Tips til øyhopping

Her har vi samlet noen tips og triks for at øyhoppingen skal gå så lett for seg som mulig.
Hvordan komme seg til øyene, hvor du kan sove og spise og samlet noen ekstra flotte overnattingssteder - tilfelle du blir lei telt og soveposen. God tur!

03.06.202115:06 Otelie Knædal

1. Reis med hurtigbåt

Uansett om du “øyhopper” sørover eller nordover – når du går ombord i hurtigbåten i Bodø finner du uendelig mange øyer og fastlandsperler med hvite strender og frodige grønne fjellsider; Hamarøy, Steigen, Kjerringøy, Landegode, Helligvær, Givær, Bliksvær, Kunna, Fleina, Fleinvær, Fugløya, Sandhornøy, Sørarnøy, Nordarnøy, Støtt, Rødøy, Grønøy og Bolga, og mange mange flere. Ikke la deg friste til å ta en høneblund under overfarten som mange av de lokale gjør. Hold utkikk etter lundefugl (sjøpapegøye), havørn og forskjellige typer hval – her er mye spennende å se både på hav og land.

Hurtigbåten på vei fra Bodø, Foto: Kontrafei Media

> Se rutetider her. 

2. Husk telt og niste

Mange øyer har ikke overnattings- eller mattilbud, så du gjør lurt i å ta med telt/hengekøye, mat og drikke. Enkelte øyer har dagligvarehandel og/eller kafé, men sjekk først så slipper du å bli skuffet. Telt setter man opp minimum 150 meter fra bebodd hus eller hytte i maks 2 døgn. Utover det gjelder vanlige regler og god folkeskikk. De fleste øyene er bilfrie, men ta med deg sykkel så kommer du deg enkelt rundt. Sykkel og hurtigbåt er generelt en god kombinasjon når man øyhopper i nord.

Foto: Frank R. Dahl

Allerede på Sandhornøy i Gildeskål finner du den flotte stranden Langsanden. Her kan du slå opp telt og sitte ved bålet med fri utsikt til midnattsol og et vakkert kystlandskap. Etter kveldsbadet tar du tannpussen i et moderne servicebygg med toalett og dusj. Ikke telt sier du? Da kan du bo i Følvika, like ved – bestill rom i det gamle fjøset eller overnatt i en glass-dome med 360 graders utsikt.

Utsikt fra Sandhornet, Foto: Frank R. Dahl

3. "Bryggene" i Salten

De fleste øyene som har anløp av hurtigbåt har også et “brygge”-tilbud med overnatting, mat og drikke. Er det første gangen du øyhopper i Salten kan det være greit å komme til dekket bord og oppredd seng på en av disse. De fleste tilbyr også båtutleie slik at du kan utforske skjærgården på egenhånd.

Støtt Brygge tilbyr sammen med sine samarbeidspartnere  både fiske, båtturer, ribturer og breklatring i umiddelbar nærhet.

Helnessund Brygge eller Nordskot brygge kan du leie båt og utstyr for havfiske, eller du kan ha en av dem som et utgangspunkt for å sykle i Steigen.


Arnøy Brygge kan du bo i rorbu og prøve aktiviteter som fiske, kanopadling, vandring, sykling og annen rekreasjon

Bolga Brygge i Meløy kan du i tillegg til havfiske bruke turskoene opp til Bolgbørra, et naturlig hull i fjellet, en grotte med to innganger. Herfra er utsikten spektakulær og på klare dager ser man helt til Lofotveggen i nord.

Støtt, Foto: Kontrafei Media
Nordarnøy, Foto: Kontrafei Media

4. Flere unike overnattingssteder langs kysten

Villa Haugen Boutique Hotel, et utsøkt og luksuriøst sted på Grøtøy i Steigen, tilbyr unike opplevelser og alt fra “arktisk velvære” til førsteklasses matretter rett fra havet. På kjøpet får du eksepsjonell utsikt til Lofoten og Steigens egen skjærgård. Spør også etter utleie av kajakk. Skjærgården i Bodø og Salten egner seg svært godt for den type aktivitet, og mange tilbyr utleie av kajakk og utstyr.

Litt “røffere” stil, men likefullt eksklusivt. Du har sikkert sett de flotte bildene på magasinforsider verden over;

Mannshausen i Steigen

The Arctic Hideaway på Fleinvær har imponert reiselivsjournalister i flere år nå. Så, da får dette bli året det er din tur å nyte badstu, havbad, sjømat og midnattsol, i og rundt de arkitektoniske perlene. 

Naustholmen - Prøv også en natt i svevetelt på Naustholmen - nærmere naturen kommer du ikke.

> Se alle overnattingssteder her.

The Arctic Hideaway, Foto: Kathrine Sørgård
Manshausen, Foto: Manshausen

Glem bare ikke å ta de obligatoriske blinkskuddene som skal ut på sosiale medier og lokke enda flere opplevelsesturister – fra hele verden – til øyhopping i Bodø og Salten.