhaugen

På Fauske stasjon (34,0 moh.) kan du velge mellom å gå ned til sentrum og sjekke inn på Fauske hotell eller ta turen (buss) opp til Sulitjelma og utforske det gamle gruvesamfunnet (eller bli en dag ekstra og gjør begge deler). Her kan du bo i telt eller hytter hos Sulitjelma turistsenter, eller booke litt mer skreddersydde opplevelser hos Fjellfarer på Jakobsbakken Mountain Resort. Be om turforslag hos de du overnatter hos, og vi garanterer flotte opplevelser både i byen og på fjellet. Vi anbefaler også et besøk hos idylliske Sjønnstå gård, Nord-Norgesbest bevarte klyngetun, på veien opp mot Sulitjelma.


Foto: Gull Pedersen

Gåturen fra veien tar bare ca ti minutter og er absolutt verd det når man får en smak av den legendariske møsbrømlefsa de serverer.

Ikke sett deg for godt til rette, for du skal straks av på Valnesfjord stasjon (10,9 moh.) Nå er du i den berømte gulrotbygda, og selv om du bare gjør et lite stopp, må du ta turen innom Han Sylte Kolonial og smake på og kanskje kjøpe med deg litt av de lokale delikatessene de lager og selger her. Kanskje er du til og med så heldig at de har et arrangement på gang, og kanskje har de et ledig rom å tilby.


Foto: Han Sylte

Slå til. Du er straks i Bodø og du vet hva de sier: Det går alltid et tog.

Selv om du har nådd kysten og Bodø stasjon (2,9 moh.) og din reise med Nordlandsbanen er over, betyr det slett ikke slutten på reisen og opplevelser. Fra Bodø kan du faktisk reise nesten hvor som helst med fly, båt, hurtigrute, bil, buss og tog, men det en ingen grunn til å forhaste seg. I Nordlands hovedstad venter kulturopplevelse i form av mat i toppklasse, lokalbrygget øl, musikk, street art, kunst og historie. Ta inn på et av byens mange hoteller eller overnattingssteder – du finner alt fra små gjestgiveri og boutiquehotell til store kjedehoteller med skybar og imponerende frokostbuffeter.


Foto: Ernst Furuhatt

Ta deg en matbit. Byens restauranter og kafeer har tatt mange steg opp i kvalitet de siste årene, og kan tilby deilige bakervarer, eksotisk street food, sushi og andre asiatiske godsaker, tapas og velsmakende bar- menyer, eksklusive råvarer og fine dining på hvite duker.


Foto: Thomas Litangen

Er du lysten på opplevelser før du reiser videre, kan Bodø for eksempel tilby Mørkvedhallen, Norges størsteklatrehall, Newton Flight Acadamy, en flysimulator som garantert gir deg sug i magen, eller du kan ta turen ned i småbåthavna og bli med på en fisketur i midnattsol eller en ribtur i verdens sterkeste malstrøm.


Foto: Tommy Andreassen

Ta deg tiden til å utforske hva alle de forskjellige destinasjonene i Bodø og Salten kan tilby sommerturister som kommer reisende med toget, helt frem til siste stopp på Nordlandsbanen. Det går alltid et tog, men ikke videre herfra. 

PS! Tog er en av de mest bærekraftige måtene å utforske landet på. Trenger vi flere gode grunner til å velge nordlandssommer med tog? All aboard!

OBS! Reiser du med Nordlandsbanen mellom Trondheim og Bodø kan du reservere plass til sykkel, reiser du med regiontog mellom Mosjøen og Bodø kan du dessverre ikke ta med sykkel.

Nordlandsbanen, den 729 kilometer lange reisen mellom Trondheim og Bodø – er kåret til “en av verden vakreste togreiser” av Lonely Planet.

07.09.202012:28 Frida Iversen