Isende opplevelse

Svartisen. Bare navnet gir deg frysninger på ryggen. Med sine 370 kvadratkilometer er Svartisen Norges nest største isbre. Og når det laveste punktet ligger knappe 20 meter over havet, er den også meget lett tilgjengelig.

09.10.201313:35 cecilie

- Du må ha vært der for å skjønne hvor magisk opplevelsen er, sier Ivar Sandland i Nordland Turselskap. Han er en rutinert brefører som hvert år guider turister inn og ut av det massive isfjellet.

Les mer om Svartisen og Meløy her: Svartisen i Meløy

Frysninger på ryggen

- Du kjenner lukten av kulde, hører sildringen fra utallige bekker, ser iskrystallene blinke i grønt, blått, turkis og hvitt og rundt breen står skogen i irrgrønn sommerdrakt. Det er rett og slett til å få frysninger på ryggen av, mener Sandland.

Høyeste punkt er på 1564 meter og Engenbreen har en tykkelse på ufattelige 450 meter. Her ligger alt til rette for at alle kan få en smakebit av det polare Norge. 

- Vi legger opp turene i samarbeid med de besøkende, alt fra helt lette besøk til mer krevende løyper og isklatring, forteller Sandland.

Naturopplevelser for besøkende

I 12 år har han jobbet med å arrangere naturopplevelser for de som besøker Nordland.

- Jeg får holde på med det jeg liker best og er sånn sett utrolig privilegert. Sandland forteller at det er mange turister som gjerne vil ha en liten stund for seg selv når de besøker Svartisen. Inntrykkene blir så massive at det kan være godt å få noen minutter å la alt synke inn.

Du trenger ikke å være topptrent for å oppleve Svartisen. Det holder med normalt god form. Ta på deg litt røft turtøy, fjellstøvler, hansker og solbriller. Selve turen inn på breen skjer i følge og under kyndig oppsyn av garvede breførere som sørger for at sikkerheten blir satt høyest.

Dagstur fra Bodø

Med Bodø som utgangspunkt kan en bretur gjennomføres som en lang dagstur, eller med overnatting i komfortable hytter, telt eller lavvo. Turen bort til isen tar rundt en time til fots og går på sti i lett og veldig vakkert terreng. Brevandring er derfor fint innen rekkevidde for de aller fleste.

Og inne på breen kan du også fornemme historiens sus. For det var hit de kom, de første menneskene som bosatte seg i området for drøye 10.000 år siden. Sånn sett er Svartisen også en link tilbake til steinalderen og en påminnelse om at naturen har en lang historie.

Navnet «Svartisen» kommer fra «svartis», et gammelt ord som betegner den dype blåfargen i denne isen og kontrasten til den hvite sneen og nyere is på selve isplatået. - Svartisen er et av de vakreste områdene i Nord-Norge som jeg vet om, fastslår Sandland.

Grotter

Men det er ikke bare oppe på breen du kan møte en natur som gir deg gåsehud. Ivar Sandland tar deg også gjerne med ned – under jorda. For det er her – i Salten – at du finner Norges rikeste forekomst av grotter. Små og store, vide og trange.

- Det finnes grotter som passer for barn og det finnes grotter for de som virkelig vil utfordre seg selv, sier Sandland.

Med en lokalkjent guide og hodelykter er det bare å begi seg ut på en reise inn i mørket – og eventyret. Her finner du uforlignelige dryppsteinformasjoner, underjordiske bekker og fosser og innsjøer med fisk som aldri har sett dagens lys.

Her inne råder stillheten, bare avbrutt av lyden av dryppende vann og ekkoet av dine egne skritt.

Og Ivar Sandland er overbevist om at både kropp og sjel har godt av slike turer, opp på breen eller inn i grottene.

- Det moderne mennesket har det så travelt. Vi skal være så effektive hele tiden, vi har så mange baller i lufta. Derfor er det lurt å ta en tur ut i naturen. Da får du ladet batteriene, senket skuldrene og i noen timer kan du glemme både klokke, email og mobiltelefon. Sånn sett er dette ren helsebot, smiler Sandland.

Han merker det også på dem han tar med seg ut på tur.

- Etter en stund slapper de av og finner roen.

Naturen rett utenfor hotelldøra

Det unike med Bodø og Salten-området er at naturen ligger rett utenfor hotelldøra. Fem minutter unna sentrum kan du rappellere ned bratte fjellvegger, med de trolske Børvasstindene ute i horisonten.

- Nok et bevis på at du ikke trenger å dra milevis av gårde for å finne den gode opplevelsen, de flotte inntrykkene. Her kan du velge og vrake alt etter dagsform og ønsker, sier Ivar Sandland.

Bård Løken
Olav-Inge Alfheim
Rune Nilsen
Fra Krestihola II
Rune Nilsen